Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ Ε.Ε. – ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΔΟΣΗ


ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ: 19:41
*Απογοητευμένη δηλώνει η Κομισιόν
*Χωρίς συναίνεση η συνάντηση
*Επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ζήτησε ο Σαμαράς
*Σε εξέλιξη οι επικοινωνία Αθήνας – Βρυξελλών – Ουάσιγκτον για την 5η δόση
*Δεν τέθηκε θέμα πρόωρων εκλογών
Tην απογοήτευσή της για το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να συναινέσουν εκφράζει η Κομισιόν, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της ότι ο “χρόνος τελειώνει”.
«Η Κομισιόν λυπάται για την αποτυχία των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να πετύχουν συναίνεση σε ό,τι αφορά την οικονομική προσαρμογή με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση χρέους», αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Αναμένει ότι «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία και υποστήριξη προς το πρόγραμμα Ε.Ε. – ΔΝΤ. Πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία, ο χρόνος τελειώνει».
Χωρίς να επιτευχθεί συναίνεση ολοκληρώθηκε μετά από 3 ώρες και 20 λεπτά η έκτακτη συνάντηση που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διάλογοι ήταν ενδεικτικοί του κλίματος: “Τώρα τί κάνουμε” ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να απάντησε: “Προχωρώ μόνος μου χωρίς εκλογές μέχρι το 2013″.
Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντηση από τη Λ. Συγγρού, υπογραμμίζοντας ότι “Δεν προσυπογράφουμε μια πολιτική που ισοπεδώνει την Οικονομία και διαλύει την Κοινωνία”.
Σημείο τριβής φέρεται να ήταν το φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς η ΝΔ επιμένει στις προτάσεις στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ, το οποίο και προβλέπει μείωση της φορολογίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε μέσα στη συνάντηση στον Αντώνη Σαμαρά ότι μπορούν να διαπραγματευθούν με την τρόικα για το φορολογικό, ωστόσο η πρόταση της ΝΔ είναι ανεφάρμοστη, λόγω του ότι όπως είπε, θα αποφέρει έσοδα σε 2 – 3 χρόνια, ενώ η τρόικα αναζητά άμεσα αποτέλεσματα.
Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, κάτι το οποίο γινόταν στο παρελθόν.
“Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών”, ανέφερε η Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
“Δεν γίνεται συναίνεση κατόπιν εκβιασμού” είπε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Το κλίμα το είχε δώσει λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συνάντησης ο Γιώργος Καρατζαφέρης: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης δεν τα είχε βρει με τον Θεμιστοκλή το 480 π. Χ. ούτε αυτούς θα έγραφε η ιστορία, ούτε την ημερομηνία. Η καρέκλα δυστυχώς κάποιων πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα»

Κάτόπιν υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση επί 20 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, προκειμένου να αποφασιστεί το τι θα γίνει με την 5η δόση του Ιουνίου, ύψους 12 δις.