Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου


Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Παπάζογλου
Έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής τραγουδιστής, Νίκος Παπάζογλου μετά από μία άνιση μάχη με την επάρατο νόσο.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης πάλευε πολλά χρόνια να νικήσει τον καρκίνο αλλά σήμερα το πρωί και σε ηλικία 63 χρόνων παρέδωσε τα όπλα και ταξίδεψε για την πόλη των Αγγέλων.
Συντετριμμένη η οικογένειά του δε μπορεί να πιστέψει ότι ο δικός τους άνθρωπος δεν είναι πλέον μαζί τους, ενώ το μουσικό κοινό του που τον ακουλουθούσε παντού, συνειδητοποίησε ξαφνικά ότι η μελωδική του φωνή δε θα τους συντροφεύσει ξανά.
Όσοι ήξεραν καλά τον Νίκο, λένε χαρακτηριστικά "καλύτερα που έφυγε, πάλευε καιρό με τις χημειοθεραπείες χωρίς αποτέλεσμα".
Η κηδεία του τραγουδιστή θα τελεστεί αύριο στις 16.00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, στη γειτονιά που γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα στη μουσική.
Μήνυμα του Υπουργείο Πολιτισμού
"Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Νίκου Παπάζογλου. Η επίδρασή του υπήρξε καθοριστική στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού.
Τα τραγούδια του Νίκου Παπάζογλου και η φωνή του αποτελούν πολύτιμο θησαυρό της μουσικής μας κληρονομιάς και ειδοποιό στοιχείο της μουσικής μας ψυχοσύνθεσης. Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του" ανέφερε η ανακοίνωση.
Η πορεία του αγαπημένου τραγουδοποιού
Γεννημένος στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης στις 20 Μαρτίου του 1948, ο Νίκος Παπαζογλου έγραψε τα πρώτα τραγούδια μόλις το 1965 για το Θεσσαλονικιώτικο συγκρότημα «Olympians». Πρωτοτραγούδησε στο κέντρο «Χαβάη» της Θεσσαλονίκης αντικαθιστώντας τον Πασχάλη (Αρβανιτίδη), όταν εκείνος χρειάστηκε να διακόψει τη συνεργασία του με το συγκρότημα, προκειμένου να υπηρετήσει στον στρατό.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι πριν από 40 μέρες έφυγε από τη ζωή ο καλός του φίλος και συνεργάτης, Μανώλης Ρασούλης.
Με τον Ρασούλη πρωτοσυνεργάστηκε το 1976, όταν, επιστρέφοντας από τη Γερμανία, έκαναν τον πρώτο τους δίσκο με τον Διονύση Σαββόπουλο (μουσικοθεατρικό δρώμενο πάνω στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη - «Που γύρισε από τα θυμαράκια»).
Ακολούθησε η «Εκδίκηση της γυφτιάς», δίσκος σταθμός στην ελληνική δισκογραφία, τα «Δήθεν», το «Χαράτσι» κ.α.
«Λαϊκό τραγούδι είναι αυτό που βασίζεται σε έναν καλό στίχο», έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι αδύνατον να χωρίσεις και να αναζητήσεις την παρηγοριά σε ένα φτηνοτράγουδο. Δεν μου λένε τίποτα οι φοβερές ενορχηστρώσεις, τα δήθεν ευρηματικά ρεφρέν, που επαναλαμβάνονται 40 φορές για να καταλήξουν σε μία σαχλαμάρα. Το λαϊκό τραγούδι είχε πάντα πολύ συγκροτημένο στίχο, ρυθμούς που είχαν να κάνουν με τη λαϊκή μας κουλτούρα. Και δυστυχώς δεν έχουν πια καμία σχέση με τις σημερινές πίστες. Μόνο στα ρεμπετάδικα μπορείς να ακούσεις αυθεντικό ήχο».
Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν παντρεμένος με την Βαρβάρα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αδελαΐδα.