Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: Απολύσεις στο δημόσιο και νέα μέτρα


Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων , στοχευμένες απολύσεις στο δημόσιο και παράταση ορισμένων μέτρων για τη διετία 2015-2016 ζητάει το ΔΝΤ όπως φαίνεται απο την έκθεση του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Πρόγραμμα και πολιτική
 
Στην εισαγωγή της, η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η επιθεώρηση του προγράμματος καθυστέρησε λόγω της διπλής εκλογικής διαδικασίας η οποία αποκάλυψε μια σαφής μεταστροφή προς την υποστήριξη του προγράμματος.
 
Σχολιάζει δε ότι οι εκλογές ανέδειξαν «μια σημαντική πολιτική μεταβολή με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερο έχοντας βασίσει με έμφαση την προεκλογική του εκστρατεία εναντίον του προγράμματος σταθεροποίησης» και τονίζει ότι η «περίοδος στασιμότητας κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου και οι κλιμακούμενες κοινωνικές εντάσεις είχαν βαθύτερη επίπτωση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
 
Οι τελευταίες μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν μειούμενη υποστήριξη για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και αυξανόμενη υποστήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για άλλα κόμματα που είναι εναντίον του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να επιτείνει την αργοπορία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσει σε πολιτική κρίση, προκαλώντας χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ».
 
Συνιστά μονιμοποίηση των χαρατσιών - νέες  περικοπές επιδομάτων
Η έκθεση διαπιστώνει ότι η στρατηγική για τη δημοσιονομική στρατηγική του 2015-2016 «δεν έχει  πλήρως καθοριστεί» και ότι για «να κλείσουν το εκτιμώμενο κενό των 4 δισ. ευρώ οι (σσ : ελληνικές αρχές) προτίθενται να εστιάσουν σε διατήρηση μέτρων που βρίσκονται στη λήξη τους, ή στη διεύρυνση της βάσης (σσ: επιβολής των μέτρων) καθώς και στα κέρδη που θα προκύψουν από τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές. Τα μεγαλύτερα κέρδη όμως θα προέλθουν από την παράταση μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα (π.χ. με την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης στον Φόρο Εισοδήματος).
Διαβάστε επίσης!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΤΟ ΔΝΤ είχε την έκθεση έτοιμη από τις 21/12 και την έβγαλε μόλις σήμερα ...