Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων στη Δυτική Μακεδονία


Σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στη Δυτική Μακεδονία, με αιωρούμενα σωματίδια (PM 10), προκύπτει από την αξιολόγηση των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που πραγματοποίησαν η ΔΕΗ και το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, από το περασμένο Σάββατο μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, ενώ...
η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει ότι, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνά το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο, ήδη το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν υπερβάσεις του ορίου αυτού σε 7 σημεία μέτρησης, από τα 15 που υπάρχουν στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας. Την Κυριακή και τη Δευτέρα σημειώθηκαν υπερβάσεις σε 13 σημεία μέτρησης, ενώ σήμερα οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πάνω από το όριο σε όλα τα σημεία μέτρησης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ποιότητας του Κέντρου Περιβάλλοντος Βασίλης Ευαγγελόπουλος, το φαινόμενο αποδίδεται στις εκπομπές ρύπων από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

«Το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης βρίσκεται σε εξέλιξη από το περασμένο Σάββατο, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 18 Ιουνίου. Η ατμόσφαιρα πάντως στη Δυτική Μακεδονία είναι αποπνικτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

http://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_4231.html