Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τώρα μιλάνε για “επιλεκτική χρεοκοπία”


Γράφει ο Βασίλης Τσεκούρας
Το γυρνάει και πάλι το θέμα η κυβέρνηση.
Είπαμε ότι το Eurogroup της Δευτέρας ήταν μάλλον ένα άτυπο δείπνο, στο οποίο η είδηση που προέκυψε ήταν το ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ήπιαν λευκό  και όχι ερυθρό οίνο!
To προηγούμενο διάστημα μας έλεγαν από το εξωτερικό ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.
Διαβάστε τι γράφαμε στο ΟΛΥΜΠΙΑ για την αναδιάρθρωση από τις αρχές Απριλίου: ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ;
Η κυβέρνηση το διέψευδε κατηγορηματικά, αν και μια τέτοια κίνηση όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν προλογίζεται ποτέ.
Έπειτα, ήρθε το θέμα της εθελούσιας ανταλλαγής των ομολόγων, το γαλλικό και μετά το γερμανικό σχέδιο.
Τώρα επεξεργάζονται το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. (Διαβάστε επίσης: Αποφάσισαν ότι ..θα αποφασίσουν στο μέλλον!)
Οι αγορές και τα διεθνή ΜΜΕ, που μερικές φορές παίζουν τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης της Ευρώπης για να προετοιμάσουν το έδαφος, έχουν επαναφέρει το θέμα της χρεοκοπίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν συνεχείς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το αν το γαλλικό η το γερμανικό σχέδιο θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Τώρα, τη λέξη χρεοκοπία την ξεστομίσουν και Έλληνες αξιωματούχοι.
Η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο, είπε ο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin όπου συζητήθηκε το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Όπως είπε δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα.
Εννοείται πως κάτι τέτοιο αποτελεί καθαρό πιστωτικό γεγονός, αφού τίποτα δεν θα είναι σε εθελοντική βάση. Θα μιλάμε δηλαδή για μια άλλου τύπου αναδιάρθρωση με “κούρεμα”. Αυτό δηλαδή που μας έλεγαν τα ΜΜΕ πριν 3-4 μήνες, προετοιμάζοντας το έδαφος.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, μια επιλεκτική χρεοκοπία, πυροδοτεί τα CDS. Kαλές εισπράξεις!