Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Πώς συγκροτούνται τα νέα ΠΥΣΔΕ: Το απίστευτο «soft πραξικόπημα» του ΠΑΣΟΚ!

ΔΑΚΕ Καθηγητών Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας


Η ανάγνωση ενός νομοθετήματος ή έστω η εμβριθής μελέτη του, δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε προγνώσεις των επιπτώσεων εφαρμογής του. Για να το κατανοήσει κάποιος σε όλες του τις εκφάνσεις, δεν χρειάζεται να έχει τόσο νομικές γνώσεις, όσο γνώσεις του χώρου στον οποίον αναφέρεται το νομοθέτημα.


Ο νέος νόμος στελέχωσης των νέων ΠΥΣΔΕ είχε το κομματικό αιτούμενο της στελέχωσής τους κατά πλειοψηφία από πρόσωπα προσκείμενα στο Κυβερνών κόμμα , αλλά και το αίτημα να σωθούν τα όποια προσχήματα (όσο μπορούν να σωθούν!) Τί έκανε;


1. Παρακάμπτει τις γραπτές εξετάσεις για τους υποψηφίους τις οποίες είχε θεσμοθετήσει η ΝΔ


2. Παρακάμπτει τους νυν Προϊσταμένους που έχουν τοποθετηθεί επί ΝΔ (θα δείτε παρακάτω πώς θα τους παρακάμψει ΟΛΟΥΣ!)


3. Δεν μπορεί να παρακάμψει τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας, ο οποίος ex officio μετείχε σε όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Είναι ο φυσικός Πρόεδρος του Συμβουλίου)Αυτόν τον διατηρεί αναγκαστικά (εξ ού και το «soft» στον τίτλο)


4. Δεν το ενδιαφέρει να αλλάξει τους Προϊσταμένους Γραφείων και Διευθυντές Δευτεροβάθμιας που έχουν τοποθετηθεί επί ΝΔ , αλλά να αλλάξει τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που έχουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (μεταθέσεις, αποσπάσεις τοποθετήσεις, αξιολογήσεις, πειθαρχικά )


5. Επιτυγχάνει να αλλάξει την σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα και να έχει ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ , ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΥΣΔΕ (στα ΑΠΥΣΔΕ και στο ΚΥΣΔΕ ήδη την απέκτησε)
Πώς όμως το επιτυγχάνει αυτό χωρίς να ξεσηκωθούν οι πέτρες και χωρίς να διολισθήσει σε Συνταγματικό πραξικόπημα που θα επέφερε τριγμούς κτλ; Υπάρχει νομιμοφανής λύση;(Δεν μας ενδιαφέρει η αξιοκρατία, αλλά η νομιμοφάνεια)


Σκέφθηκαν τα επιτελεία και βρήκαν την λύση:


Το ΠΥΣΔΕ αποτελείται:


1. Από τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας που έχει τοποθετηθεί επί ΝΔ (Αυτός δεν μπορεί να αλλαχθεί ΤΩΡΑ, άρα μένει μέχρι να φύγει)

2. Από δύο «αιρετούς» στο 99% έναν της ΝΔ και έναν του ΠΑΣΟΚ


3. Από δύο μέλη που επιλέγονται ανάμεσα στους Προϊσταμένους Γραφείων (1ο , 2ο κτλ γραφεία , Γραφείο Φυσικής Αγωγής, Γραφείο Τεχνικής Εκπαίδευσης κτλ) ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ! ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ: «δύο εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βαθμό Α’, με τους αναπληρωματικούς τους, που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου ΠΥΣΔΕ, οι οποίοι επιλέγονται με κριτήριο τη μεγαλύτερη προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέση στελεχών εκπαίδευσης........ Ως διοικητική εμπειρία, για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται η υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή σχολείου, προϊσταμένου γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προϊσταμένου διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»


Αν κάποιος γνωρίζει την Νεώτερη Ιστορία της Εκπαίδευσης θα σας διαβεβαιώσει, ότι όλος σχεδόν ο κόσμος έχει βαθμό Α΄, αλλά «την μεγαλύτερη εμπειρία σε θέσεις στελεχών εκπαίδευσης» έχουν μόνο οι προσκείμενοι στο....Κυβερνών κόμμα με κάποια ίσως εξαίρεση Πανελληνίως κάποιου που......«άλλαξε στρατόπεδο» την δεκαετία του 90 (αυτό προβλέπει η ....θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος!)


Τα παραπάνω γράφονται με ίσως σκωπτική και ελαφρά προσέγγιση, όμως δεν παύουν να είναι οδυνηρές οι εξής διαπιστώσεις:


α)Καμία σχέση με την αξιοκρατία δεν έχει το νομοθετούμενο αυτό έκτρωμα που καταργεί τον Ν.1566/85 που έχει ψηφιστεί από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ(!)


β) Το έκτρωμα αυτό, δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα αξιοκρατίας. Εκπέμπει μήνυμα σαφές. Εδώ είμαστε εμείς (σωστό εκ πρώτης όψεως, λόγω λαϊκής εντολής)και μόνον εμείς! (εδώ τα χαλάμε, διότι οι άξιοι δεν ανήκουν σε ένα κομματικό χώρο μόνο)


γ) Δρομολογούνται λογικές του τύπου «ο παλιός ξέρει» ενώ αυτό ισχύει μόνο αν «ο παλιός» συνεχίζει την Δια βίου Εκπαίδευση και Μάθηση που έχει βάλλει ως προμετωπίδα του τίτλου του Υπουργείου Παιδείας το κυβερνών κόμμα. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ.


