Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Αποκαλύπτεται η ελαφρότητα της κυβέρνησης στον χειρισμό του Μνημονίου και του Μηχανισμού στήριξης

Τεράστιο ζήτημα για την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου τα κρίσιμα για το μέλλον της χώρας θέματα του Μνημονίου και του Μηχανισμού Στήριξης προέκυψε κατά την σημερινή εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με θέμα τους νέους και την κρίση. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε στην δευτερολογία του ότι σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του βουλευτού της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, Αλέξανδρος Τζεφεράκος, δήλωσε ότι ούτε η κυβέρνηση υπέβαλε στο συμβούλιο σχετική ερώτηση και ούτε υπάρχει σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως αναληθώς ισχυρίζεται ο κ. Παπανδρέου.

Μιλώντας κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς αποκάλυψε πως ενώ ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό (απαντώντας στις 25/6 στην επίκαιρη ερώτηση που του είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για την δανειακή σύμβαση), ότι η κυβέρνηση είχε πάρει την γνωμοδότηση του ΝΣΚ για την σύναψή της, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας πληροφορήθηκε από τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλέξανδρο Τζεφεράκο ότι «στα οικεία βιβλία και το Αρχείο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΝΣΚ δεν υφίσταται σχετικό ερώτημα, ούτε γνωμοδότηση σχετική με τον παραπάνω Μηχανισμό . Η οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια Γνωμοδότηση οφείλεται σε παραδρομή ή παρανόηση… »!

Η αποκάλυψη του κ. Σαμαρά προκάλεσε πανικό και αμηχανία στην κυβέρνηση. Ο κ. Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας πως «αυτό που πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όντως το ισχυριστήκαμε είναι η δανειακή σύμβαση και μην τα μπερδεύεται για λόγους εντυπωσιασμού… με το Μνημόνιο».

Όμως, η απάντηση του Πρωθυπουργού απέδειξε ότι η γνωμοδότηση της δανειακής σύμβασης έγινε από δύο μεμονωμένους συμβούλους του ΝΣΚ που επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και όχι γνωμοδότηση του οργάνου… ως όφειλε. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο Νομικούς Συμβούλους που υπογράφουν τις γνωμοδοτήσεις είναι ο Φωκίων Γεωργακόπουλος ο οποίος είναι ο ένας από τους δύο που διαφώνησαν στον τρόπο επιστροφής της ακίνητης περιουσίας από τη Μονή Βατοπεδίου που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου επί ΝΔ (ο οποίος έλαβε υπόψη τους υπόλοιπους 48). Όπως όμως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή η ΝΔ, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Ιδού το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Σαμαρά και θα επανέλθουμε:

Αλλά, εδώ αρχίζουν και τα μυστήρια: Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να μάθει από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γι αυτή τη Γνωμοδότηση.

Και θα ήθελα να δώσω την επιστολή του κ. Σταϊκούρα, παρακαλώ στα πρακτικά.

Και ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο κ. Αλέξανδρος Τζεφεράκος απάντησε τι νομίζετε;

Απάντησε ως εξής:

Ότι στα οικεία βιβλία και στο Αρχείο της Κεντρικής υπηρεσίας του Νομικού Συμβουλίου του κράτους δεν υφίσταται σχετικό ερώτημα, ούτε γνωμοδότηση, σχετικά με τον παραπάνω Μηχανισμό. Η οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια Γνωμοδότηση οφείλεται σε παραδρομή ή παρανόηση.

Παραδρομή ή παρανόηση! Αν είναι δυνατόν!

Και από την ίδια επιστολή του κ. Τζεφεράκου, πληροφορούμαστε ότι «η Νομική υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου στον παραπάνω Μηχανισμό ανετέθη κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Οικονομικών σε Δικηγορικό Γραφείο του Λονδίνου».

(πάρτε παρακαλώ και την επιστολή του κ. Τζεφεράκου)

(Και πάρτε και τη σχετική ερώτηση, την οποία έκανε επιστολή ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Τζεφεράκο, για να ορίσει την Επιτροπή αυτή των Δικηγόρων του Λονδίνου. Και ιδού και η επιστολή προς τον κ. Τζεφεράκο του κ. Σταϊκούρα)

Δεν σας κατηγορώ ότι προσφύγατε στις νομικές υπηρεσίες ξένου δικηγορικού οίκου. Έπρεπε να το κάνετε. Αλλά όχι να μπερδεύετε το Δικηγορικό Γραφείο του Εξωτερικού, όπως φαίνεται στα έγγραφα του κ. Τζεφεράκου, με το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, το οποίο ουδέποτε γνωμοδότησε…

Οι αποδείξεις της ελαφρότητας της κυβέρνησης

http://www.antinews.gr/?p=53047

  • Share/Bookmark