Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η κρατική περιουσία στην Ελλάδα που υπερβαίνει τα 225 – 250 δις ευρώ να πουληθεί – Η λύση που προτείνουν οι Ευρωπαίοι ώστε να μην αναδιαρθρωθεί το χρέος


Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Β. Smaghi της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει λεφτά τα οποία  βρίσκονται στην κρατική της περιουσία.
Η Ελλάδα έχει περιουσία που αποτιμάται ίσως και πάνω από 100% του ΑΕΠ το οποίο διαμορφώνεται στα 225 δις ευρώ.
Ο Β. Smaghi έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους κατά του haircut.
H Ελλάδα υλοποιεί το plan A δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις με στόχο την ανάκαμψη ενώ το plan B δεν εξετάζεται καθώς περιλαμβάνει χρεοκοπία.
Στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι αν η Ελλάδα επιτύχει πλεονάσματα τότε ως επιβράβευση της προσπάθειας της θα της επιτρέψουν να προχωρήσει στην επιμήκυνση του χρέους.
Όμως φαίνεται ότι το πακέτο των 50 δις ευρώ των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι επαρκές.
Ήδη οι Ευρωπαίοι για να διασφαλίσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα αγοράζοντας χρέος ομόλογα δηλαδή ζητούν να ανοίξει περαιτέρω το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Απόψεις του τύπου η Ελλάδα έχει λεφτά τα οποία βρίσκονται στην κρατική περιουσία της είναι ένα ωραίο επιχείρημα αλλά ας δούμε την συνέβη στην Αργεντινή;
Η Αργεντινή είχε εξίσου μεγάλη περιουσία το κράτος.
Υποχρεώθηκε από το ΔΝΤ να προχωρήσει σε πωλήσεις και αξιοποιήσεις και στο τέλος τι συνέβη η Αργεντινή χρεοκόπησε.
Πήραν τα φιλέτα οι ξένοι που δικαιολογημένα ζητούσαν δικλίδες ασφαλείας για τα δάνεια που είχαν χορηγήσει αλλά η Αργεντινή δεν σώθηκε.
Η πώληση του ¼ ή 1/5 της ελληνικής δημόσιας περιουσίας δεν θα οδηγήσει στην ανάκαμψη την οικονομία όπως θα ήταν και το ορθό αλλά θα διασφαλίσει στους δανειστές της Ελλάδος ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

www.bankingnews.gr