Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οργισμένη αντίδραση του Συλλόγου γονέων του 6ου δημ. σχολείου Ρόδου


Orgismeni antidrasi toy Syllogou gonewn tou 6ou dim. Sxoleiou RodouΧθες πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση γονέων και κηδεμόνων στο 6ο δημοτικό σχολείο Ρόδου, μέσα σε κλίμα οργής και αγανάκτησης για την υποβάθμιση των σχολείων! Η γενική συνέλευση ενέκρινε κείμενο διαμαρτυρίας στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας. Οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μόνο τις εργασιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, όπως πολλοί θα ισχυριστούν, αλλά αφορούν κυρίως το μέλλον των παιδιών μας!
Συγκεκριμένα:
Το Υπουργείο έστειλε έγγραφο (44506 /Δ4/02-04-2013) στους Περιφερειακούς Διευθυντές Π.Ε. & Δ.Ε. Εκπαίδευσης όπου αναφέρει πως: «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Μάλιστα, αποστέλλονται και πίνακες στα σχολεία με στήλη η οποία αναφέρει τι οργανικότητα θα έπρεπε να έχει κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού. Με πρώτους υπολογισμούς αυτό σημαίνει κάμποσες εκατοντάδες οργανικών θέσεων …!
Πριν από δυο μήνες δόθηκε εντολή στους διευθυντές των δημοτικών και τις προϊσταμένες νηπιαγωγείων σε όλη την Ελλάδα, να συμπληρώσουν πόσοι μαθητές χωράνε σε κάθε αίθουσα στο survey! με βάση την αρχή 2 τ.μ. για κάθε νήπιο-προνήπιο και 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή δημοτικού!
Ποιος πιστεύει ότι περισσεύει σήμερα εκπαιδευτικός στα σχολεία μας; Τι επιδιώκουν με τον εξορθολογισμό που κόβει από παντού τους πόρους του δημόσιου σχολείου; Είναι φανερό που στοχεύουν, σαρωτικές συμπτύξεις/ συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων άμεσα!
Η εξέλιξη αυτή θα φέρει:
• Επιπλέον υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και την αύξηση της σχολικής διαρροής.
• Νέους κινδύνους ασθενειών σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της υγείας δυσκολεύει. Θυμίζουμε την εντολή από τους αρμόδιους φορείς για τουλάχιστον 2 τμ ανά μαθητή που έμπαινε την περίοδο της όξυνσης της γρίπης Η1Ν1…
• Θυμίζουμε ότι ο ΟΣΚ όριζε ως ελάχιστη απαίτηση για την αντισεισμική θωράκιση της σχολικής κοινότητας τα 2 τμ!
• Περισσότερα ατυχήματα για τους μαθητές λόγω έλλειψης χώρου.
• Επιπλέον θα δυσκολέψει η μετακίνηση των μαθητών, αφού θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν χιλιόμετρα ως το σχολείο, αφού πολλά θα κλείσουν! Και ξέρουμε τι έχουμε αντιμετώπιση από την αρχή της χρονιάς με το ζήτημα της μεταφοράς σε όλες τις γωνιές της χώρας μας.
• Ταυτόχρονα θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις την ίδια στιγμή που μετράμε ακόμα πολλαπλά κενά στα σχολεία μας, γίνονται διορισμοί με το σταγονόμετρο ενώ και η ανεργία των εκπαιδευτικών καλπάζει! Τα χιλιάδες κενά θα τα καλύψουν με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, δηλαδή θα αυξήσουν την απλήρωτη εργασία.
• Τέλος, μετά τα σχολεία – σαρδελοκούτια που θα δημιουργήσουν, θα έρχονται οι πολυποίκιλοι παιδονόμοι να μιλούν για ενδοσχολική βία …! ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!
Αυτό είναι το νέο σχολείο της αγοράς, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων.
Φτάνει πια! Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι εμπόρευμα.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου δηλώνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει καμιά σύμπτυξη – συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Διεκδικούμε:
Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού.
Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και σχολείων.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!
Καλούμε σε συντονισμό όλους τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της Δωδεκανήσου προκειμένου να λάβουμε μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας της Δημόσιας Παιδείας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πειραματιστεί με το μέλλον των παιδιών μας».