Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Υπουργοί και βουλευτές πιέζουν το Μαξίμου να αλλάξει πολιτική



ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Σε περίοδο έντονων ενδοκυβερνητικών αναταράξεων έχει εισέλθει η κυβέρνηση που δεν μπορεί ένας ανασχηματισμός που «μαγειρεύεται» να τις σταματήσει. Η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών και 
το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολιτικοί αρχηγοί που καθίσανε στο ίδιο τραπέζι χθες το βράδυ και αποφάσισαν μέτρα για την ανεργία, μόνο που θα πάρει καιρό να τα δούμε στην πράξη.

Την ίδια στιγμή που η κοινωνία βράζει και οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν σε Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι δεν θα ψηφίσουν άλλα μέτρα, ο Πρωθυπουργός που υποδέχθηκε σήμερα τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επιμένει ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να κριθούμε στο τέλος της προσπάθειας». 

Ωστόσο ορισμένοι από τους συνεργάτες του παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν σε κάμψη τα ποσοστά της ΝΔ, παρά την πρωτιά σε μερικές μετρήσεις, και σε συνδυασμό με τη μειούμενη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του, συμπεραίνουν ότι η κατάσταση είναι προβληματική. 

Τα μηνύματα που φθάνουν προς το Μαξίμου από μια σειρά υπουργών και βουλευτών είναι πολύ αρνητικά. Ο κόσμος είναι σε άλλη λογική από αυτή που εκπορεύεται από τον κεντρικό πρωθυπουργικό πυρήνα και ως εκ τούτου με δεδομένη την κοινωνική κατάσταση, «περιορίζονται βασικά πλεονεκτήματα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», σημειώνει έμπειρος υπουργός. 

Άλλοι αναφέρουν σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι δεν αργήσει η ώρα που θα αμφισβητούνται πλέον τα στοιχεία που έφεραν τον Σαμαρά στην πρωθυπουργία και στην εκλογική νίκη, έστω και με δυσκολία τον περασμένο Ιούνιο. 

Αυτά τα θέματα συζητούνται εκτενώς πλέον στο εσωτερικό της ΝΔ και αναζητούνται διέξοδοι από έναν κύκλο που παγιδεύει όλο και περισσότερο την πολιτική της κυβέρνησης. 

Τα μέτωπα που άνοιξαν είναι συγκεκριμένα και οι συγκρούσεις που επέρχονται δείχνουν βέβαιες και τρομάζει το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης. Ο πρωθυπουργός το είπε με σαφήνεια στη χθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: η κατάσταση είναι προβληματική στον τομέα της ανεργίας και ειδικά στους νέους ανθρώπους. 

Οι κοινωνικές αναμετρήσεις είναι μπροστά με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στις ΔΕΚΟ που θα αντιδράσουν στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, προβληματίζει η συγκρότηση ενός κοινοβουλευτικού πόλου «αντιφρονούντων» βουλευτών που έχουν απασφαλίσει και δεν έχουν διάθεση υποστήριξης νομοσχεδίων που αντιδρά η κοινωνία. Και όπως έλεγε γνωστός κοινοβουλευτικός παράγων, «κανένας υπουργός δεν είναι πλέον σίγουρος ότι θα περάσει νομοσχέδιο όπως το φέρνει». 

Το τρίτο και πιο σβαρό όμως είναι τα πολλαπλασιαζόμενα ρήγματα στην κοινωνική συνοχή. 
Αυτά τα προβλήματα προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στην Ιπποκράτους και στην Αγίου Κωνσταντίνου. Κατά το προσεχές τρίμηνο η κυβέρνηση οφείλει να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα που ψήφισε και εντάσσονται στα πλαίσια του μνημονίου. 

Άρα θα συγκρουστεί με ευρύτερες κοινωνικές και συνδικαλιστικές, αλλά και πολιτικές δυνάμεις, με πρώτο πεδίο μάχης το δημόσιο, όπου θα προχωρήσει το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. 
Τα δύσκολα είναι μπροστά…και δεν υπάρχει και στρατός αποφασισμένος να υποστηρίξει ανοικτά και με πάθος τις αποφάσεις των στρατηγών!

Ιωάννης Μαρτέλλος
http://www.triklopodia.gr/2013/02/blog-post_7821.html