Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Liberation: Στην Αθήνα ακόμη και η αγορά με τα σουβενίρ πεθαίνει


Στην περιοχή της Πλάκας και στον «θάνατο του εμποράκου» στα καταστήματα σουβενίρ για τουρίστες αφιερώνει το σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Liberation, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χάσει τουρίστες και έσοδα φέτος.
«Θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι η κρίση δεν θα αγγίξει τον τουρισμό, αλλά δυστυχώς τα προγνωστικά είναι αρνητικά, η αγορά γονατίζει, ακόμη και τα μαγαζιά με αναμνηστικά στην Πλάκα κλείνουν», αναφέρει η Liberation.
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις εμπόρων της περιοχής. Ετσι, ο Χρόνης, 32 ετών, φέρεται να περιμένει χωρίς ελπίδα τους πελάτες στο κατάστημά του. «Πήρα το μαγαζί πριν από 3 μήνες. Ο προηγούμενος ενοικιαστής έφυγε γιατί ο ιδιοκτήτης δεν ήθελε να μειώσει το ενοίκιο. Ο πατέρας μου έχει κατάστημα με κοσμήματα και ο τζίρος μειώθηκε 60% τα τελευταία χρόνια».
Στο διπλανό κατάστημα, με τοπικά πρϊόντα και καλλυντικά, η Αλεξία δείχνει απελπισμένη : «Αλλοτε οι τουρίστες έφευγαν με γεμάτα χέρια. Σήμερα ακούω φράσεις όπως «θα το σκεφτώ», «θα ξανάρθω». Οι Αμερικανοί τουρίστες κάνουν υπολογισμό σε δολάρια πριν αγοράσουν» λέει.
«Ολοι οι έμποροι κάνουν την ίδια πρόγνωση, ότι η τουριστική χρονιά θα είναι κακή. Ο τουρισμός εκπροσωπεί το 15% του ΑΕΠ της χώρας, απασχολεί το 20% του ενεργού πληθυσμού και φέρνει έσοδα στη χώρα. Φέτος οι επαγγελματίες φοβούνται πραγματική καθίζηση» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Στο διπλανό ξενοδοχείο η Γιώτα, 29 ετών, κοιτάζει το πελατολόγιο. «Είμαστε γεμάτοι μόνο για τις 2 επόμενες ημέρες. Κανονικά όλα τα δωμάτια έπρεπε να είναι γεμάτα για το καλοκαίρι. Παρότι χαμηλώσαμε τις τιμές, από 70 ευρώ στα 50 ευρώ, δυσκολευόμαστε να επιβιώσουμε».
Πολλοί έμποροι δηλώνουν στην γαλλική εφημερίδα ότι η αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση της χώρας και οι διαδηλώσεις απομάκρυναν πολλούς τουρίστες που προτιμούν να ταξιδεύουν κατευθύνουν προς τα νησιά. Ενας άλλος λόγος είναι ότι και οι ευρωπαίοι τουρίστες αντιμετωπίζουν οικονομική δυσανεξία, λόγω της κρίσης σε όλε τις χώρες της ευρωζώνης, σημειώνει ο δημοσιογράφος.
Κάποιοι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για την αύξηση του ΦΠΑ και την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που γονατίζει την ελληνική αγορά.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ηρεμία. Τώρα που αποκτήσαμε κυβέρνηση θα ξαναβρούμε τη σταθερότητα» δηλώνει καταστηματάρχης της Πλάκας.
http://www.iefimerida.gr/news/56168/liberation-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%81-%CF%80%CE%B5%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9