Του Παναγιώτη Στάθη
"Ηρωική" έξοδο, με στοιχεία όμως -όπως λένε δικαστικές πηγές- πεισματικής αντίδρασης στη διαφαινόμενη μη ανανέωση της θητείας τους, επιχειρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνηςκαι Σπ. Μουζακίτης οι οποίοι χειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια σοβαρότατες υποθέσεις του δημοσίου βίου οι οποίες -ως επί το πλείστον- παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Οι δυο εισαγγελείς προχώρησαν σε δυο κινήσεις, καθ' όλα σύννομες βέβαια, πλην μη συνήθεις στην πρακτική δικαστικών λειτουργών:
- Αφ’ ενός, απο τις 2 Μαΐου -γεγονός που κρατήθηκε σαν επτασφράγιστο μυστικό- έστειλαν όλες τις δικογραφίες που εκκρεμούν στα χέρια τους στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Χρ. Μαρκογιαννάκη καθώς, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, ο ρόλος τους ως οικονομικών εισαγγελέων επικαλύπτεται από το ρόλο του πρόσφατα διορισμένος εισαγγελέα διαφθορά, θέση που ως γνωστόν κατέλαβε η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου.
- Αφ’ ετέρου, ενημέρωσαν με έγγραφό τους, τους αρμοδίους, και εν όψει βέβαια του ερωτήματος που είχε υποβάλει όπως ήταν υποχρεωμένο το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την παράταση ή μη της θητείας τους προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ), με το οποίο δηλώνουν πώς δεν επιθυμούν την ανανέωση της θητείας τους. Το οξύμωρο βέβαια είναι πώς προ καιρού οι δυο εισαγγελείς είχαν υποβάλλει παραιτήσεις απο τη θέση τους -πάλι ενόψει της προηγούμενης ανανέωσης της θητείας τους- επικαλούμενοι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους και τότε- παρά τη δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί, το ΑΔΣ είχε ανανεώσει τη θητεία τους. Μάλιστα από τις υποθέσεις εκείνες που είχαν επικαλεστεί (π.χ την υπόθεση των CDS) ελάχιστες έχουν ολοκληρωθεί.
Στον αέρα η λίστα Lagarde
Οι δυο εισαγγελείς με την επιστολή τους προς τον κ. Μαρκογιαννάκη (κι αφού είχαν ενημερώσει τον επικεφαλής του τμήματος οικονομικού εγκλήματος, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή) ισχυρίζονται -γιατί η ερμηνεία που δίδεται από κύκλους του Αρείου Πάγου είναι διαφορετική- πως επιστρέφουν τις δικογραφίες διότι ο νέος νόμος που θεσπίζει τον θεσμό του εισαγγελέα διαφθοράς επικαλύπτει τις δικές τους αρμοδιότητες, και "δεν εξαιρεί τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους.
Έτσι "έστειλαν", νίπτοντας τα χέρια τους δικογραφίες όπως οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, τα CDS και βέβαια η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της λίστας Lagarde στον προϊστάμενο του Εφετείου, Χρ. Μαρκογιαννάκη. Για την τελευταία υπόθεση η οποία και απασχολεί το πανελλήνιο ενημερώσουν μάλιστα τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη πώς"διαβιβάζουν τη δικογραφία στο Εφετείο κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον κ. Παντελή κατ΄εφαρμογή των διατάξεων 75 και 76 του ν.4139/13 που θεσμοθετεί τον εισαγγελέα διαφθοράς και καθορίζει τις αρμοδιότητές του".
Νομικοί κύκλοι έλεγαν πάντως πως οι αρμοδιότητες του ενός θεσμού (οικονομικού εισαγγελέα) δεν ταυτίζονται με του άλλου (διαφθοράς) και εκτιμούσαν πως η κίνηση των δυο εισαγγελέων πιθανόν έχει να κάνει με την πικρία τους ενόψει του γεγονότος πώς υπήρχαν λίγες πιθανότητες να ανανεωθεί η θητεία τους.
Πηγή: Kεφάλαιο