Τι σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ της Συρίας και των βομβιστικών επιθέσεων της Βοστώνης; Καμία, εκ πρώτης όψεως, αλλά αυτό καθεαυτό το γεγονός και η κατακραυγή που έχει προκαλέσει αποτελούν την εξήγηση για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το σχέδιο Kerry-Lavrov για τη Συρία. Ο λόγος που τα πάντα έχουν παγώσει αυτή τη στιγμή στη Συρία είναι το γεγονός ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν βρεθεί μπροστά σε απρόβλεπτες δυσκολίες, μεταξύ των οποίων είναι και το αδιέξοδο του ζητήματος της Τσετσενίας.
Του Thierry Meyssan
Voltaire Network
11 Mαΐου 2013
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους
Η εφαρμογή του σχεδίου Kerry-Lavrov για τη Συρία απέτυχε λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι δύο υπερδυνάμεις. Όσο για τις ΗΠΑ, γίνεται όλο και δυσκολότερο το να επιβληθούν σε όσους συμμάχους είχαν κάνει έκκληση να πάρουν θέση εναντίον της Συρίας, αλλά σήμερα είναι αναγκασμένες να διαλύσουν τον «συνασπισμό» χωρίς να τους δώσουν αποζημίωση. Από τη ρωσική πλευρά, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την αιφνίδια άφιξη μισθοφόρων από Καύκασο, αφού είναι πιθανό να έρθουν σε σύγκρουση με τις ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας («ρωσικού ΝΑΤΟ»), όπως συνέβη στο παρελθόν με τον Κόκκινο Στρατό στο Αφγανιστάν.
Στις ΗΠΑ, ξαφνικά, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Obama δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Ο John Kerry πέφτει σε αντιφάσεις κάθε τόσο, με αποτέλεσμα να μην φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Εκμεταλλευόμενες αυτές τις περιστάσεις, νέες αντιπολιτευτικές φωνές έχουν εμφανιστεί στο Κογκρέσο, όπου έχουν κατατεθεί πρόσφατα τρία νομοσχέδια:
Το πρώτο συγκλίνει με το σχέδιο του Ισραήλ για την καταστροφή της τη Συρίας.
Το δεύτερο εκπροσωπεί τα συμφέροντα του στρατιωτικού-βιομηχανικού λόμπι και προωθεί έναν πόλεμο περιορισμένης εμβέλειας.
Το τρίτο προβλέπει την διαμερισμό των ενεργειακών πηγών και ειδικά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Με σκεπτικό αυτό το τελευταίο σχέδιο πραγματοποιήθηκε η βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη.
Ως αποτέλεσμα της διπλής βομβιστικής επίθεσης σκοτώθηκαν τρεις πολίτες και τραυματίστηκαν πάνω από εκατό άλλοι στον τερματισμό του Μαραθωνίου της Βοστώνης την Τρίτη, 16 Απριλίου 2013, στις 14:50 (τοπική ώρα). Χάρη στην αναπάντεχη ανακάλυψη ενός σακίδιου, μέσα στο οποίο βρέθηκαν ένα καπάκι χύτρας ταχύτητας και κάμερες παρακολούθησης, οι αρχές ήταν σε θέση να δημοσιεύσουν την Πέμπτη στις 17:10 τις φωτογραφίες των δύο υπόπτων: των αδελφών Tamerlane και Dzhokhar Tsarnaev, ηλικίας 26 ετών και 19 αντίστοιχα. Την Παρασκευή, οι αδελφοί κατάφεραν να διαφύγουν μετά την υποτιθέμενη δολοφονία ενός αξιωματικού της αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Στη συνέχεια, αφού άρπαξαν μια Mercedes με τον οδηγό της μέσα, εντοπίστηκαν από την αστυνομία. Πάνω από 200 πυροβολισμοί ανταλλάχθηκαν, σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο. Ο Tamerlane, βαριά τραυματισμένος, υπέκυψε στα τραύματά του στο Νοσοκομείο Beth Israel, ενώ ο αδελφός του, Dzhokhar, διέφυγε πεζός, προτού τελικά συλληφθεί από την αστυνομία.
Η υπόθεση τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, και ειδικά των τηλεοπτικών καναλιών. Από την Makhachkala, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, οι γονείς των υπόπτων δήλωσαν ότι κάποιοι έστησαν παγίδα στους γιους τους. Η μητέρα τους, προφανώς αφού είχε δεχθεί πιέσεις από την αμερικανική αστυνομία, επεσήμανε ότι τα παιδιά της τελούσαν υπό στενή παρακολούθηση από το FBI και αποκλείεται να σκάρωσαν κάποια επιχείρηση εν αγνοία των αστυνομικών αρχών. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Τσετσενίας, Ramzan Khadirov, τόνισε ότι οι ύποπτοι δεν είχαν ζήσει στη Ρωσία και έσπευσε να αρνηθεί ότι είχαν οποιεσδήποτε διασυνδέσεις μέσα στη χώρα του.
Η προσωπική εμπλοκή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, ο οποίος μίλησε για το θέμα τέσσερις φορές και πραγματοποίησε ταξίδι στη Βοστώνη, στην οποία παρακολούθησε στη Μητρόπολη θεία λειτουργία και προσευχή, δείχνει τη σημασία του γεγονότος. Το δε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin, σηματοδότησε την αναβίωση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, η τροπή αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις.
Αν υποθέσουμε ότι ο κοινός εχθρός είναι η τσετσενική τρομοκρατία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η τρομοκρατία αυτή δεν πρόκειται να διαχυθεί προς τη Συρία, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία θα συνεργαστούν για να την εξαφανίσουν από προσώπου γης, συμπεριλαμβανομένης της (Μέσης) Ανατολής.
Ο Τσετσένος ηγέτης Ramzan Kadyrov σε δημόσια προσευχή. Τηλεοπτικό πλάνο από δρόμους της Συρίας αποκαλύπτει ένα νέο σύνθημα στους δρόμους: «Αρχίσαμε στη Συρία και θα τελειώσουμε στη Ρωσία» |
Εν πάση περιπτώσει, στη φάση αυτή μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι:
1) το ζήτημα της Τσετσενίας παρακωλύει τα σχέδια των Ρώσων στη Συρία,
2) η επίθεση της Βοστώνης στήθηκε προκειμένου να φέρει το θέμα της τσετσενικής τρομοκρατίας στην πρώτη γραμμή,
3) ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνευθεί και θα παρουσιαστεί αυτή η υπόθεση θα καθορίσει την εξέλιξη των γεγονότων στη Συρία.
Το μόνο «αδύνατο» σημείο της επιχείρησης είναι το γεγονός ότι ο Dzhokhar Tsarnaev επέζησε. Δύσκολα μπορεί να ελέγξει κανείς ένα 19χρονο αγόρι που βίωσε όσα εκείνος.
http://kostasxan.blogspot.gr/2013/05/blog-post_3523.html