Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Αυτοκτονικό το νέο Ασφαλιστικό

Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από τη βαναυσότητα με την οποία πλήττει όσα ισχύουν μέχρι τώρα για την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση. Αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τη συμμετοχή του κράτους, περικόπτει τις συντάξεις και ...

αυξάνει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων με σκοπό να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό ΑΕΠ που πηγαίνει σε συντάξεις και ασφάλιση. Πιο αναλυτικά οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο είναι:
Ουσιαστικά καταργείται, η ισχύουσα από τον Μεσοπόλεμο, τριμερής (κράτος, εργαζόμενοι, εργοδότες) χρηματοδότηση των συντάξεων. Το κράτος αποσύρεται από αυτή την υποχρέωση και ορίζει βασική, προνοιακή, σύνταξη (που θα ισχύει από 2015) 360 ευρώ που θα καταβάλει στον συνταξιοδοτούμενο. Ο συνταξιοδοτούμενος θα εισπράττει και μια δεύτερη σύνταξη, ανάλογη με τις εισφορές που έχει καταβάλει αυτός και ο εργοδότης του. Η βασική σύνταξη που θα καταβάλλει το κράτος θα είναι 12μηνη και είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο θα καθορίζεται τα επόμενα χρόνια: 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και 50% από τη μεταβολή του πληθωρισμού. Αν σκεφτούμε ότι όλες οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια κάνουν λόγο ύφεση ή στασιμότητα, συμπεραίνουμε ότι το συνταξιοδοτικό επίδομα θα μείνει παγωμένο για πολλά χρόνια.
Τα όρια συνταξιοδότησης μετατοπίζονται για όλους τους ασφαλισμένους στα 65 έτη ή στα 60, αν έχει συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης. Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που ίσχυαν για μια σειρά εργαζομένων (μητέρες ανήλικων παιδιών, βαρέα και ανθυγιεινά κ.ά.) μέσα στα επόμενα 3 χρόνια σταδιακά καταργούνται. Υπάρχει βέβαια δυνατότητα εξαγοράς μέχρι και επτά συνταξιοδοτήσιμων ετών για τους άντρες, αλλά αυτό θα στοιχίζει γύρω στις 20.000 ευρώ!
Καταργούνται ο 13ος και ο 14ος μισθός και αντικαθίστανται από ένα ετήσιο επίδομα 800 ευρώ. Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική μείωση στις συντάξεις. Υπολογίζεται ότι η μείωση στις συντάξεις μπορεί να φτάνει μέχρι και το 30%, αφού τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται από το 2% στο λίγο πάνω από 1%, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του συντάξιμου μισθού αφού πια δεν καθορίζεται από τα πέντε καλύτερα έτη των 10 τελευταίων του εργάσιμου βίου, αλλά από το σύνολο του εργάσιμου βίου, θα υπάρξει τριετές πάγωμα συντάξεων, ποινή 6% μείωσης της σύνταξης για κάθε χρόνο που βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι κ.ά.
Γενικότερα αλλαγές που ήταν αναγκαίες να γίνουν στο ασφαλιστικό, όπως να μην υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που συνταξιοδοτούνται κάποιοι στα 45 τους, αλλά και πολλές άλλες που πλήττουν τους αδικημένους του υπάρχοντος συστήματος πέφτουν στα κεφάλια δικαίων και αδίκων με καταιγιστικό τρόπο. Για παράδειγμα οι μητέρες ανήλικων παιδιών στο υπάρχον ασφαλιστικό μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη στα 50, με το νέο σε τρία χρόνια το συνταξιοδοτικό όριο μετατίθεται στα 65, δηλ. 15 έτη αύξηση του ορίου μέσα σε 3 χρόνια!
Αλλά οι αντιρρήσεις για το ασφαλιστικό δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Αντιρρήσεις υπάρχουν και για το αν το νέο ασφαλιστικό είναι βιώσιμο για τις επόμενες δύο δεκαετίες, όπως λέει ο υπουργός. Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του υπάρχοντος ασφαλιστικού είναι ότι την τελευταία εικοσαετία διογκώθηκε η ανασφάλιστη εργασία, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να βλέπουν τους πόρους τους να μειώνονται. Στο ζήτημα του περιορισμού της ανασφάλιστης εργασίας το υπουργείο δεν δίνει λύση. Ίσα ίσα με τις αλλαγές που φέρνει στο εργασιακό, όπου αυξάνονται τα ποσοστά απολύσεων και οι εργοδότες μπορούν, αν έχουν προειδοποίηση για την απόλυση 4 μήνες πριν, να προβαίνουν σε απολύσεις δίνοντας το 50% της αποζημίωσης, είναι βέβαιο ότι η ανασφάλιστη εργασία θα αυξηθεί. Αυτοί που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι οι 45αρηδες που θα αντικαθίστανται από νεότερους εργαζόμενους που θα μπαίνουν στην εργασία με πολύ χειρότερους όρους. Η εικόνα που είχαμε τα τελευταία χρόνια από μεγάλες ή μεσαίες επιχειρήσεις να είναι οι εργαζόμενοι οι μισοί Έλληνες που λάμβαναν έναν σχετικά καλό μισθό και είχαν ασφάλιση και οι άλλοι μισοί ήταν κακοπληρωμένοι, ανασφάλιστοι μετανάστες, θα ανατραπεί, οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι θα μειωθούν δραστικά και θα αντικατασταθούν με κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες. Αν αναλογιστούμε ότι τα επόμενα χρόνια το ποσοστό νέων συνταξιούχων θα διογκωθεί, απόρροια και της γήρανσης του πληθυσμού, βλέπουμε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν λύνουν το ασφαλιστικό και ότι σε μερικά χρόνια το πρόβλημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Το ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση, καθ’ υπόδειξη της τρόικας, από τους τρεις συντελεστές του ασφαλιστικού ρίχνει τα βάρη μονόπαντα στους εργαζομένους, μειώνει τις υποχρεώσεις του κράτους και ευνοεί μόνο τους εργοδότες, αφού με τα νέα μέτρα θα γενικευτεί η παράνομη πρακτική της ανασφάλιστης εργασίας. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο ασφαλιστικό, αν θέλουν τη συναίνεση των εργαζομένων, θα πρέπει πρώτα από όλα να κινούνται στην κατεύθυνση του περιορισμού της ανασφάλιστης εργασίας το κράτος να ασκεί περισσότερη πίεση και έλεγχο στους εργοδότες για να καταβάλουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία (που χρωστάνε δισ.), να ελέγχονται τα ασφαλιστικά ταμεία για φαινόμενα κατασπατάλησης των κεφαλαίων τους οι αλλαγές που αφορούν τους ασφαλισμένους που φεύγουν νωρίτερα να είναι ηπιότερες και να επιβληθούν σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, παράλληλα δε να υπάρξει μια πολιτική ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων συντάξεων και περικοπών στις υψηλές συντάξεις.
http://ithageneis.wordpress.com/