Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η κοινωνία μετράει θύματα… στη Βουλή τι κάνουν;


Γράφει ο Δευκαλίων

Με αυτά και με αυτά ξεχάσαμε τον βασικό μας ρόλο. Λοιπόν, έχουμε και λέμε πριν πάμε σε αμιγώς οικονομικά θέματα που τα έχουμε παραμελήσει. 
Η έκθεση του ΔΝΤ ούτε λίγο ούτε πολύ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πλησιάζει το 4ο μνημόνιο. Ήτοι έρχονται νέα μέτρα. Και μόνο το γεγονός της υιοθέτησης νέων μέτρων, έστω και για τα επόμενα έτη 2015-2016, είναι αρκετό για να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή. Διότι πως είναι δυνατόν να σταθεί η φιλομνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά που έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα; Απλά δεν είναι δυνατόν.
Θα φορτωθεί λοιπόν στην φιλομνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά η αποτυχία και θα μας προκύψει άνευ εκλογών αλλά με ριζικό ανασχηματισμό μία νέα φιλομνημονιακή κυβέρνηση ονόματι π.χ. Μπακογιάννη. Οι τακτικοί αναγνώστες το προαναφερόμενο σενάριο το έχουν διαβάσει είτε τμηματικά, είτε ολόκληρο πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα της στήλης. Επαναλαμβάνουμε προς συμπλήρωση και απλά για την τιμή των όπλων και για να μην ξεχνιόμαστε, ότι σύμφωνα με την γνώμη της στήλης βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το νωρίτερο τον Μάιο-Ιούνιο 2014. 
Πάμε τώρα στα αμιγώς οικονομικού ενδιαφέροντος θέματα της επικαιρότητας. Ανακοινώθηκαν τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία στις ΗΠΑ. Γενικό συμπέρασμα; Η απασχόληση αυξάνεται έστω και χωρίς πλήρη επίτευξη των στόχων, ενώ η ανεργία έστω και δύσκολα μειώνεται. Τι φωνάζει εδώ και δυο (2) χρόνια η στήλη; Ότι οι ΗΠΑ ξεπερνούν έστω και...
δύσκολα αλλά με σταθερά βήματα τις επιπτώσεις της κρίσης. Η ανεργία μειώνεται σταθερά και πλέον τείνει στα όρια του 6,5% που έχει θέσει ως όριο η FED για να σταματήσει την νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing).  Την ίδια ώρα στην ΕΕ οι παραγγελίες στην Γερμανική Βιομηχανία μειώθηκαν τον Απρίλιο κατά 2,3%. Ταυτόχρονα συνεχίζουν να ισχύουν οι προβλέψεις για μικρή ύφεση και ανεργία πάνω από 10%. Δύο παράλληλες αλλά αντίθετες πορείες. Στις μεν ΗΠΑ έστω και δύσκολα βγαίνει άσπρος καπνός, στην ΕΕ με μεγάλη ευκολία βγαίνει μαύρος-κατάμαυρος καπνός. 
Η στήλη πριν από χρόνια (Φθινόπωρο 2010) είχε τοποθετηθεί για μία εξέλιξη της κρίσης όπως αυτή που παρουσιάζουν τα παραπάνω επίσημα στοιχεία. Για εμάς ήταν σίγουρο ότι στις ΗΠΑ εφαρμόζονταν πιο σωστή (πάντα στα πλαίσια του καπιταλισμού) πολιτική. Πάντα η στήλη υποστήριζε ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης θα μετατραπεί αργά ή  γρήγορα σε ευρωπαϊκή κρίση ύφεσης. Και από ότι φαίνεται πλησιάζει η ώρα να επαληθευτεί κι αυτή η ακραία πρόβλεψη. 
Ταυτόχρονα στην Ελλάδα παρά την επίπλαστη εικόνα αισιοδοξίας η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, και τον Μάρτιο 2013. Φυσικά το πολιτικό προσωπικό της χώρας συνεχίζει να ασχολείται με το αντί-«ρατσιστικό» νομοσχέδιο και με το μεγάλο, με  το τεράστιο με το πιο ακανθώδες πρόβλημα για την χώρα. Για το ποιος θα οπλοφορεί και ποιος ΟΧΙ στους χώρους του κτηρίου του κοινοβουλίου!
Η κοινωνία μετράει θύματα… στη Βουλή τι κάνουν;
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3106.html#more