δ) Αυτοί που θα γίνουν μέλη του ΠΥΣΔΕ (και μετά από λίγο και Διευθυντές Δευτεροβάθμιας) είναι αυτοί που ΣΥΝΗΘΩΣ δεν γνωρίζουν τίποτα από Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση, δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην εργασία τους, δεν έχουν εφαρμόσει ποτέ καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην τάξη , απλώς έχουν αφήσει τα χρόνια να διαβούν αναπολώντας την εξουσία που είχαν κάποτε, όταν νεώτατοι , στα 30+ τους , μετά το 1985 , επί «Πές τα Μένιο!» ανελάμβαναν θέσεις στελεχών εκπαίδευσης σε Περιφερειακά σχολεία, με συνήθως ανύπαρκτα τυπικά προσόντα. Τώρα στα 56+ τους, με βαθμό Α΄, με 30-33+ χρόνια «εκπαιδευτικής» Υπηρεσίας ,εκ των οποίων τα τουλάχιστον 16 έως και 25 ΩΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ . Αυτοί θα λάβουν τις θέσεις αυτές, προς δόξαν της ισονομίας και των εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια και αξιοκρατία.


ε) Υπενθυμίζουμε, ότι η ΝΔ, είχε δώσει δύο συνεχόμενες παρατάσεις δύο συνεχόμενες χρονιές , όταν έληγε η θητεία των στελεχών της Εκπαίδευσης. Τώρα, όχι μόνο «παράταση» δεν δίδεται, αλλά δεν ολοκληρώνεται η θητεία των στελεχών (σε περίπου ένα χρόνο!) και τίθενται στο περιθώριο όλοι !!! Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως ότι δεν έχουμε δει ακόμα όλες τις «θεσμικές» αλλαγές που μας επιφυλάσσουν!


στ) Τίθενται στο περιθώριο ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ!!! ΟΛΑ! επικρατεί λογική Στρατιωτικής Επετηρίδας και εκπέμπεται μήνυμα στην κοινωνία του τύπου «Μην διαβάζεις, μην επιμορφώνεσαι, μην καλλιεργείσαι, μην καταρτίζεσαι, μην ενημερώνεσαι, τρέξε πίσω από την εξουσία μόνο για να δικαιωθείς.!»


ζ) τίθενται στα αζήτητα όλες οι επιμορφώσεις. Πουθενά δεν απαιτούνται , ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΥΝΕΚΤΙΜΩΝΤΑΙ!


η) φαντάζεστε να έχει κάνει κάποιος μεταπτυχιακές σπουδές στην «Διοίκηση Εκαιδευτικών μονάδων;» ή προπτυχιακές στην «Διοίκηση Επιχειρήσεων» ή Νομικές Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες; Τίποτα! Έξι μήνες και μια μέρα στο Γυμνάσιο Λάλα μετρά....απειροπλάσια! (Χρειάζεται να ξαναδιαβάσουμε για τις σχέσεις του μηδενός και του πεπερασμένου)

Εν κατακλείδι:


Ποιός θα ασχοληθεί με την επιλογή των ΠΥΣΔΕ, όταν έχει έλθει το ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΝ;;;;
Ακόμα και η εξαγγελία του νομοθετήματος ΜΕΤΑ την εξαγγελία των οικονομικών μέτρων, ήταν στην λογική του «να περάσει στο ντούκου»
Αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ, προσφέρει χείριστες Υπηρεσίες στην εκπαίδευση ΜΟΝΟ από αυτό το έκτρωμα , χωρίς τα καταπιανόμαστε με τα επερχόμενα ή άλλα επελθέντα.
Για παράδειγμα, στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα,κατά την επιλογή Προϊσταμένων, δεν μετρά ουδόλως η λήψη δεύτερου πτυχίου, ενώ μετράει η αρθρογραφία σε ....εφημερίδες κτλ. Η γελοιότητα και η παρανομία σε όλο της το μεγαλείο!
«Καλό κουράγιο» σε όλους!.........

Διαβάστε και το κείμενο του νόμου που αφορά τα ΠΥΣΔΕ:

Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) συγκροτείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από:

α) τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνεται από προϊστάμενο γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή φυσικής αγωγής ή τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης ή φυσικής αγωγής ή τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και σε περίπτωση έλλειψης από διευθυντή σχολικής μονάδας.

β) δύο εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βαθμό Α’, με τους αναπληρωματικούς τους, που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου ΠΥΣΔΕ, οι οποίοι επιλέγονται με κριτήριο τη μεγαλύτερη προηγούμενη διοικητική εμπειρία σε θέση στελεχών εκπαίδευσης. Σε περίπτωση ίσης διοικητικής εμπειρίας επιλέγεται ο εκπαιδευτικός με τη μεγαλύτερη πραγματική δημόσια υπηρεσία. Ως διοικητική εμπειρία, για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται η υπηρεσία σε θέσεις διευθυντή σχολείου, προϊσταμένου γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προϊσταμένου διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

γ) δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών.