Ο Χουντής ξεφτίλισε την Κομισιόν: Ξεπλένετε το μαύρο χρήμα της Siemens!
Ενδεικτικό του διαλόγου που ακολούθησε μεταξύ του κ. Νίκου Χουντή και του Επιτρόπου για την καταπολέμηση της απάτης κ. Σεμέτα ήταν τα εξής σημεία:
Νίκος Χούντης: «Είναι σκάνδαλο να κλείνετε τα ναυπηγεία στην Ελλάδα επειδή διαπιστώθηκαν κρατικές ενισχύσεις, και την ίδια στιγμή να κλείνετε τα μάτια στο παγκόσμιο σκάνδαλο της Siemens. Ξεπλένετε το μαύρο χρήμα της Siemens. Έχετε πολιτική ευθύνη!»
•Semeta: «Εάν παρέμβω στην περίπτωση της Siemens θα παραβιάσω την ανεξαρτησία της OLAF!!!»
«Πλήρης ήταν η αμηχανία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την καταπολέμηση της απάτης
όταν ρωτήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, για το σκάνδαλο της Siemens και τις «αστείες ποινές», που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου, που δήθεν επιβλήθηκαν στην εν λόγω εταιρεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτό προκύπτει από σημερινή απάντηση του Επιτρόπου Semeta σε προφορική ερώτηση του Νίκου Χουντή, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του έθετε το θέμα του σκανδάλου της Siemens και συγκεκριμένα της έρευνας που διεξήγαγαν η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σχετικά με σκάνδαλα της εταιρείας για έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΤΕπ, η οποία κατέληξε σε έναν «αστείο και προσβλητικό» διακανονισμό που προβλέπει «18μηνη αποχή της Siemens από τα έργα της ΕΤΕπ και ένα ποσό 13.5 εκατ ευρώ που θα δοθούν σε Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Νίκος Χουντής κατηγόρησε την OLAF ότι με τη στάση της και την αδιαφορία της «ξεπλένει μαύρο χρήμα» και λειτουργεί ως «κλεπταποδόχος», καταλήγοντας στα εξής ερωτήματα: «Κατόπιν τούτου κ. Σεμέτα θέλω να σας ρωτήσω, θα δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία από την έρευνα της OLAF; Για ποια έργα αναφερόσαστε; Τι παραβιάσεις ήταν αυτές που έκανε η Siemens; Και ακόμα, γιατί μιλάμε για έργα που έχουν να κάνουν με κοινοτική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, εσείς σαν Κομισιόν γιατί δεν τα ζητάτε πίσω τα χρήματα από την εταιρεία;»
Στη δευτερολογία του ο Νίκος Χουντής σημείωσε την πολιτική ευθύνη που έχει, τόσο η Κομισιόν, όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος, για τη διεξαγωγή των ερευνών για το σκάνδαλο της Siemens και ανέφερε ότι ενώ «έχουν κλείσει τα ναυπηγεία γιατί διαπιστώθηκαν παράνομες, έτσι λέγεται, κρατικές ενισχύσεις με συνέπεια την άνοδο της ανεργίας» οι πολίτες δεν βλέπουν να δίνεται απάντηση σε μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα, και μάλιστα παγκόσμιων διαστάσεων, όπως αυτό της Siemens.
Στην αρχική του απάντηση, όπως και στη δευτερολογία του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντούσε μονότονα, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, ότι «Είναι αρμοδιότητα αποκλειστική της OLAF η ανάληψη δράσης κι επίσης και της εποπτικής επιτροπής της OLAF η οποία προΐσταται αυτού του ερευνητικού έργου».