Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ως διοικητικοί στα ΑΕΙ - ΤΕΙ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΗ'
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
 
Σειρά έχει η τελευταία Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμό 278/6-12-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Παπακωνσταντίνου προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπό διορισμό μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Την ερώτηση εκ μέρους της Κυβερνήσεως θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Επειδή είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει το λόγο από τα υπουργικά έδρανα θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του και καλά έργα κατά τη διάρκεια της Υπουργικής του θητείας.
Παρακαλείται ο κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, ο ερωτών συνάδελφος, να λάβει το λόγο προκειμένου να αναπτύξει προσωπικά την ερώτησή του.
Ορίστε, κύριε Παπακωνσταντίνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έχουμε το γεγονός 900 εκλεγμένων μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των πανεπιστημίων και του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ να βρίσκονται μετέωροι σε μεγάλο μέρος τους επί δυο τουλάχιστον χρόνια.
Ακόμα και ο διορισμός τετρακοσίων μελών διδακτικού ερευνητικού προσωπικού που εξαγγέλθηκε επίσημα και με δημοσίευση στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, ανακλήθηκε –κατά τη γνώμη μου- προκλητικά για την επόμενη χρονιά. Αυτή η μετακύληση των τετρακοσίων που εξαγγέλθηκε επίσημα και εν συνεχεία ανακλήθηκε και μετακυλίεται για το 2012 επιδεινώνει το πρόβλημα και συνολικά, αλλά και των υπόλοιπων πεντακοσίων, με την έννοια και της παράτασης του χρόνου.
Θα ήθελα, λοιπόν, κι απ’ αυτήν την άποψη μεταφέρουμε και προβάλουμε μέσα στη Βουλή την αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για το διορισμό όλων των υπό διορισμό μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.
Επίσης, σας ρωτούμε τι μέτρα θα λάβετε για να καλυφθούν όλες οι διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε εκπαιδευτικό προσωπικό μόνιμης, αποκλειστικής και σταθερής σχέσης εργασίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Παπακωνσταντίνου.
Παρακαλείται ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος να λάβει το λόγο, προκειμένου να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για τις ευχές σας.
Ήθελα να χαιρετήσω και ως πανεπιστημιακός και με την σημερινή μου θέση την ευαισθησία του Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα των διορισμών που εκκρεμούν στην ανώτατη εκπαίδευση. Ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και σε διδακτικό και σε ερευνητικό και σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ώστε αυτά να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους. Αυτό, βέβαια, αντιμετωπίζει τις τεράστιες δυσκολίες που επιφέρει η σημερινή βαθύτατη οικονομική κρίση, η οποία πλήττει βέβαια και το χώρο της παιδείας κι αυτό κάνει τις δικές μας προσπάθειες επίσης πολύ δύσκολες.
Πάντως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έγιναν όλες οι ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος των διορισμών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Μέσα στα πλαίσια αυτά θέλω να σας ενημερώσω ότι έχει ήδη υπογραφεί ο διορισμός τριακοσίων σαράντα εννέα μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων και πενήντα ένα μελών εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και προωθούνται για να πάρουν ΦΕΚ τη 2/1/2012. Βέβαια, αυτός ο διορισμός των τετρακοσίων συνολικά μελών ΔΕΠ και μελών εκπαιδευτικού προσωπικού καθυστέρησε, διότι υπήρξε αυτή η αναλογία προσλήψεων και αποχωρήσεων, η οποία δυστυχώς υπάρχει και στο χώρο της παιδείας.
Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ζητήσει επιπλέον πεντακόσιες θέσεις από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέσα στο 2012 και αν αυτές εγκριθούν, τότε ουσιαστικά θα έχουμε εκμηδενίσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, δηλαδή θα έχουν διοριστεί όλοι οι συνάδελφοι οι οποίοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Το λέω αυτό διότι, όπως γνωρίζετε, η ολοκλήρωση του διορισμού των υπόλοιπων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ δεν άπτεται αποκλειστικά της αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, γιατί από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μέχρι 31η Δεκεμβρίου του 2013 πρέπει αυτά να συναποφασίζονται. Οι προτεραιότητες δηλαδή και τα κριτήρια για την κατανομή μόνιμου προσωπικού πρέπει να συναποφασίζεται και με τα άλλα Υπουργεία και μέσα στα πλαίσια αυτά, εμείς έχουμε κάνει επιστολή προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το διορισμό και των υπολοίπων μελών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Παρακαλείται ο κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο ερωτών συνάδελφος, να λάβει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, και από την απάντησή σας αντιλαμβάνομαι πως είναι πραγματικότητα ότι οι συγκεκριμένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό, διδακτικό προσωπικό στραγγίζονται στο ρυθμό των απαγορεύσεων αυτής της σχέσης που λέει ένα προς δέκα.
 Καθότι κι εσείς δεν αμφισβητήσατε τις ανάγκες που υπάρχουν, το μέτρο της απαγόρευσης αυτής της αναλογίας 1 προς 10 έχει άμεση επίπτωση στο ότι μια σειρά από συγκεκριμένες, ζωτικές ανάγκες «στραγγίζονται».
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Είπε όμως ότι ένα μέρος ικανοποιείται.
 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, αλλά έπρεπε οι εννιακόσιοι να λήξουν το 2011. Μετακυλίονται οι τετρακόσιοι από τις 2 του Γενάρη –αυτό αντιλαμβάνομαι- και οι υπόλοιποι μετακυλίονται. Ας το πούμε έτσι. Το πρόβλημα παραμένει. Οι πληγές και οι αναγκαιότητες που αντανακλώνται σ’ αυτά τα πράγματα χαίνουν και απ’ αυτή την άποψη η απάντησή σας δεν με ικανοποιεί.
 Σας ευχαριστώ.
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Παπακωνσταντίνου.
 Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Θα πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι οι τετρακόσιοι διορισμοί νομίζω ότι λύνουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι όσον αφορά τις άλλες θέσεις του προσωπικού γίνονται κι εκεί προσπάθειες να καλυφθούν τα κενά τα οποία δημιουργούνται. Έχουμε ήδη κάποιες μετατάξεις κυρίως από τον ΟΣΕ προσωπικού που έχει προωθηθεί προς τα ΤΕΙ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο και καταβάλλεται προσπάθεια ούτως ώστε κάποιοι υπεράριθμοι της δευτεροβάθμιας τεχνολογικής εκπαίδευσης να προωθηθούν προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ούτως ώστε και στο διοικητικό επίπεδο να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, αλλά με το διορισμό των τετρακοσίων μελών ΔΕΠ, με τις προσπάθειες που κάνουμε για το διοικητικό προσωπικό και ιδίως από τους υπεράριθμους στην τεχνολογική εκπαίδευση, νομίζω ότι θα λύσουμε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αν με τη δική μας συνεχή προσπάθεια και πίεση καταφέρουμε να εγκριθούν και οι πεντακόσιοι διορισμοί οι οποίοι εκκρεμούν κατά το 2012, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=52535