Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Τα 10 σημεία επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου

Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, το ισοζύγιο πληρωμών και ο επαναπροσανατολισμός της πραγματικής οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον για την δημιουργία και…
στήριξη θέσεων εργασίας, οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, η οικοδόμηση αποδοτικής δημόσιας διοίκησης και η λειτουργία αξιοπρεπούς κοινωνικού κράτους απαιτούν 10 επείγοντα σημεία επαναδιαπραγμάτευσης:
-Πάγωμα μέτρων και κατάθεση εναλλακτικού σχεδίου εξυγίανσης.
-Πάγωμα των ρυθμίσεων σε μισθούς που έχουν οριστεί από συλλογικές συμβάσεις.
-Ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι, που να μην αποτελούν οδικό χάρτη εξόδου από την ευρωζώνη.
-Πακέτο τόνωσης και βιώσιμου αναπροσανατολισμού της πραγματικής οικονομίας ως αντιστάθμισμα στην ύφεση που έχει προκαλέσει το Μνημόνιο.
-Ανάκληση του όρου για απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών στα ελληνικά δημόσια έσοδα με κατάργηση του σχετικού Ειδικού Λογαριασμού.
-Αλλαγές στο PSI και την ανακεφαλαιοποίηση. Κάλυψη των απωλειών των ευρωπαϊκών και ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
-Έλεγχος σε γκρίζες περιουσίες από διαφθορά και φοροδιαφυγή αλλά και παράνομη εξαγωγή καταθέσεων στις ελβετικές κι άλλες τράπεζες χωρίς την καταβολή αντίστοιχων φόρων.
-Ευρωπαϊκές εγγυήσεις συνόρων-πάγωμα εξοπλισμών.
-Επανεξέταση όλων των όρων του Μνημονίου ώστε να προσαρμοστούν στις κατοχυρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές που αφορούν την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
-Βιώσιμη αναδιαμόρφωση του Δημόσιου Χρέους ώστε να διαμορφωθεί σε επίπεδα που να μπορούν όντως να εξυπηρετούνται χωρίς εκπτώσεις στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
-Δημιουργία Ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) για να υπάρξουν αναλυτικά στοιχεία για το πώς διαμορφώθηκε διαχρονικά το δημόσιο χρέος και να καθοριστεί το ύψος τυχόν απεχθούς χρέους. Ειδικά για την τελευταία περίοδο, να διερευνηθούν ιδιαίτερα οι εξοπλιστικές παραγγελίες λίγο πριν τη δημιουργία του Μηχανισμού Στήριξης, καθώς και τα υψηλά επιτόκια των πρώτων δανείων του Μηχανισμού.
epirusgate.blogspot.gr
http://olympia.gr/2012/06/07/%cf%84%ce%b1-10-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc/