Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Eπτά δημοσιογράφοι συμμετείχαν τελικά στο “ενημερωτικό ταξιδάκι” που διοργάνωσε η Eldorado Gold σε Χαλκιδική και Τουρκία.



Γνωστά ονόματα τα περισσότερα, με “προϋπηρεσία” σε δημοσιεύματα υπέρ της Eldoradο, επιλεγμένα ειδικά για να δεχθούν το ρόλο του “ενσωματωμένου” δημοσιογράφου και να παράγουν τα αναμενόμενα από αυτούς αποτελέσματα.

Τις προηγούμενες μέρες διαβάσαμε τη “σοδειά” του πληρωμένου ταξιδιού, επτά άρθρα σε εφημερίδες και ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Τα έξι από αυτά είναι “έξι χρυσωμένα κομμάτια” που δεν τηρούν ούτε καν τα προσχήματα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τα άρθρα είναι μοιρασμένα στα δυο, τρία για τη Χαλκιδική και τρία για την Τουρκία. Τα τρία της Χαλκιδικής, στις εφημερίδες “Καθημερινή”, “Κεφάλαιο” και “Πρώτο Θέμα”, είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Οι “έγκριτοι δημοσιογράφοι” πέρασαν με επιτυχία το μάθημα της παπαγαλίας, αφού και οι τρεις αναπαρήγαγαν με εντυπωσιακή πιστότητα την προπαγάνδα την εταιρείας. Τα ψεύδη που ακούγονται μένουν χωρίς αντίλογο και παίρνουν βαρύγδουπους τίτλους όπως “Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ”. Λάμπει διά της απουσίας της η “άλλη πλευρά”, η αντίθετη στην επένδυση, η οποία παρουσιάζεται μόνο μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των υποστηρικτών της. Mε το γνωστό τρόπο: ηχηρή μειοψηφία, κινδυνολόγοι, παραπληροφορούντες, κινούμενοι από κομματικές σκοπιμότητες κ.λ.π. Toυς καταλαβαίνουμε, είναι ένα …αχανές μέρος η Χαλκιδική και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συναντήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που δαιμονοποιούν στα άρθρα τους, σε ένα μάλιστα εξ’αυτών κατονομάζουν κιόλας.

Ας μην αναρωτιούνται οι κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι αυτού του είδους γιατί ο λαός έχει βάλει τις λέξεις “αλήτες” και “ρουφιάνοι” μπροστά από το επάγγελμά τους. Το κέρδισαν, με την πένα τους. Περιμένουμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) η οποία εγκαίρως – πριν πραγματοποιηθεί το ταξίδι – είχε καταγγείλει την “απόπειρα χειραγώγησης του τύπου” (εδώ), να λάβει θέση για τον εξευτελισμό του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας από κάποια μέλη της.

Λέμε “έξι χρυσωμένα δημοσιεύματα”, αφήνοντας απ’εξω το άρθρο του Μάνου Χαραλαμπάκη στα “Nέα” (Οδοιπορικό στις… Σκουριές της Τουρκίας) που δεν ανήκει στο σωρό. Παρά το σφιχτό πρόγραμμα και τις δυσκολίες της γλώσσας και της άγνωστης χώρας, ο δημοσιογράφος αναζήτησε και μίλησε και με την άλλη πλευρά, τους κατοίκους της περιοχής του μεταλλείου της Eldorado στην Τουρκία που αντιδρούν στη λειτουργία του. Τους έδωσε λόγο και χώρο στο άρθρο του. Ακριβώς δηλαδή αυτό που δεν έκαναν οι συνάδελφοί του στη μακρινή Χαλκιδική.

Η διοργανώτρια εταιρεία του ταξιδιού δεν θα πρέπει να έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τον κ. Χαραλαμπάκη και μάλλον δεν θα τον ξανακαλέσει σε παρόμοιο ταξίδι. Τιμή του.

Τη λίστα με τα δημοσιεύματα και το τηλεοπτικό ρεπορτάζ την οφείλουμε στους “Πωλητές Αριστοτέλη” (εδώ), οι οποίοι βεβαίως τα βρήκαν όλα …ωραία κι αντικειμενικά. Διαβάστε και κρίνετε μόνοι σας:
Τα ρεπορτάζ του “Θράκη ΝΕΤ” μπορείτε να τα δείτε εδώ και εδώ.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καρφίτσα” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κεφάλαιο” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