Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Επίδειξη απανθρωπιάς κι αναλγησίας


Γράφει ο Ναούμης Νικόλαος
Πολιτικός επιστήμονας
Έχω πλέον κουράσει όσους φίλους με διαβάζουν, λέγοντας για κυβέρνηση του μνημονίου και της εθνικής κατάθλιψης… Σήμερα, θα κάνω ένα βήμα παρακάτω, διότι η είδηση που έκανε χθες τον γύρο του διαδικτύου, μας οδηγεί στο συμπέρασμα, να θεωρήσουμε δεδομένο, ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι και εντελώς ανάλγητη…
Με απόφαση του υπουργείου παιδείας και των αρμόδιων υπουργών του, φέτος, για πρώτη φορά, δεν θα λειτουργήσει σε ολόκληρη την Κρήτη, εξεταστικό κέντρο, ούτως ώστε, να μπορέσουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, περίπου 170 μαθητές με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Έτσι, αυτοί οι μαθητές, είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων, να ταξιδέψουν με δικά τους έξοδα φυσικά, στην Αθήνα, για να μπορέσουν να διαγωνιστούν. Δεν προβλέπεται επίσης, καμία πρόνοια, για την κάλυψη των εξόδων παραμονής, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους συνοδούς τους, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εξετάσεις.
Είναι πλέον φανερό, πως οι μαθητές με αναπηρία, για το υπουργείο που είναι αρμόδιο για την εκπαίδευσή τους, αποτελούν μαθητές τελευταίας κατηγορίας και δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στην μόρφωση, ούτε στις ίσες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους μαθητές. Είναι επίσης φανερό, πως αν η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να ξαναλειτουργήσει τον Καιάδα η τέλοσπάντων κάτι παρόμοιο, χωρίς κανένα ενδοιασμό, θα το έκανε…
Είμαστε με τα καλά μας η το έχουμε χάσει εντελώς ανίκανοι κυβερνώντες; Έχετε καταλάβει τι ακριβώς κάνετε στην συγκεκριμένη περίπτωση; Λέτε κατάμουτρα σε νεαρά παιδιά, που χωρίς να φταίνε σε τίποτα απολύτως και που το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι έχουν κάποια αναπηρία, ότι είναι περίπου άχρηστοι. Τους λέτε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι δεν γεννήθηκαν για να απολαμβάνουν αγαθά όπως η ελευθερία, η παιδεία και οι ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Τους λέτε ορθά κοφτά, ότι όπως αφήνουμε τα κατοικίδια μας, όπου να’ ναι για να μπορέσουμε εμείς ν’ απολαύσουμε αμέριμνοι λίγες μέρες στις διακοπές μας, χωρίς σκοτούρες και έγνοιες, έτσι κι εσείς ανάπηροι, δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε ότι κάνουν και οι άλλοι, οι αρτιμελείς και οι εντάξει, γι’ αυτό κάντε στην μπάντα και μην μας τα ζαλίζετε… Αν η συμμετοχή σ’ έναν αγώνα – διαγωνισμό και μόνο, κρύβει όλη την χαρά καθώς επίσης και το δικαίωμα να υποστηρίζεις ότι είσαι ίσος με όλους, εσείς ανάπηροι, δεν το έχετε, πολύ απλά γιατί είστε… ανάπηροι.
Εάν πάρουμε σαν δεδομένο, ότι εν τέλει κάποιοι εκ των 170 αυτών μαθητών, μπούνε στην διαδικασία να κάνουν το ταξίδι στην Αθήνα και να διαγωνιστούν, ποιος μας εγγυάται, ότι με την ταλαιπωρία που θα υποστούν, την αλλαγή του περιβάλλοντος καθώς επίσης και τα συναισθήματα που τους προκάλεσε στον ψυχικό τους κόσμο η απάνθρωπη αυτή απόφαση του υπουργείου τις παραμονές των πανελληνίων, θα πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα, που θα πετύχαιναν υπό άλλες συνθήκες; Όλοι αντιλαμβανόμαστε, πως κανένας μαθητής, τις δύσκολες αυτές στιγμές, δεν μένει ανεπηρέαστος από την διαδικασία των εξετάσεων αυτών που σε μεγάλο ποσοστό θα καθορίσουν την ζωή τους. Η επιτυχία στις εξετάσεις η μια ενδεχόμενη αποτυχία, θα σφυρηλατήσουν έναν χαρακτήρα, που θα κουβαλάνε δια βίου. Όλοι βρεθήκαμε στην θέση αυτή και το κατανοούμε… Φανταστείτε λοιπόν, τι κακό δημιουργούμε σ’ αυτή την ευαίσθητη και τόσο ξεχωριστή κοινωνική ομάδα, όταν λαμβάνουμε αποφάσεις που την αφορούν, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν, κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι για την παραπαίουσα οικονομία μας, δεν φέρει καμία ευθύνη τω σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας. Ως εκ τούτου, δεν είναι κανένας πολίτης υποχρεωμένος να υπόκειται σ’ όλη αυτή την βαρβαρότητα, εξ’ αιτίας της ανικανότητας ορισμένων. Η διάλυση του κράτους πρόνοιας, δεν είναι ευθύνη κανενός πολίτη και είστε υποχρεωμένοι κύριοι της κυβέρνησης, να ενδυναμώσετε και να περιφρουρήσετε αυτόν τον θεσμό. Θα πρέπει τέλος να γνωρίζετε, ότι η συνοχή μιας κοινωνίας, κρίνεται με βάση, του πως μεταχειρίζεται τους πιο αδύναμους ανάμεσά τους. Έχω την αίσθηση, ότι κάτι τέτοιο, σας διαφεύγει εντελώς.