Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Γ.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Οι αποσπάσεις είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές του εκπαιδευτικού συστήματος

«Οι αποσπάσεις (και όχι μόνο αυτές που γίνονται στην κεντρική υπηρεσία) είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές του εκπαιδευτικού συστήματος. Πρόκειται νομίζω για παγκόσμια πρωτοτυπία. Αποτελούν μια από τις πιο νοσηρές εκφάνσεις του πελατειακού κράτους».

Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος, απαντώντας σε σχόλιο πολίτη , ενώ δήλωσε ότι «Αν και δεν ήταν της αρμοδιότητάς μου, είχα εισηγηθεί από τον Οκτώβρη του 09 τον τρόπο που το πρόβλημα θα λυνόταν μια για πάντα. 1. Ανακοίνωση από τον Οκτώβρη του 09 ότι όλες οι αποσπάσεις θα έληγαν τον Ιούνιο του 10. 2. Πρόσκληση σε όλες τις μονάδες που θεωρούσαν ότι χρειάζονται εκπαιδευτικούς για θέματα σχετικά με την εκπαίδευση να υποβάλουν τα αιτήματά προς το Υπουργείο, με τεκμηρίωση. 3. Ελέγχος των αιτημάτων και απόφαση για τις μεταθέσεις που θα γίνονταν το 10. 4. Ανοικτή προκήρυξη των θέσεων αυτών στο διαδίκτυο ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να κάνει αίτηση. 5. Αξιολόγηση των αιτήσεων και επιλογή των καταλληλοτέρων. 6. Ανακοίνωση των επιλογών στο διαδίκτυο.
Αυτό δεν έγινε. Το σύστημα βέβαια βελτιώθηκε. Ομως, όπως έγραψα και στην ανάρτηση, τα προβλήματα της χώρας δεν χρειάζονται επιδιορθώσεις. Απαιτούν ριζικές λύσεις. Και τέτοιες δυστυχώς δεν δόθηκαν».