Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Εκπαίδευση, ώρα μηδέν....

Aπό την Χριστίνα Νικηταρά
δ.φ.

Η σημερινή μεθοδευμένη εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση που κατεδαφίζει προοδευτικά τα επιτεύγματα των προηγούμενων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στο γράμμα και στην ουσία των νόμων, από το 1974 και μετά, συμπλέει με τις σκληρές και όχι μόνο γραμμές του λαομίσητου μνημονίου.
Αγνοεί τα εκπαιδευτικά κεκτημένα και νήπτει τας χείρας από τα συσσωρευμένα προβλήματα που οι διαδοχικές ηγεσίες της τελευταίας 20ετίας δημιούργησαν σε βάρος του εκπαιδευτικού κόσμου, της ελληνικής κοινωνίας, των γονέων και των μαθητών.
Η κατάσταση αυτή
η οποία οδήγησε την ελληνική εκπαίδευση στην μέγιστη απαξίωσή της εντός και εκτός του ελληνικού χώρου επέφερε την απελπισία και την φυγή , ως μόνο όπλο αντίδρασης. Φυγή των εκπαιδευτικών φυγή των νέων και...
ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιας έκτασης θα είναι αυτά τα φαινόμενα.
Υπάρχει σήμερα
εκπαιδευτική φιλοσοφία;
Υπάρχουν στόχοι
εκτός από την συρρίκνωση και την οικονομική αποδυνάμωση του εκπαιδευτικού έργου; Αλλά η εκπαιδευτική αυτή πενία χαρακτηριστικό όλων των εποχών άλλωστε, άλλοτε έντονα κι άλλοτε ηπιότερα, ήρθε να συνδυαστεί με την ανατροπή κάθε εκπαιδευτικής και πολιτικής ιδεολογίας , κατόρθωμα των κρατούντων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ή συμπληρώνουν ή εμπεδώνουν ή αφομοιώνουν τα έργα του προηγούμενου .
Κατοχή ξαναπέρασε η Ελλάδα
με διαφορετικούς όρους αλλά και ανεπανάληπτα εθνικά και ανθρωπιστικά αισθήματα. Η ανθρωπιστική παιδεία, ο ελληνικός λαός και η γνησιότητα κάποιων αγωνιστών προμήθευαν όραμα, αγωνιστικότητα και αντοχή..
Σήμερα τα πράγματα βρίσκονται στα χέρια του Θεού
, του ελληνικού λαού και του εκπαιδευτικού κόσμου. Και βέβαια δεν πρόκειται οι κομματικοί διαδρομιστές του διαδικτύου να φιμώσουν την αλήθεια, την παρρησία και τον δημοκρατικό λόγο..
Η εκπαίδευση θα βρει τον τρόπο
να επουλώσει τις πληγές της. Πάντως όχι με τα μέτρα που τραυματίζουν την δημοκρατική λειτουργία της, που εμπαίζουν την ελληνική κοινωνία και επιδεικνύουν κυνικότατα ότι δεν αφορμώνται από την παιδεία και δεν στοχεύουν να την υπηρετήσουν, να την εξυγιάνουν, να την οδηγήσουν στην πρόοδο.

http://press-gr.blogspot.com/2010/08/blog-post_9218.html