Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Γιατί "τα βρόντηξε" ο Χάρης Παμπούκης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΩΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΛΟΜΠΙ.

Το επεισόδιο με την παρέμβαση του Χρ. Παπουτσή -και την στήριξη του Μιχ. Χρυσοχοϊδη- αποτέλεσε μόνο την αφορμή για την παραίτηση του μέχρι πριν λίγο καιρό έμπιστου συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χάρη Παμπούκη.
Ο τελευταίος έβλεπε τον τελευταίο καιρό ότι η τοποθέτησή του ως αναπληρωτή υπουργού, αρμοδίου για θέματα Ναυτιλίας, ήταν μόνο μία απόφαση του Γ. Παπανδρέου για να του "χρυσώσει το χάπι" για την μετακίνησή του από το υπουργείο Επικρατείας και το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων.
Καμία αρμοδιότητα δεν του δινόταν, το ναυτιλιακό λόμπι πίεζε για πρωτοβουλίες, τις οποίες, όμως, δεν μπορούσε να αναλάβει λόγω των δυσλειτουργιών και, έτσι, ο άνθρωπος που χαρακτηριζόταν επί αρκετά χρόνια ως "κονσιλιέρε" (σύμβουλος εξ απορρήτων) του Γιώργου Παπανδρέου -και της οικογένειας- αποφάσισε να κάνει το κρίσιμο βήμα προς την έξοδο.
Έξοδο αρκετά "ηρωϊκή" είναι αλήθεια, αφού οι φίλοι και πρώην πελάτες του νομικού γραφείου Παμπούκη στον Πειραιά (τις συμβουλές του δέχθηκαν κατά καιρούς πολλοί γνωστοί εφοπλιστές του μεγάλου λιμανιού αλλά και το λονδρέζικου λόμπι) έχουν να λένε πως 'ο Χάρης προσπάθησε, δεν τα κατάφερε αλλά δεν τους πρόδωσε".
Ο Χάρης Παμπούκης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.
Λίγοι γνωρίζουν πως αποτέλεσε τον "αρχιτέκτονα" του συμβιβασμού Παπανδρέου- Βενιζέλου που οδηγήσε, στις αρχές του καλοκαιριού, τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και φίλο του (ως νομικοί και άνθρωποι του...κόσμου μπορούσαν να συνομιλήσουν εύκολα...)
στην αντιπροεδρία και το υπουργείο Οικονομικών.
Ίσως γι  αυτό κάποιοι εκ των μυημένων είχαν φροντίσει να μεταφέρουν στον πρωθυπουργό ότι "ο Χάρης έχει προσχωρήσει στην ομάδα Βενιζέλου", βαρύνοντας, έτσι, λίγο, το κλίμα στις σχέσεις των παλαιών συνεργατών.
Η ουσία είναι πως και ο Χάρης Παμπούκης περνάει στους "πρώην" του Γιώργου. Όπως, παλαιότερα, για κάποια χρόνια ο Παύλος Γερουλάνος, όπως η Τίνα Μπιρμπίλη, όπως και ο φίλος του πρώην υπουργού, καθηγητής και "φιλόσοφος" του νεοπαπανδρεϊσμού Νίκος Κοτζιάς -ένας πολύτιμος άνθρωπος που ο πρωθυπουργός φρόντισε να απομακρύνει, αφού το "περιβάλλον" του δεν μπορούσε να ανεχθεί τις καθαρές, στέρεες και συνήθως καθόλου βολικές απόψεις του.
Στο κείμενο της επιστολής περιέχονται σαφείς αιχμές για τον πρωθυπουργό αλλά και τη λειτουργία της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «η εμπλοκή του στην πολιτική δεν είχε ποτέ εξάρτηση από θέσεις και καρέκλες»...


Διαβάστε στη συνέχεια το πλούσιο παρασκήνιο και την "καυτή" επιστολή Παμπούκη...
Σύμφωνα με πληροφορίες άλλων μέσων ενημέρωσης (iefimerida, Real.gr κ.α) ο κ. Παμπούκης προχώρησε στην πράξη της παραίτησης που δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, γιατί όλον αυτό τον καιρό δεν είχε συγκεκριμένο αντικείμενο στο υπουργείο του.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση είχε ζητήσει την επανασυσταση του υπουργείου Ναυτιλίας στο οποίο θα επέστρεφε και το Λιμενικό Σώμα που μετά την αναδιάρθρωση των υπουργείων ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Το αίτημα του κ. Παμπούκη να ανασυσταθεί το υπουργείο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χτες στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο κ. Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι ο προϊστάμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στήριξε καθαρά το αίτημα του κ. Παμπούκη, απέφυγε να λάβει σαφή θέση και αυτό ερμηνεύτηκε ως «άδειασμα» του πρώην στενού του συνεργάτη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Παμπούκη προς τον πρωθυπουργό:
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2011
Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο οφείλουμε να μην υπακούμε σε δογματισμούς και προσωπικές στρατηγικές, που δεν εξυπηρετούν τους εθνικούς στόχους. Σήμερα, κύριο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Επί δύο μήνες κατέβαλλα προσπάθειες να ανασυγκροτήσω ένα εθνικά ωφέλιμο τομέα. Εντούτοις, δεν μπορούσαν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα χωρίς την αναγκαία πολιτική συγκρότηση μέσω της επανασύστασης του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ενός, δηλαδή, θεσμικού εργαλείου του κράτους.
Πρόσφατα διατύπωσα δημοσίως με καθαρότητα και παρρησία την πρόταση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία υπηρετεί το προφανές. Τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας.
Θεωρώ αυτονόητη πολιτική υποχρέωση να υπερασπίζεται κανείς και να διατυπώνει θέσεις προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Και προφανώς η πολιτική αδικείται, όταν προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας σ' αυτήν τη χρονικά ιστορική περίοδο είχε ως αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή μου στην υπέρβαση της εθνικής κρίσης, το οποίο θεωρώ πατριωτικό καθήκον όλων μας. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούσα με όλες τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν.
Η αμετάκλητη απόφαση μου να παραιτηθώ επιβεβαιώνει πλήρως τον χαρακτήρα και την ουσία της εμπλοκής μου στην πολιτική. Αποτελεί πράξη ευθύνης, πράξη ενός ανθρώπου που δεν είχε ποτέ σχέση εξάρτησης με θέσεις ή καρέκλες. Είναι αυτονόητη πράξη αξιοπρέπειας.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την τιμή συμμετοχής στην ευθύνη καθώς επίσης τους συνεργάτες μου, οι οποίοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια σε όλο το διάστημα της κυβερνητικής μου θητείας. Εύχομαι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και με επιτυχία το εθνικό της έργο.
Χ. Π. Παμπούκης