Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Κατάρρευση εσόδων παρά την φορομανία - Έρχονται νέα μέτρα!

Η απόλυτη κατάρρευση των κρατικών εσόδων παρά την αφαίμαξη λόγω φορομανίας της τρόϊκας που υφίσταται το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού οδηγώντας στην εξαθλίωση μεγάλα τμήματά του, είναι δυστυχώς γεγονός. Σύμφωνα με στοιχεία του defencenet.gr το Νοέμβριο τα έσοδα του κράτους από εφορίες και τελωνεία κατέγραψαν ... μείωση 13,3% (!) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Kαι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν δύο δόσεις του πολυεκκαθαριστικού με την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής, το τέλος ακίνητης περιουσίας στον λογαριασμό της ΔΕΗ κλπ!
 
Πρόκειται για παράνοια που επιβεβαιώνει βασικές οικονομικές αρχές, την εξής μία: Όταν το γαϊδούρι δεν τρώει (δεν υπάρχει ανάπτυξη εν προκειμένω) απλά πεθαίνει, όσο και να το κτυπήσει (δηλαδή όσους φόρους και να του βάλει) ο Χότζας... Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν βέβαια ότι το Δεκέμβριο θα φανεί η πραγματική εικόνα των εσόδων καθώς θα έχουν εισρεύσει στα Δημόσια ταμεία και τα έσοδα από το νέο τέλος στα ακίνητα. Ομως, με την αδυναμία πληρωμής που εμφανίζουν χιλιάδες νοικοκυριά είναι πολύ πιθανόν ούτε ο τελευταίος μήνας του έτους να είναι αυτός που επιθυμούν στην Καραγεώργη Σερβίας και έτσι τα έσοδα να πέσουν πολύ κάτω του στόχου που έχει τεθεί ως εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων στον προϋπολογισμό του 2012.Η μεγάλη πτώση των εσόδων που δημιουργούν αυτή τη στιγμή μία «μαύρη τρύπα» περίπου 2,8 δισ. ευρώ θέτει σε κίνδυνο και το στόχο για τη διαμόρφωση του εφετινού ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ. Πρακτικά ανοίγει το δρόμο σε νέα ... εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των πολιτών...Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Νοέμβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,747 δισ. ευρώ έναντι 4,321 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα έσοδα ανήλθαν σε 43,02 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 5% έναντι ετήσιου στόχου 0,9% αύξηση.Ετσι, για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει οι εφορίες και τα τελωνεία να εισπράξουν τις επόμενες 25 ημέρες περίπου 8,3 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δεν συνέβη ούτε τις "χρυσές εποχές" της ελληνικής οικονομίας!
Είναι απορίας άξιο το γιατί αρνούνται τρόϊκα και υπουργείο Οικονομικών ότι είναι πρακτικά αδύνατο να εισπράξεις κάτι που δεν υπάρχει. Νομίζουν ότι οι Έλληνες φοροδιαφεύγουν, αλλά δεν αντιλαμβάνονται ότι σε οικονομίες όπως οι ελληνική για κάθε ευρώ φόρο εισοδήματος και έκτακτο τέλος, χάνεται ενάμιση ευρώ από έμμεσους φόρους λόγω πτώσης της κατανάλωσης...
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr