Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

«Καίγεται» για ανασχηματισμό ο Σαμαράς – Σενάρια, ημερομηνία και ονόματα


«Καίγεται» για ανασχηματισμό ο Σαμαράς – Σενάρια, ημερομηνία και ονόματα
«Μην αποκλείετε ο Σαμαράς να κάνει ανασχηματισμό ακόμη και στις 4 Μαρτίου», λένε κυβερνητικά στελέχη θέλοντας μέσα από αυτή την υπερβολή να καταδείξουν το πόσο καίγεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων της κυβέρνησής του και το πόσο «καταπιέζεται» από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται από τις 28 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 3 Μαρτίου.
Μάλιστα, το συνέδριο σε συνδυασμό με την τελευταία επιθεώρηση από την τρόικα που αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση, εκτιμάται ότι λύνουν τα χέρια του πρωθυπουργού για να προχωρήσει σε αλλαγές που από ορισμένους εκτιμάται ότι θα είναι θεαματικές.
Παρ’ όλα αυτά, από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου έχει επιβληθεί σιγή ασυρμάτου για τις ακριβείς προθέσεις του πρωθυπουργού καθώς δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης. Ο ίδιος πάντως δεν κρύβει την ενόχλησή του με την απόδοση ορισμένων από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, τόσο υπουργούς όσο και υφυπουργούς.
Οι φήμες που κυκλοφορούν για τους υπό αναδόμηση είναι πολλές και αφορούν ακόμη και κορυφαία στελέχη, όπως οι υπουργοί Ανάπτυξης, Υγείας και Αμυνας, που εκτιμάται ότι βρίσκονται στο «κόκκινο».
Στον αντίποδα, αμετακίνητοι θεωρούνται από πολλούς οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας και Δημόσιας Τάξης.
Ειδικά για τον Γιάννη Στουρνάρα, παρά τις μαζικές επιθέσεις που δέχεται από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην εφημερίδα Realnews. Του έδωσε απόλυτη κάλυψη λέγοντας ότι υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά στο ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι όλα κινούνται στους ρυθμούς του συνεδρίου, τα προς υπουργοποίηση στελέχη είναι ήδη ενήμερα των προθέσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου να τους προτείνει για συμμετοχή στο νέο υπουργικό Συμβούλιο.
Αποτελεί κοινό μυστικό στην Ιπποκράτους ότι τα φαβορί για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Θάνος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φίλιππος Σαχινίδης.
Αυτή τη στιγμή σίγουροι πρέπει να θεωρούνται ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που φέρεται να καταλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννης Μανιάτης που εκτιμάται ότι θα αναλάβει είτε τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος είτε αναβαθμισμένη θέση στο υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τους φυσικούς πόρους.
Για τους υπόλοιπους όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αναλόγως και με τις θέσεις που θα παραχωρήσει τελικά ο πρωθυπουργός στο ΠΑΣΟΚ, στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Αυτό το οποίο θεωρείται διεκδικούμενο από το ΠΑΣΟΚ είναι το υπουργείο Ανάπτυξης κάτι που ο κ. Σαμαράς θέλει να κρατήσει για υπουργό προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τον Φώτη Κουβέλη, πληροφορίες από την Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα ήθελε να αποφύγει τον ανασχηματισμό καθώς δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να προτείνει άλλα στελέχη παρά το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έχουν συγκεντρώσει ουκ ολίγες φορές τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας επάνω τους.
Αυτό που δείχνει να έχει απομακρυνθεί οριστικά ως πιθανότητα είναι το ενδεχόμενο να οριστούν αντιπρόεδροι στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι πολλοί πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ.
Σε ό,τι αφορά τους νέους υπουργούς από την πλευρά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας το όνομα που ακούγεται εντονότερα από όλα τα άλλα είναι αυτό του σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Μάκη Βορίδη.
Οι συναντήσεις του Σαμαρά με τους υπουργούς
Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι το μπαράζ επαφών που έχει ξεκινήσει από χθες Τετάρτη με όλους τους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου και θα συνεχίσει έως το Σάββατο. Οι συναντήσεις αυτές ερμηνεύονται ως το τελευταίο καμπανάκι πριν τον ανασχηματισμό καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ζητά εκκρεμότητες και συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων και αξιολογεί τα έως τώρα αποτελέσματα της 8μηνης απόδοσης κυβερνητικού έργου.
Ηδη, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες με τις ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Υγείας.
Σήμερα συναντά διαδοχικά τις ηγεσίες των υπουργείων Ναυτιλίας και Εργασίας.
Αύριο θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας.
Και το Σάββατο θα δει τις ηγεσίες των υπουργείων Τουρισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.