Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Το Eurogroup… αναβάλει τις εκλογές


Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, την αναβολή του πακέτου για τη συνολική λύση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παραπέμποντας τις εξελίξεις στον Ιούνιο, «παγώνει» τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Γιώργου Παπανδρέου.
Η Κυβέρνηση θα περιμένει πλέον μερικούς μήνες ακόμη, για να διαπιστώσει τα κέρδη της από τη διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς εταίρους, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν πρόκειται να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ είναι πιθανό να υπάρξει… φρένο και στις σκέψεις για ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε αρχικά προβληματισμός για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές από τη νέα αναβολή που έδωσε η Ευρώπη στις οριστικές αποφάσεις της για τη σωτηρία της ευρωζώνης, επομένως και της Ελλάδας, η εκτίμηση που επικράτησε ωστόσο είναι ότι οι διεθνείς αγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, και τις επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είναι το ενδεχόμενο να κληθούν τον Ιούνιο όλα τα εθνικά κοινοβούλια των «27» κρατών-μελών της Ευρώπης να εγκρίνουν τη λύση που θα προωθηθεί τότε. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην κύρωση της Συνθήκης με πλειοψηφία 151 ή 180 ψήφων.