Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πως ξεφορτώθηκε ο Ρέστης την τράπεζά του!



 Οι... καλές «δουλειές» γίνονται στα... «μουλωχτά». Έτσι η Τράπεζα της Ελλάδος ξαφνικά αποφάσισε Παρασκευή Βράδυ και ανακοίνωσε Σάββατο πρωί, το διαχωρισμό της First Businnes Bank του Ομίλου Ρέστη, σε καλή και κακή τράπεζα, και την απορρόφηση του υγιούς τμήματος από την Εθνική Τράπεζα. 
Όλα αυτά, υποτίθεται για τη διασφάλιση των καταθέσεων και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αμ δεν μας τα λέει καλά η Τράπεζα της Ελλάδος. Γιατί για μία ακόμη φορά, δώθηκε η δυνατότητα σε μεγαλομέτοχο , συγκεκριμένα στον Βίκτωρα Ρέστη, να ξεφορτωθεί την τράπεζά του, και να φορτώσει τις ζημιές και τα χρέη της στους Έλληνες πολίτες.
Είναι ενδεικτικό ότι στο κακό κομμάτι, που μένει στο Ελληνικό Δημόσιο, παραμένουν, μεταξύ άλλων, τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση, και οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της τράπεζας. Ακόμη χειρότερα, η First Business Bank οδηγείται στην Εθνική πλήρως κεφαλοποιημένη, με χρήματα του Ελληνικού λαού, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βάλει στην τράπεζα 524,3 εκατ. ευρώ, τα οποία στην ουσία είναι δημόσιο χρέος, δηλ. επιβαρύνει τους φορολογούμενους.
Και εδώ αρχίζουν τα κρίσιμα ερωτήματα:
Ο Βίκτωρ Ρέστης, με περιουσία που αποτιμάται σε 2,3 δις δολάρια, δεν μπόρεσε να βρεί 157 εκατ. ευρώ, για να καλύψει τα ίδια κεφάλαια της τράπεζάς του;
Επιβαρύνεται ή όχι το δημόσιο χρέος, δηλ. οι Έλληνες πολίτες, με τα 524,3 εκατ. ευρώ που βάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Αλήθεια, τι έλεγαν, για τις δραστηριότητες της First Businnes Bank, τα έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος 1395/12.6.2012, 1714/13.7.2012, και κυρίως το έγγραφο 2048/28.8.2012;Τι ήξεραν ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, και ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας;
Kαι δεν είναι μόνο αυτά...

Τι έγινε, άραγε, με το χρέος , ύψους 242.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, της μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας ASHLEY & HOLMES, που βάρεσε "κανόνι"; Σε ποιον ανήκε η εταιρία; Ποια η σχέση του Μάκη Σεριάτου με τον Βίκτωρα Ρέστη στην ASHLEY & HOLMES, και ποια η σχέση της εταιρίας με την First Businnes Bank;
Και τέλος, ποια η σχέση του Βίκτωρα Ρέστη με την First Financial Bank AD του Μαυροβουνίου; Είναι και ο κ. Σεριάτος στους μεγαλομετόχους;
« Έργα και ημέρες» του Βίκτωρα Ρέστη!
Ας αρχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις, στα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε. Από το περασμένο καλοκαίρι τουλάχιστον ήξεραν οι αρμόδιες αρχές, ότι η τράπεζα του κ. Ρέστη αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αυτό αποδεικνύεται από απόρρητα έγγραφα των υπηρεσιών της ΤτΕ, που καλούσαν τη διοίκηση της First Businnes Bank να λάβει άμεσα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσής της.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος με τα υπ.αριθμ. 1395/12.6.2012 και 1714/13.7.2012 έγγραφά της είχε επισημάνει στην FBB την υποχρέωση «αναφορικά με το ύψος των ελαχίστων κεφαλαίων τα οποία θα πρέπει, ανά πάσα στιγμή, να καλύπτουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ώστε, πέρα από την τήρηση του θεσμικού πλαισίου να είναι δυνατή η πρόσβαση της FBB στη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος».
Ακόμη πιο αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο υπ.αριθμ. 2048 στις 28 Αυγούστου 2012, που απέστειλέ η ΤτΕ στον Βίκτωρα Ρέστη. Προσέξτε τι λέει: «Κύριε πρόεδρε... δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της τράπεζας έχουν αυξηθεί, λόγω της πιστωτικής επέκτασης, κυρίως σε εταιρείες συμφερόντων των μετόχων και της επιδείνωσης της ποιότητας των υφισταμένων δανείων, σας γνωρίζουμε ότι μέχρι την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζάς σας και της πλήρους συμμόρφωσης με το θεσμικό πλαίσιο, θα πρέπει, στο πλαίσιο λήψης ισοδύναμων μέτρων, να μειώσετε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Τράπεζάς σας και να μην χορηγήσετε κανένα νέο δάνειο».
Με άλλα λόγια, στελέχη και μέτοχοι της FBB πήραν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για αγορές μετοχών και άλλες επιχειρήσεις τους.Ωστόσο, τα δάνεια αυτά δεν μπορούν πλέον να «εξυπηρετηθούν» και επομένως είναι ανάγκη να καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).Δηλαδή, ουσιαστικά να τα ξεπληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες, όπως και έγινε τελικά, με τα 524,3 εκατ. Ευρω. Άρα, τόσο ο κ. Προβόπουλος, όσο και ο κ. Στουρνάρας, ήξεραν τι γινόταν, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Αντιθέτως, επέλεξαν να φορτώσουν το «κουφάρι» της First Business Bank στους Έλληνες φορολογούμενους.
