Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Εκλογές την Πρωτομαγιά και μετά… βαριά λιτότητα!


ΕκτύπωσηPDF
kalpes«Οσμή» πρόωρων εκλογών τον Απρίλιο αναδύεται από τις... απίθανες απαιτήσεις της τρόικας για ένα τετραετές πρόγραμμα βαρύτατης λιτότητας, που θα κάνουν τα μέτρα του 2010 να θυμίζουν παιδικό παιχνίδι. Το νέο σενάριο που κυκλοφορεί έντονα από χθες στους πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους προβλέπει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει στις 25 Μαρτίου μια ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, να την «εξαργυρώσει» πολιτικά σε πρόωρες εκλογές τον Μάιο και να περάσει από τη Βουλή το σκληρό πακέτο μέτρων για την τετραετία 2012-2015 τον ίδιο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, η τρόικα απαίτησε να παρουσιασθούν τώρα και να ψηφισθούν το συντομότερο από τη Βουλή όλα τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να εμφανίσει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα (χωρίς τους τόκους) ίσο με 5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015. Πρόκειται, βέβαια, για μια απαίτηση της τρόικας, που ξεπερνά κάθε όριο, καθώς:
n  Ήδη η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί με την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου να παρουσιάσει μέτρα για την εξοικονόμηση ποσού που θα αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Τα μέτρα αυτά θα κάλυπταν την περίοδο 2012-2014.
n  Τώρα, η τρόικα ανεβάζει ακόμη υψηλότερα ένα πήχη που ήδη βρίσκεται στα ύψη, ζητώντας με τα μέτρα που θα παρουσιασθούν να «κλειδώσει» ένα «μυθικό» πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015 (αρκεί να αναφερθεί, ότι ο δρόμος από το πρωτογενές έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ το 2010 προς το πλεόνασμα 5% το 2015 προϋποθέτει μια «τερατώδη» προσαρμογή 8,7 μονάδων του ΑΕΠ). Δηλαδή, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευθεί από σήμερα η οικονομική πολιτική ολόκληρης της τετραετίας 2012-2015, ενώ η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, ακόμη και αν την εξαντλήσει, λήγει τον Οκτώβριο του 2013!
n  Περιέργως, ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν πρόβαλε βέτο σε αυτή την παράλογη απαίτηση, αλλά δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην τρόικα τα μέτρα, ζητώντας μόνο να επιτραπεί να περάσουν από τη Βουλή τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Αυτές οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις έχουν από χθες το βράδυ τροφοδοτήσει έντονη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές, στη βάση του ακόλουθου σεναρίου, που πλέον θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό από πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους:
1.      Στις 25 Μαρτίου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εμπλοκή, η Ελλάδα εξασφαλίζει μια συμφωνία επιμήκυνσης του δανείου των 110 δις. ευρώ, με ευνοϊκό επιτόκιο, αλλά και την κατ’ αρχήν έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για το σενάριο «ήπιας» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας.
2.      Αμέσως μετά τη συμφωνία αυτή, που από την κυβέρνηση θα παρουσιασθεί στην εγχώρια κοινή γνώμη ως θρίαμβος της πολιτικής της, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών την Πρωτομαγιά, ζητώντας τη λαϊκή εντολή για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να προχωρήσει η χώρα στην έξοδο από την κρίση χρέους.
3.      Με νωπή, πλέον, τη λαϊκή εντολή, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα μέσα στον Μάιο να περάσει από τη Βουλή το πρόγραμμα τετραετούς βαριάς λιτότητας που θα διαρκέσει ως το τέλος του 2015. Αλλά και να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την «ήπια» αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα απαιτήσει πιθανότατα νέες εθνικές υποχωρήσεις: το έγκυρο ινστιτούτο Brugel τονίζει σε μελέτη του, ότι για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους μέσα από νέα δάνεια από το EFSF, η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις, δηλαδή να υποθηκευθεί η χώρα στους πιστωτές!
Αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα οδηγηθεί σε μια επικίνδυνη σχοινοβασία: σε μια κοινωνία που ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα εκδήλωσης ακραίων αντιδράσεων για τα μέτρα του μνημονίου θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσει η κυβέρνηση, χωρίς νέα λαϊκή εντολή, να επιβάλει πρόσθετα μέτρα, που όχι μόνο θα είναι ιδιαίτερα επαχθή, αλλά ξεπερνούν ακόμη και τα όρια της κυβερνητικής της θητείας. Με αυτά τα δεδομένα, η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων τους προσεχείς μήνες θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι θεαματική…