Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Α.Σαμαράς μόνος εναντίον όλων- Η κρίσιμη συνεδρίαση του ΕΡΡ


Image 


Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει αλλά και να απαντήσει στην κριτική που αναμένεται να του ασκήσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος European People΄s Party (EPP) είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη αυριανή συνεδρίαση του EPP στις Βρυξέλλες.
Στη συνάντηση παρόντες –κατόπιν πρόσκλησης του EPP- θα είναι ακόμη οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, της Ευρωπαικής Επιτροπής José Manuel Barosso και του ευρωακοινοβολίου Jerzy Buzek.  Ο πρόεδρος του ΕΡΡ και πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Wilfried Martens πρόκειται να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό ενόψει και της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (της συνάντησης κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ) που θα ακολουθήσει και θα διεξαχθεί στις 23 και 24 Ιουνίου και στην οποία θα συμμετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Στο «θερμό» αυτό ευρωπαϊκό τριήμερο το θέμα της Ελλάδας της διαχείρισης του χρέους αλλά περισσότερο από όλα το θέμα έγκρισης  μεσοπρόθεσμου από την Ελληνική Βουλή  αναμένεται να κυριαρχήσουν και στις δύο συνεδριάσεις.
Σε αυτό το σκηνικό ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει την αναστροφή του δυσμενούς κλίματος έτσι όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τις δηλώσεις μελών του ΕΡΡ όπως αυτή του Βαυαρού πρωθυπουργού Horst Lorenz Seehofer προς τους Financial Times ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να μπλοκάρει την εξυγίανση της χώρας», αλλά και ποικίλα επικριτικά δημοσιεύματα –προερχόμενα κυρίως από το γερμανικό Τύπο- για τη στάση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα της επιζητούμενης «συναίνεσης».
Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να εξηγήσει...
τους ευρωπαίους κεντροδεξιούς και χριστιανοδημοκράτες ότι είναι απόλυτη η αναγκαιότητα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, καθώς και με τους υφιστάμενους όρους που διέπουν το μακροπρόθεσμο δεν μπορεί να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη σε μια οικονομία που «τορπιλίζεται» από τις ελλειμματικές καταστάσεις που την απειλούν
Με άλλα λόγια ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξηγήσει στους ευρωπαίους ομοϊδεάτες του ότι δεν αρκεί μόνο να βουλώσουμε τις τρύπες  του προϋπολογισμού, αλλά απαιτείται ταυτόχρονα και να τεθεί σε κίνηση η σβησμένη μηχανή της ανάπτυξης του σκάφους που λέγεται ελληνική οικονομία.
Σε περίπτωση που δε γίνει αυτό το πλοίο θα εξακολουθήσει να παραμένει ακίνητο έρμαιο στις διαθέσεις των αγορών. «Για να γλιτώσεις από την τρικυμία της κρίσης δεν φτάνει να πετάς το νερό έξω από το πλοίο, πρέπει να το θέσεις και σε κίνηση για να το οδηγήσεις σε πιο ασφαλή νερά» έχει τονίσει κατ΄επανάλληψη  ο Α. Σαμαράς σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με ευρωπαίους οικονομικούς και πολιτκούς παράγοντες.
Και το μεσοπρόθεσμο, έτσι όπως είναι, το μόνο που κάνει είναι απλώς "οξυγονοκόλληση" των ρηγμάτων στα ύφαλα της ελληνικής οικονομίας. Η τρικυμία όμως μαίνεται εκεί έξω.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας ιδιαίτερα αυτές προερχόμενες από τον νέο «τσάρο» της οικονομίας Ε. Βενιζέλο.
Ο τελευταίος εξαρμόζοντας το δόγμα της «επιθετικής συναίνεσης» ονοματίζοντάς την "εθνική ενότητα" ζήτησε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη στήριξή του στην πρόταση για ψήφιση του μακροπρόθεσμου μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο για να προλάβουν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου. Έτσι και εκ των πραγμάτων ο Α. Σαμαράς «βάλλεται» από δύο πλευρές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό μένοντας το τελευταίο πραγματικό ανάχωμα στους υφιστάμενους όρους του μεσοπρόθεσμου και της μνημονιακής οικονομικής πολιτικής.
Έτσι η Αναθεωρημένη Οικονομική Προσέγγιση του Μεσοπρόθεσμου καθίσταται για πρόεδρο της ΝΔ μονόδρομος και αυτό σκοπεύει να υποστηρίξει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
(defencenet.gr)   


http://online-pressblog.blogspot.com/2011/06/blog-post_8748.html