Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η νέα επικοινωνιακή πολιτική της Άννας Διαμαντοπούλου

Του Ρεπόρτερ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωνε μετά την έκρηξη του παγιδευμένου δέματος στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι ο πιο επιτυχημένος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι η ίδια υπουργός η οποία πριν από λίγο καιρό πραγματοποιούσε αρνητικές διαπιστώσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας επιρρίπτοντας άμεσα ή έμμεσα την ευθύνη στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον μέχρι την βομβιστική ενέργεια της 24ης Ιουνίου, εθεωρείτο το Νο2 του Κινήματος. Η κα Διαμαντοπούλου είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με την οποία σημείωνε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στο κέντρο της Αθήνας, παρακάμπτοντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με φόντο τη Δημαρχία της Αθήνας. Η πρόσφατη δήλωσή της με την οποία «αποθέωσε» τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μόνο τυχαία δεν υπήρξε, αφού η υπουργός Παιδείας εκτιμά ότι τα γεγονότα τον τελευταίων ημερών συνιστούν την έναρξη περιόδου φθοράς για εκείνον.

Η υπουργός Παιδείας έχει επίγνωση ότι βρίσκεται σε ένα υπουργείο, στο οποίο παραδοσιακά οι πολιτικές ηγεσίες αντιμετωπίζουν σειρά δυσκολιών. Η ίδια γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου την τοποθέτησε σε αυτή τη θέση θέλοντας να ελέγχει τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνίδα επίδοξη ¨Σεγκολέν” στο εσωκομματικό μέτωπο. Γνωρίζει λοιπόν η κ. Διαμαντοπούλου ότι πρέπει να ισορροπήσει επιδέξια, ώστε να μην «καεί» ή να μην την «κάψουν» αν επιχειρήσει να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στα εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όταν και όποτε χρειαστεί, υπερβαίνοντας την «κόκκινη γραμμή» που θέτει η ηγεσία και με τρόπο υπονομευτικό για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ (μάλιστα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν με νόημα ότι «ούτε ο Μητσοτάκης δεν είχε τολμήσει να εφαρμόσει τόσο σκληρή και αντιλαϊκή πολιτική») προκαλεί ήδη τριγμούς στο κομματικό οικοδόμημα του κυβερνόντος κόμματος.

Εξαιτίας των εργασιακών και του ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας ΛοβέρδοςΣε αυτή τη φάση και με αυτή τη δυσκολία, δεν κατανοώ ότι κάποιος μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κομματική πειθαρχία. Ή παίρνει καθένας την απόφαση ότι θα κάνει αυτό ή διαχωρίζει τη θέση του». βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κυρίως έγινε στόχος δριμείας κριτικής, αλλά με την παραπομπή των ζητημάτων στη δικαιοδοσία της βουλής πήρε παράταση. Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν έχασε χρόνο και δήλωσε «

Η Άννα Διαμαντοπούλου προχωρά με προσοχή στον επικοινωνιακό της σχεδιασμό και «στήνει» τον δικό της μηχανισμό, αλλά όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη «αν συνεχίσει έτσι θα γίνει τελικά η Ντόρα του ΠΑΣΟΚ». Προς το παρόν η υπουργός Παιδείας ασκεί προσεκτική κριτική σε κυβερνητικά στελέχη και αποφεύγει να έρθει σε αντιπαράθεση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η ίδια συνομιλεί τακτικά με παλαιούς εκσυγχρονιστές και με στελέχη όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Ευαγγελία Σχοιναράκη και ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ενώ εσχάτως έχει αποκτήσει πολύ στενή επαφή και τακτική επικοινωνία με τον διαγραφέντα από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Οικονόμου. Μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσε τακτικά με τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη, αλλά προσπάθησε να αποτάξει το «σημιτικό» της παρελθόν, αφού υπήρξε σκληρή εκσυγχρονίστρια, όταν ο Τάσος Μαντέλης αποδέχθηκε ότι έλαβε χορηγία από τη SIEMENS. Κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ την συμβούλευσαν ότι λόγω του εκσυγχρονιστικού της παρελθόντος «δεν θα ήταν φρόνιμο να ακολουθήσει αφοριστική στρατηγική, απέναντι στο παρελθόν των κυβερνήσεων Σημίτη διότι πρόκειται για το σύστημα που την ανέδειξε και δεν θα τη συγχωρήσει».

Το Μέγαρο Μαξίμου και συνολικά η κυβέρνηση την είχε στηρίξει όταν είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας ο διορισμός του συζύγου της Γιάννη Σαλαβάνου στη θέση μέλους του Δ.Σ. στο εθνικό κτηματολόγιο το οποίο διαχειρίζεται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια σε ανακοίνωσή της απαντώντας σε φιλολογία περί παραίτησής της σημείωνε:

«Φήμες και υπονοούμενα χωρίς βάση και χωρίς αφορμή δημιούργησαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο το γαϊτανάκι της παραπληροφόρησης των ‘…μη ειδήσεων’ περί δήθεν παραίτησής μου. Μέχρις εδώ! Όλα αυτά συμβαίνουν μεσούσης της διαδικασίας των Πανελληνίων Εξετάσεων, όπου διακυβεύεται το μέλλον χιλιάδων παιδιών. Η διασπορά αυτών των φημών ανήκει στη διαδικασία της ποινικής νομοθεσίας. Η επιχείρηση ‘αίμα στο κοινό’ είναι το αντίθετο από τη διαφάνεια και από την αναγκαία αποκαλυπτική λειτουργία της δημοσιογραφίας. Ως πολιτικός αρνούμαι τις απόπειρες εκφοβισμού, απ’ όπου και αν προέρχονται. Ελπίζω τα αρμόδια όργανα των δημοσιογράφων να προστατέψουν τις αρχές του λειτουργήματός τους».

Τελικά, πράγματι, η κ. Διαμαντοπούλου δεν παραιτήθηκε. Άλλωστε γνωρίζει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα θέματα της παιδείας δεν μπορούν να κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα με τρόπο ο οποίος θα οδηγήσει σε άμεση φθορά την πολιτική της καριέρα, ενώ η ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου προς το πρόσωπό της έχει υπάρξει μεγάλη. Το ερώτημα είναι «έως πότε»; Η κα Διαμαντοπούλου προτιμά να φθείρονται, άλλοι υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στον οποίο πραγματοποιεί επίθεση φιλίας αν και όλοι γνωρίζουν ότι τρέφει αρνητικά συναισθήματα για εκείνον, και στο μεταξύ κερδίζει χρόνο ώστε να απεμπλακεί κάποια στιγμή «αναίμακτα» από την ηλεκτρική καρέκλα της υπουργού Παιδείας.

http://www.antinews.gr/?p=51946