Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ρήγμα στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ που βουλιάζει στις δημοσκοπήσεις



Η πρώτη σοβαρή κρίση, χαρακτηριστική του εύθραυστου κυβερνητικού σχήματος, φαίνεται ότι είναι εδώ, με το ΠΑΣΟΚ να ... "ζητάει και τα ρέστα" από τον Α.Σαμαρά που ηγείται του κυβερνητικού σχήματος με την εκπρόσωπο του κόμματος Φώφη Γεννηματά να εκφράζει την ... δυσφορία για το μείγμα μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 11,5 δισ. ευρώ!

Στην Ιπποκράτους φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει το ποσοστό που έλαβαν στις εκλογές και - κυρίως - γιατί το έλαβαν. Και ποιο ποσοστό εκλογικής επιρροής δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αυτή την στιγμή για το ΠΑΣΟΚ (από 7-11%).  

Με εντυπωσιακό πολιτικό θράσος  η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον Α.Σαμαρά "έστω και τώρα" να"μην επιμείνει στην υλοποίηση οριζόντιων μέτρων, να βρει τώρα έστω 2 δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο" και καταλήγει ότι "η ΝΔ που δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες"...

«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί η σπατάλη στο κράτος.

Εδώ και τώρα, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να καλέσει τους Υπουργούς και να τους ζητήσει να καταθέσουν συγκεκριμένα σχέδια για την εξοικονόμηση πόρων στον τομέα ευθύνης τους. Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει ότι είναι κατά των οριζόντιων μέτρων. Δεν τα αντέχει η ελληνική κοινωνία.

H Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τώρα έστω 2 δισεκατομμύρια από τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δισεκατομμυρίων, που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ζάππειο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν προσέφερε καμία βοήθεια στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δεν αναγνώρισε ποτέ τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που εκτόξευσε το χρέος. Αντίθετα, φόρεσε τον αντιμνημονιακό μανδύα, τον οποίο πέταξε αυτομάτως όταν έγινε ξανά Κυβέρνηση.

Είναι ο ίδιοι άνθρωποι που, με τα «Ζάππειο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ» έδωσαν ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες. Αρκεί μια σύγκριση αυτών που είπαν πέρυσι και αυτών που είπαν φέτος στη ΔΕΘ. Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε με το παρελθόν απλά με δυο λέξεις: ουδείς αναμάρτητος.
Ας κοιτάξει το μέλλον».

Τι σημαίνει η παραπάνω δήλωση; Το ΠΑΣΟΚ πιέζεται δημοσκοπικά σε μονοψήφια ποσοστά. Και δεν αποκλείεται ακόμα και ηρωική έξοδος από την κυβέρνηση αν οι κοινωνική αναταραχή είναι τέτοια που καταστεί αφόρητη η επιβίωση του τρικμματικού σχήματος.

Εν τω μεταξύ, και την Τρίτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε βουλευτές και στελέχη του κόμματος επανέλαβε ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί το ΠΑΣΟΚ δεδομένο και ότι "τα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν όπως-όπως". Δηλαδή όταν ήταν αυτός αποκλειστικά υπεύθυνος πως τα πέρναγε τα μέτρα; Με συζήτηση κατ'άρθρο ή ως ένα άρθρο; Γιατί δεν έχουν περάσει και 30 χρόνια από τότε. Ούτε έξι μήνες από τότε που ελάμβανε αποφάσεις ως υπουργός Οικονομικών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόμματα δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα το οριστικό πακέτο με τα μέτρα εν όψει της συνάντηση των αρχηγών την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι. Ενδεχομένως η τελική λίστα θα αποσταλεί το πρωί της Πέμπτης. Πάντως το Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί την Κυριακή, οπότε αναμένεται άλλη μία συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.
Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε πολλές διαρροές και στα τρία κόμματα. Από τις 179 έδρες των τιρών κομμάτων ζήτημα είναι αν θα λάβουν 170 ψήφους στην καλύτερη περίπτωση.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την λήψη των μέτρων θα καθορίσουν πολλά για την μελλοντική "ζωή" του κυβερνητικού σχήματος. Ήδη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιέζονται αφόρητα ακι αναζητούν τρόπους "γεφύρωσης" μήπως και συγχωνευθούν, με τους πασοκογενείς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Ν.Μπίστης κλπ) να παίζουν το ρόλο του "γεφυροποιού"... 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=55011&Itemid=139