Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μπάχαλο ξανά το ΠΑΣΟΚ



Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ζει το δικό του μύθο ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ωστόσο η κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη μυρίζει μπαρούτι παρά τη θερινή ραστώνη. Αφορμή για ακόμα μία φορά ήταν η ανταρσία βουλευτών σε κρίσιμο νομοσχέδιο, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο αλλά και στο 
Μέγαρο Μαξίμου.
Πρωταγωνίστρια ήταν η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σε τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ που ψηφίστηκε την Τετάρτη σήκωσε το δικό της μπαϊράκι προκαλώντας εγκεφαλικά στη συγκυβέρνηση.
Η βουλευτής που κινείται στο παπανδρεϊκό περιβάλλον μίλησε απαξιωτικά για τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για “ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο κ. Σαμαράς, βαφτίζοντάς το success story”.
Το περιστατικό που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων έρχεται σε μία περίοδο που είναι νωπές οι μνήμες από την ανταρσία του κολλητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Πάρη Κουκουλόπουλου για το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας.
Το γεγονός αυτό μάλιστα, ίσως να έσωσε και την κα. Τζάκρη από τη διαγραφή μιας και παρά τη βροχή εισηγήσεων για αποπομπή της, επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι που σημείωσαν πως δε μπορεί να τύχη διαφορετικής μεταχείρισης από το βουλευτή Κοζάνης, διότι έτσι θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.
Όπως τονίζουν πάντως άνθρωποι που παρακολουθούν χρόνια την καθημερινότητα του ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση που εμφανίζει σήμερα το κόμμα δεν έχει προηγούμενο καθώς μετά και την είσοδο Βενιζέλου στην κυβέρνηση καθένας κάνει ότι… “γουστάρει”, όπως χαρακτηριστικά λένε.
Η κατάσταση μάλιστα δείχνει να μην είναι διόλου ελεγχόμενη, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος ελάχιστα ασχολείται με το κόμμα και μοιάζει απορροφημένος στα κυβερνητικά του καθήκοντα και την ελληνική Προεδρία του 2014.
Στον αντίποδα, το παπανδρεϊκό στρατόπεδο μοιάζει να ετοιμάζει δυναμικό come back μετά τις 20 Αυγούστου καθώς διαγνώσκουν ότι το ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα έχει εγκαταλείψει το σοσιαλιστικό χώρο, αφήνοντας ένα σημαντικό κομμάτι του προοδευτικού κόσμου δίχως πολιτική έκφραση.
Σήμερα, οι πιστοί στο Γιώργο Παπανδρέου μετριούνται στο 1/3 περίπου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, με πολλά στελέχη που δεν εξελέγησαν πάντως να διεκδικούν την επιστροφή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή με οποιοδήποτε τρόπο.
Δε θα πρέπει να αποκλειστεί λοιπόν η περίπτωση, να ξεκινήσει μία οργανωμένη αντεπίθεση Παπανδρεϊκών προς αποκατάσταση της “φήμης” των Παπανδρέου μέσω ενός νέου φορέα που θα προσπαθήσει να τελειώσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ και με νέα δυναμική να διεκδικήσει το σοσιαλιστικό χώρο που σήμερα μοιάζει διαλυμένος.
Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που δε θεωρούν τυχαία την ανταρσία της Θεοδώρας Τζάκρη, μιας και οι αναφορές της στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο είναι ισχυρές.

Όπως σημειώνουν μάλιστα, ίσως να ήταν μία πρώτη τροχιοδεικτική βολή για όσα θα ακολουθήσουν..