Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Αγωνιστική «υποδοχή» της υπουργού

Η κυβέρνηση καυχιέται, που, αντί να εκσυγχρονίσει έναν αναγκαίο για τις ανάγκες της χώρας σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατέβασε τους διακόπτες λειτουργίας του

Αγωνιστικά «υποδέχτηκαν» οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, που επισκέφτηκε χτες τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας και έθεσε εκτός λειτουργίας τη μονάδα 1. Στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) και άλλων σωματείων της ΔΕΗ, ενάντια στο δουλεμπόριο των εργολαβιών στην Επιχείρηση, κυριάρχησε το σύνθημα «Μόνιμη και σταθερή δουλειά – να καταργηθούν τα δουλεμπορικά». Να σημειωθεί, ότι εκτός των άλλων, σε 130 εργαζόμενους σε εργολάβους οφείλονται δεδουλευμένα 4 – 7 μηνών.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από το κυβερνητικό κλιμάκιο και τη διοίκηση της ΔΕΗ να ακούσουν τα αιτήματά τους και να παραλάβουν το υπόμνημα του ΣΕΕΕΝ, το οποίο απευθύνεται στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης.

Στο υπόμνημα υπογραμμίζονται ανάμεσα στα άλλα: «Εργασιακός μεσαίωνας είναι οι ίδιες οι εργολαβίες, οι δίμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις, η ανισότητα και αδικία για εργαζόμενους στην ίδια δουλειά». Σημειώνεται, επίσης, ότι «για να αρθούν οι μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς και να υπάρχουν απλές συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας πρέπει τουλάχιστον να έχουμε ίση αμοιβή για ίση εργασία. Να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά τουλάχιστον στις μεγάλες επιχειρήσεις που υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες και είναι αναγκαιότητα για τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να διατηρείται η τεχνογνωσία τους».

Η υπουργός, ωστόσο, δεν επισκέφτηκε το Σταθμό για τα προβλήματα των εργαζομένων στις εργολαβίες. Οπως δήλωσε, θεώρησε τιμή της «ότι με το πάτημα ενός κουμπιού έθεσα εκτός λειτουργίας μια ρυπογόνο μονάδα». Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά πολύ παλιών μονάδων της ΔΕΗ, που θα κλείσουν μέχρι το 2011. Μονάδες που θα μπορούσαν να είχαν εκσυγχρονιστεί ή αντικατασταθεί πολύ νωρίτερα, εάν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν «πάγωναν» το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, για να …«απελευθερώσουν» την αγορά και να προσφέρουν ζωτικό χώρο για την κερδοφόρα ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων .

Η υπουργός επισκέφτηκε επίσης τα ορυχεία Αχλάδας και Βεύης, τους οικισμούς Ακρίνης και Αγίων Αναργύρων, ενώ στη Νομαρχία Φλώρινας και στην Κοζάνη, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκε με φορείς, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση ενεργεί «για το μέλλον των επόμενων γενεών», αποφεύγοντας να θίξει το γεγονός ότι ενταφιάζει αυτό το μέλλον.

(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

http://www.antinews.gr/?p=50574