Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012- 2015...


Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 που δόθηκε στη δημοσιότητα και εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνονται μέτρα 3 δισ. ευρώ φέτος και συνολικά 26 δισ. ευρώ έως το 2015.

Με τις παρεμβάσεις των 3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, καλύπτονται οι κίνδυνοι και οι...
αποκλίσεις που ήδη υπάρχουν, ενώ με τα 23 δισ. ευρώ (τα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εσόδων και τα 14 δισ. ευρώ από την περιστολή των δαπανών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων), υπολογίζεται ότι θα μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 14,5 δισ. ευρώ, αφού περίπου 8,5 δισ. ευρώ είναι η αυτόνομη αύξηση των δαπανών για τόκους.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε και σε μια αναλυτική περιγραφή των κινήσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, από όπου προσδοκόνται έσοδα 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011- 2013 και 50 δισ. ευρώ συνολικά έως το 2015.

Με τα έσοδα αυτά, αναμένεται να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2015 (μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ).

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάιο από τη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 -2015 

- Μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ

- Πώληση της δημόσιας συμμετοχής στα καζίνα

- Πώληση της ΛΑΡΚΟ

- Επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας

- Μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και στον ΟΠΑΠ

- Πρόσκληση ιδιωτών επενδυτών στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

- Μετοχοποίηση κρατικών λαχείων

- Ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών (φρουτάκια)

- Επέκταση σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου.

Από το 2012 το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται, καθώς το Παρακαταθηκών διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του προκειμένου να χρηματοδοτεί τους δήμους. Το εμπορικό κομμάτι θα πωληθεί εντός του 2012. 

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μετεξελιχθεί ως το 2013 και η συμμετοχή του δημοσίου σε αυτό θα μειωθεί. 
Στα ΕΛΤΑ θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. 

Στον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Ιπποδρομιών) θα ξεκινήσει διαδικασία αποκρατικοποίησης.