Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ερώτηση Α. Κοντού σχετικά με την πρόταση να κοπούν οι αγροτικές επιχορηγήσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλείμματος και χρέους

Για ένα θέμα που μπορεί να αποδειχθεί ταφόπλακα της ελληνικής γεωργίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, Α. Κοντός, προσπαθώντας να αφυπνίσει τα υπουργεία Αγροτικής ανάπτυξης και Οικονομικών, που όχι μόνο δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια, αλλά έχουν αποκρύψει και τον κίνδυνο. Αν δεν προβεί η Κυβέρνηση σε καμία ενέργεια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κοπούν από τώρα οι επιδοτήσεις της ΕΕ για τη γεωργία!!!

Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτή:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα.Κ. Μπατζελή και

Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

ΘΕΜΑ: Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις στην Ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προερχόμενες από τις Βρυξέλλες, στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων θα τεθεί επί τάπητος πρόταση για τη διακοπή της εκταμίευσης των κοινοτικών επιδοτήσεων, που αφορούν σε επιχορηγήσεις για αγρότες, ψαράδες και κατοίκους περιφερειών με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα (π.χ. Ήπειρος, Μακεδονία, κ.λπ.) για τις χώρες που δεν τηρούν τον κανόνα περιορισμού ελλειμμάτων και χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν ζητά οι επιδοτήσεις να δίνονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά να μη πληρώνονται στη συνέχεια από την Ε.Ε.

Επίσης, το κείμενο της Επιτροπής, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία Ελληνική αντίδραση, συνιστά η διακοπή εκταμίευσης των επιδοτήσεων να γίνεται ακόμα και προληπτικά, όταν διαπιστώνεται ότι η οικονομία μιας χώρας μέλους οδηγείται λόγω της κατάστασής της σε υπέρβαση των ορίων του ελλείμματος και του χρέους.

Η συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να προορίζεται για να ενσωματωθεί στο σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης που θα καταθέσει τον Οκτώβριο 2010 η ομάδα εργασίας του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπόϊ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ώστε να προλάβουν μία τέτοια, καταστροφική για την ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία εξέλιξη;

2. Πόσος καιρός πρέπει να περάσει ακόμη για να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι πρέπει, πια, να σταματήσει να κοροϊδεύει τους πολίτες μιλώντας γενικά και αόριστα για «μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς», για «πράσινη ανάπτυξη» και για «αλλαγές πορείας», όταν αφήνει την γεωργία στο έλεος της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών;

3. Γιατί η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί κράτησαν κρυφό αυτό τον μείζον θέμα
για την επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου και δεν ενημέρωσε εγκαίρως το ελληνικό Κοινοβούλιο και τους αρμόδιους φορείς;

Αλέξανδρος Κοντός
Βουλευτής Ν. Ξάνθης

olympia-gr/dexi extrem