Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Μπρος γκρεμός και πίσω… ΔΝΤ

Από Factorx Δευτ. 08 Μαρ 2010, 09:00 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.
Μπρος γκρεμός και πίσω… ΔΝΤ. Αυτό προκύπτει από τις επαφές που είχε ο Γ. Παπανδρέου με Μέρκελ και Σαρκοζί. Αν και οι δύο εμφανίστηκαν διαπρύσιοι κήρυκες της Ευρωπαϊκής ενότητας και συνοχής, ουσιαστικά δεν δεσμεύτηκαν απέναντι στην Ελλάδα για οικονομική στήριξη. Και αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι ρευστό. Δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να βρεθούν σύντομα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις καθώς και ομόλογα που λήγουν και πρέπει να αντικατασταθούν. Την ίδια ώρα τα ταμεία είναι άδεια και δεν πρόκειται να γεμίσουν τους επόμενους μήνες, ούτε και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Διότι οι περικοπές επιδομάτων και δώρων θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου, η αύξηση του ΦΠΑ επίσης, οι φορολογικές αλλαγές θα φέρουν χρήμα από το 2011, οπότε τι μένει; Να εισπραχθούν χρωστούμενοι φόροι και εισφορές, κάτι που απαιτεί ελεγκτικό μηχανισμό τον οποίο η Ελλάδα και δεν διαθέτει αλλά και αυτός που έχει κάνει απεργίες (βλέπε εφοριακοί και τελωνειακοί).

Η χώρα κινδυνεύει να μείνει από ρευστό και σε καμιά περίπτωση δεν έχει απομακρυνθεί ο φόβος χρεοστασίου.

Επομένως, οι συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου είχαν ακριβώς αυτό το θέμα. Να πείσουν τον Γαλλογερμανικό άξονα ότι οι τσέπες δε γεμίζουν με ευχολόγια.

Όμως, ούτε για ευρωπαϊκό ομόλογο δεσμεύτηκαν, ούτε για δάνειο, ούτε για αγορά ελληνικών ομολόγων από ξένες τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο.

Άρα ο Γ. Παπανδρέου αναχώρησε για τον Αμέρικα με άδειες τσέπες, αλλά γεμάτος ευχές και δηλώσεις στήριξης, οι οποίες όμως δεν εξαργυρώνονται. Άντε να πέσουν λίγο τα spreads και να ανέβει το Χρηματιστήριο.

Τι μένει λοιπόν; Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο Λευκό Οίκο με τον Ομπάμα ενώ δεν αποκλείεται κάποιο ραντεβού με σημαίνον στέλεχος του Ταμείου.

Ο Γ. Παπανδρέου από το Παρίσι επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να προσφύγει στο ΔΝΤ. Μήπως, όμως, τον οδηγήσουν εκεί τα γεγονότα και η πίεση εύρεσης χρημάτων;

Από την πλευρά του ο Σαρκοζί εμφανίστηκε πιο… φαν της Ελλάδας από τη Μέρκελ, άφησε να αιωρείται μια μελλοντική στήριξη αν χρειαστεί, αλλά όλα έμειναν στα λόγια. Είναι όμορφο να μιλάς για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για έτοιμο σχέδιο αν μια χώρα έχει πρόβλημα, όμως, απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Ένα ερώτημα τέλος, πρέπει να απαντηθεί: Γιατί ο Σαρκοζί είπε ότι αυτός διαπραγματεύτηκε το δάνειο της Ουγγαρίας από το ΔΝΤ, μιας χώρας που όμως δεν είναι στην Ευρωζώνη; Μήπως έλεγε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει δράση όταν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ;

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Γαλλία παίζεται σκληρό πολιτικό παιχνίδι μεταξύ Σαρκοζί και Στρος Καν του ΔΝΤ ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα δημοφιλής και πιθανός διεκδικητής της προεδρικής καρέκλας. Άρα ο Σαρκοζί έχει κάθε λόγο να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή για να σωθεί η Ελλάδα, κλέβοντας τη δόξα του πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές.
antinews