Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Από την πράσινη ανάπτυξη, στην πράσινη επέλαση…

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που προωθεί, μέσω νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, τη λήξη της θητείας των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Π.Ε. και Δ.Ε.
Η βίαια διακοπή της θητείας των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στηρίζεται στο ανυπόστατο και ψευδές σκεπτικό ότι ορίστηκαν με απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού με αδιαφανείς διαδικασίες.
Το Π.Δ. 1/2003 προβλέπει τη σύνθεση, τη συγκρότηση και τη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Π.Ε. και Δ.Ε. Με βάση το συγκεκριμένο Π.Δ., η συγκρότηση των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Επομένως, ουδεμία σχέση έχει ο Υπουργός.
Η αναιτιολόγητη διακοπή της θητείας των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, ειδικότερα των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ, αποδεικνύει περίτρανα την πρόθεση της κυβέρνησης να τα ελέγξει για την εξυπηρέτηση των κομματικών και πελατειακών λογικών της.
Η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι προφανής και κινείται στη βάση του σκεπτικού της αιτιολογικής έκθεσης. Φαίνεται πως η κυβέρνηση εξ’ ιδίων κρίνει τα αλλότρια…
Η κυβέρνηση καταφεύγει στον ορισμό των νέων μελών με βάση τη διοικητική εμπειρία και με τη βεβαιότητα ότι οι «αρεστοί» θα έχουν μεγαλύτερη διοικητική εμπειρία αφού στα 20 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, η κομματικοποίηση της παιδείας και η άλωση της διοικητικής πυραμίδας από τους «ημετέρους», ουδέποτε αμφισβητήθηκε.
Ο θεσμός των Προϊσταμένων Γραφείων απαξιώνεται, προσβάλλεται και υποτιμάται με τον, επί της ουσίας, αποκλεισμό τους από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να πιστεύει πως οι Προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης είναι ανεπαρκείς ή μη αρεστοί ή οτιδήποτε άλλο ως μέλη των Συμβουλίων, αλλά επαρκείς για τις θέσεις που κατέχουν!
Σίγουρα, η πολιτική ηγεσία, κάτω από την πίεση του «σκληρού» ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε ενέργεια που δυναμιτίζει το εκπαιδευτικό κλίμα και καταρρακώνει κάθε ίχνος αξιοπιστίας της κυβέρνησης.
Πρακτικές, τακτικές και λογικές του παρελθόντος είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του Έλληνα εκπαιδευτικού.
Αλήθεια, σε αυτή τη λογική θα στηριχτεί το νέο σχολείο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση;

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.