Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Το µυστικό της ευτυχίας

                                      Tου Γιάννη Πρετεντέρη
ΕΡΩΤΗΣΗ. ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ άραγε να χρεοκοπήσει η χώρα, να υπογράφει το Μνηµόνιο και να µας αναλάβει κοτζάµ τρόικα για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σύστασης εταιρειών στην Ελλάδα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΟΠΩΣ φαίνεται, ναι. Αλλά όπως επίσης φαίνεται, ούτε αυτό φτάνει.
Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ των διαδικασιών έπρεπε,σύµφωνα µε το Μνηµόνιο, να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 ∆εκεµβρίου. ∆εν έγινε! Και τώρα πήραµε νέα (και τελευταία, θέλω να ελπίζω...) παράταση έως τις 31 Μαρτίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ. ΓΙΑΤΙ δεν έγινε η απλοποίηση; Γιατί µια υπόθεση αυτονόητης λογικής, η οποία δεν βλάπτει κανέναν και δεν έχει κανένα πολιτικό ή κοινωνικό κόστος, δυσκολεύεται τόσο πολύ να γίνει πράξη; Τι την εµποδίζει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ∆ΙΑΛΕΓΕΤΕ και παίρνετε. Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ των διαδικασιών σύστασης εταιρειών δεν έγινε έως τώρα είτε επειδή κανείς υπουργός δεν ασχολήθηκε σοβαρά µε το ζήτηµα – οι περισσότεροι υπουργοί άλλωστε δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, άρα δεν έχουν ζήσει στο πετσί τους την ταλαιπωρία της δηµόσιας γραφειοκρατίας.
ΕΙΤΕ ΕΠΕΙ∆Η την µποϊκοτάρει η δηµόσια διοίκηση, η οποία αν απλουστευτούν οι διαδικασίες θα χάσει τη δυνατότητα µεσολάβησης για την παράκαµψή τους – µε το αζηµίωτο, φυσικά...

ΣΑΣ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ; Κακώς! Εδώ, µεσούσης της δηµοσιονοµικής κρίσης κι ενώ προκύπτει επιτακτική ανάγκη περιστολής του ∆ηµοσίου, δηµιουργείται «Γραφείο Πρωθυπουργού» από εκατόν πενήντα (αριθµητικώς: 150...) εργαζοµένους.


ΤΙ ΘΑ κάνουν όλοι αυτοί οι εργαζόµενοι στο«Γραφείο Πρωθυπουργού»; Πολλά και διάφορα σηµαντικά. Ορισµένοι εξ αυτών, για παράδειγµα, θα απασχολούνται στη «Μονάδα Καινοτόµου Πολιτικής», η οποία θα περιλαµβάνει και «Τµήµα Καινοτοµίας και Καλών Πρακτικών». Μάλιστα! Λες και ζουν σε άλλη χώρα...
ΜΟΝΟ ΠΟΥ πολύ φοβούµαι ότι τελικώς στην Ελλάδα αυτό ακριβώς είναι το µυστικό της ευτυχίας: να κάνεις ότι ζεις σε άλλη χώρα!
ΣΕ ΜΙΑ χώρα όπου οι εταιρείες δεν έχουν κανένα πρόβληµα, όπου αυτό που λείπει είναι κάποιο «Τµήµα Καινοτοµίας και Καλών Πρακτικών» κι όπου οι εργαζόµενοι στον ΟΠΑΠ αµείβονται µε...
18,5 έως 21 µισθούς ετησίως αναλόγως µε τα «τζακ ποτ» που θα βγάλει η κληρωτίδα.

ΕΙΝΑΙ ∆ΥΝΑΤΟΝ αυτή η χώρα να είναι η ίδια µε την άλλη όπου κόβουν µισθούς και συντάξεις; Με τη χώρα που χρωστάει περισσότερα από τριακόσια τριάντα δισεκατοµµύρια; Με τη χώρα που δεν µπορεί να δανειστεί στις διεθνείς αγορές; Υποθέτω πως όχι αλλά µάλλον κάνω λάθος.


∆ΙΟΤΙ Η Ελλάδα µπορεί να µπατίρισε αλλά έχει την ευτυχία να διαθέτει και µερικούς αµέριµνους ανθρώπους που θέλουν να πιστεύουν ότι ζουν αλλού. Και µη νοµίζετε ότι το λέω µε ελαφριά καρδιά: τους ζηλεύω αφάνταστα!


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=174&ct=136

Αυτά γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης σε άρθρο του στα νέα και σίγουρα έχει δίκιο. Ωστόσο θα του κάνουμε και μεις μια ερώτηση καθώς αρθρογραφεί χρόνια κ είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους δημοσιογράφους.
ΕΡΩΤΗΣΗ. Τώρα ανακαλύψατε τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης στην χώρα μας? Ο αυτοαποκαλούμενος εκσυγχρονιστής (καταλληλότερος) πρώην πρωθυπουργός κ.Σημίτης , τον οποίο υμνούσατε από το πρωί ως το βράδυ δεν εκσυγχρόνισε τίποτε σε μια οκταετία? Μιας και υπήρξατε ο κατ εξοχήν υποστηρικτής του ,θα μπορούσατε να προσδιορίσετε το πολιτικό περιεχόμενο του "εκσυγχρονισμού " και πως συμβιβάζεται με όσα διαπιστώνεται σήμερα δήθεν έκπληκτος?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Ο λαός γνωρίζει το ποιόν όλων. 
http://logia-starata.blogspot.com/2010/12/blog-post_30.html