Πάμε παρακάτω. Ο Μάκης Σεριάτος, άλλοτε «ισχυρός άνδρας» της ASHLEY & HOLMES, συνελήφθη τον Απρίλιο για χρέη τηε εταιρίας προς το ΙΚΑ, ύψους 342.000 ευρω. Στο Πρωτοδικείο που ακολούθησε όμως αποκαλύφθηκε, μέσω επίσημου εγγράφου του του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου ο πραγματικός κάτοχο του 35% της Ashley, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία Diluvion Ltd η οποία μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της διαφημιστικής το 2007.Ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ...Βίκτωρα Ρέστη!
Η επιχειρηματική σχέση των δύο ανδρών όμως δεν σταματάει εκεί. Το 2007 ιδρύθηκε στο Μαυροβούνιο η First Financial Bank. Ξέρετε ποιοι είναι οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας; Ο Βίκτωρ Ρέστης με ποσοστό 93,3% και ακολουθούν οι: Εμμανούηλ Παιρακταρίδης με 3,7%, Πέτρος Στάθης με 2,2% και... Γεράσιμος Σεριάτος με 0,16%!
Ποιος είναι όμως ο Βίκτωρ Ρέστης: Εφοπλιστής εισηγμένος στη Wall Street, τραπεζίτης με επιχειρήσεις στη βιομηχανία τροφίμων, στην ενέργεια και το real estate και με πρωτοφανή ρευστότητα, που φτάνει τα 2,3 δις δολάρια. Πρόκειται για εξέχον μέλος της Ελληνικής Ισραηλιτικής Κοινότητας. Η μητέρα του, η κυρία Μπέλλα Ρέστη, είναι δραστήριο μέλος και πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αριθμεί 265 μέλη και ταυτόχρονα είναι μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου.Παράλληλα κατέχει τον τίτλο της μεγάλης ευεργέτιδας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, ενώ έχει ιδρύσει το «Ρέστειον Κέντρο Ηλικιωμένων» στην περιοχή της Βούλας, το οποίο φιλοξενεί γέροντες εβραϊκής καταγωγής. Επίσης, ο Βίκτωρ Ρέστης Ρέστης διατηρεί φιλικές σχέσεις με πολλά εξέχοντα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικότητας που προέρχονται από την ισραηλιτική κοινότητα: τον κ. Σάμι Φαϊς, την οικογένεια Μοντιάνο, την οικογένεια Μάτσα (της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας), ενώ εξαγόρασε μειοψηφικό μερίδιο μετοχών στην εταιρεία του –επίσης ισραηλιτικής καταγωγής- επιχειρηματία κ. Σαμ Μπενρουμπή.
Έχει την "Enterprise Shipping & Traiding S.A.", ήτοι 98 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια, ενώ αποκτώντας το 33% της «Freeseas" την οποία μετονόμασε σε Seanergy Maritime Holdings Corp,μπήκε στη Wall Street. Eπίσης, με το 13% της κυπριακής «Sea Star" μπήκε στην ΑΝΕΚ και στην «Hellenic Seaways".
Τα τελευταία χρόνια, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα Ελληνικά ΜΜΕ. Η είσοδός του στον Τύπο δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες όταν εξαγόρασε το 33% της ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου.Η χημεία όμως των δύο ανδρών δεν έδεσε, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστεί να επιστρέψει το ποσοστό αυτό στον μεγαλομέτοχο της ΙΜΑΚΟ. Έχει το 75% του MTV, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, το 100% του SMART TV και το 5,6% του ΔΟΛ μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, αφού ο Σταύρος Ψυχάρης κατάφερε και τον... « πέταξε» εκτός οργανισμού, καθώς και το 5% του MEGA channel.
Τα προβλήματα πάντως για τον κ. Ρέστη δεν φαίνεται να σταματούν. Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται σε επιστολή που φέρεται να απέστειλε ο CEO της μη κυβερνητικής οργάνωσης UANI (United Against Nuclear Iran), πρέσβης Mark Wallace, στον Βίκτωρα Ρέστη στην οποία κάνει λόγο για επιχειρηματικές σχέσεις εταιρειών συμφερόντων του με τον Δημήτρη Καμπή και με το υπο διεθνές εμπάργκο επί των εξαγωγών πετρελαίου ιρανικό καθεστώς.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal η UANI παρουσίασε αποδείξεις για «σημαντική και δυνητικά επικερδή» σχέση μεταξύ της τράπεζας FBB, του επιχειρηματία Δημήτρη Καμπή και του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν. Ο κ. Ρέστης, αρνείται ότι οι ναυτιλιακές του επιχειρήσεις, Enterprises Shipping and Trading S.A. και η εισηγμένη στο Nasdaq, Seanergy Maritime Holdings Corp, είχαν οποιαδήποτε σχέση και συναλλαγή με τον τον κ. Δημήτρη Καμπή και την εταιρεία συμφερόντων του, Synergy General Trading. Όμως, μήπως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά;
==========================
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2013/05/blog-post_2995.html