Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Nέο ατύχημα στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας

Ανακοίνωση του "Σπάρτακου"

Στη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ, με αυξημένη...
επικινδυνότητα, αποδίδει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος» το νέο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε μέσα στο Δεκαπενταύγουστο σε ταινιόδρομο στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας. Παρακάτω παραθέτουμε όλη την ανακοίνωση του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ.
http://taxalia.blogspot.com/2010/08/n.html

Πολλή μελάνη χύνεται κάθε φορά που κάποιος «ατυχής» εργαζόμενος, γίνεται θύμα εργατικού ατυχήματος.. Επειδή πρόκειται όμως για ανθρώπινες ζωές η θεωρία και τα ευχολόγια δε φτάνουν, πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις που να τηρούνται απαρέγκλιτα!.. Οι εργαζόμενοι είτε ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό είτε στο έκτακτο, έχουν δικαίωμα στην υγιεινή και την ασφάλεια. Οι κανόνες ασφάλειας και προστασίας, υπάρχουν με το παραπάνω. Η τήρηση όμως χωλαίνει!.. Ποιος φταίει; ...

Το ερώτημα είναι αμείλικτο και χρήζει άμεσης απάντησης, απάντηση που θα σώσει ζωές. Εργαζόμαστε μέσα σε επικίνδυνο περιβάλλον. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τους δείκτες συχνότητας και σοβαρότητας των ατυχημάτων.
Με αφορμή το πιο πρόσφατο λυπηρό γεγονός που συνέβη στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, στο σύστημα λιγνίτη στην ταινία 17, όπου εργαζόμενος νυχτερινής βάρδιας με σύμβαση ορισμένου χρόνου (οχτάμηνο), παρασύρθηκε από βαγονέτο με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του. Να διαβούμε κι εμείς την πεπατημένη και να εκπλαγούμε λέγοντας: «Από θαύμα γλίτωσε!..» Τα θαύματα υπάρχουν, καλά είναι όμως να χρειάζονται αραιότερα..

Τι προτείνουμε… Την όσο πιο πιστή τήρηση των κανόνων που προείπαμε ότι υπάρχουν. Αυτό, απαιτεί τη συνεχή ενημέρωση και άσκηση όλου του φάσματος του προσωπικού σε αυτούς. Το διαρκή έλεγχο και την πιστοποίηση ότι τηρούνται απαρέ-γκλιτα. ‘Όμως ο καθένας σε όποιο πόστο κι αν βρίσκεται, πρέπει να εννοήσει πώς ο καλύτερος προστάτης του εαυτού του είναι ο ίδιος! Κάθε έκπτωση στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, θέτει σε κίνδυνο πρώτα τον εαυτό του και πολλούς συναδέλφους του. Ακόμη δεν είναι κακό να συμβουλέψουμε συνάδελφο, όταν δούμε να συμπεριφέρεται με τρόπο επικίνδυνο, εξ’ άλλου ας θυμηθούμε το αρχαίο ρητό: «πάταξον μεν, άκουσον δε».

Το άλλο θετικό που θα προκύψει από την γενικευμένη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, είναι ότι θα αναδειχθούν οι ελλείψεις του συστήματος, όπως ανεπαρκές προσωπικό και υλικό. Εδώ πάλι θα αναφέρουμε τη λαϊκή ρήση ότι στην ασθένεια, «η διάγνωση είναι η μισή θεραπεία..»
Ο Σπάρτακος ως γνήσιος εκφραστής των σκληρά εργαζόμενων υπαλλήλων της ΔΕΗ, έχει χρέος να προστατέψει κάθε δίκαιο αίτημα των μελών του για ασφάλεια και συνθήκες υγιεινής και θα το πράξει!..
Ας μην ξεχνάμε όλοι: «η γνώση είναι δύναμη» κι ότι «στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτη».

«Η ζωή δεν είναι πρόβα. Η κάθε μέρα είναι πρεμιέρα.» (Π. Ντάνιελς)

Η Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας

Στεργιούλης Παναγιώτης
Ανουλίδης Γεώργιος

http://taxalia.blogspot.com/2010/08/n.html