Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Κίνα, Ρωσία: Όχι σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, στον οποίο ανήκουν η Κίνα, η Ρωσία και χώρες της κεντρικής Ασίας, έκαναν σήμερα έκκληση για διάλογο με θέμα την κρίση στη Συρία, πιθανή ένδειξη ότι δεν αναμένεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη μετά τις συνομιλίες για το ίδιο ζήτημα στα ...
Ηνωμένα Έθνη.

“Τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης τάσσονται κατά της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή αυτή (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), της επιβεβλημένης “παράδοσης εξουσίας”, της μονομερούς επιβολής κυρώσεων”, αναφέρει κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν οι ηγέτες του Οργανισμού.

“Τα κράτη μέλη τονίζουν την ανάγκη τερματισμού της βίας στο συριακό έδαφος απ΄όπου κι αν αυτή προέρχεται, σέβονται τον διευρυμένο εθνικό διάλογο που βασίζεται στην ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Συρίας”.

Η ανακοίνωση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι δεν αναμένεται να προκύψουν μεγάλες αλλαγές κατά τις συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία ακόμη και μετά τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών ότι τα στρατεύματα και οι πολιτοφύλακες που είναι πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ διέπραξαν νέα σφαγή εις βάρος δεκάδων αμάχων.

Ο ειδικός κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, Κόφι Άναν, πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται να ενημερώσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη.

Διπλωμάτες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι αναμένουν ο Άναν να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μια νέα πρόταση διάσωσης του αποτυχημένου μέχρι στιγμής ειρηνευτικού του σχεδίου με τη δημιουργία μιας “ομάδας επαφής” παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο έκαναν έκκληση για διεθνή στήριξη προς το ειρηνευτικό σχέδιο του Άναν παρά τις εκκλήσεις αραβικών και δυτικών χωρών για μια αυστηρότερη απάντηση στην αιματοχυσία.

Η Ρωσία και η Κίνα–αμφότερες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο–έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων να καταδικάσουν τη βία στη Συρία ή να ζητήσουν την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, οι δυνάμεις του οποίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 9.000 ανθρώπους σε 15 μήνες συγκρούσεων.
onalert.gr
http://anti-ntp.blogspot.com/2012/06/blog-post_8767.html