Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μη μιλάς... μη ρωτάς... «διεσώθη» ξανά η Ελλάς



Της Ζέζας Ζήκου 

Και, ω του θαύματος, από εκεί που θα κατέβαζε ρολά η χώρα με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε εκκρεμότητα και την τρόικα στα κάγκελα, ο καλός μας πρωθυπουργός πέτυχε το τέλος της διαπραγμάτευσης που απελευθερώνει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για την καταβολή της δόσης του Μαΐου των 6 δισ. ευρώ. Την επιτυχία του αυτή την ανακοίνωσε με έκτακτο διάγγελμα. Oντως, σαν ανέκδοτο ακούγεται, αλλά τη γλιτώσαμε τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο. Εγώ πάντως, τολμώ να του ζητήσω να διασώσει την αγαπημένη ομάδα -την ΑΕΚ- για χάρη της οποίας έφαγα άπειρες φορές ξύλο στα σοκάκια της Πόλης όταν ερχόταν να παίξει με τις τουρκικές ομάδες. Να, λοιπόν, ο φαύλος κύκλος: η Ελλάδα δανείστηκε για να σωθεί, αλλά οι μαύρες τρύπες παραμένουν. Εστω και αν δεν γίνουμε ποτέ Δανία του Νότου, δεν αποφύγαμε να γίνουμε μόνιμη «Δανεία» του Βορρά. Τι ξεπεσμός.

Φανταστείτε το μέγεθος της αποτυχίας όταν πρόκειται για επικίνδυνη κρίση του τραπεζικού μας συστήματος. Τα «κόκκινα» δάνεια θα ξεπεράσουν το 30% στην Ελλάδα έως το 2013, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια στην Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος προβλέπει ότι έως το τέλος του 2013 θα ξεπεράσουν το 30%, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί το 2014 και θα αγγίξει το 40%.

Σύμφωνα με τον Moody’s, η αιτία για την αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια, οφείλεται στην παρατεταμένη βαθιά ύφεση που επικρατεί στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την αύξηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται «credit negative». Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ως επιπρόσθετους λόγους που διογκώνουν την κατάσταση, την περιορισμένη ρευστότητα, την αύξηση της ανεργίας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Οπως επισημαίνεται στην πρόβλεψη οι ελληνικές τράπεζες υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων, καθώς μέσα σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα δάνεια που αναδιαρθρώνονται. Ομως, εγώ εύχομαι να διασωθεί η Εθνική Τράπεζα.

Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στα μισά των περσινών δημοσιονομικών επιδόσεων, έκλεισε ο Φεβρουάριος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, σπεύδοντας, πάντως, να διαβεβαιώσει ότι το «λειψό» πρωτογενές πλεόνασμα είναι κυρίως αποτέλεσμα ταμειακής «στρέβλωσης» και όχι πρόβλημα ουσίας. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 1,375 δισ ευρώ όταν στο αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα ήταν 3,206 δισ ευρώ. Η βασική αιτία του... πατατράκ είναι η διόρθωση των ταμειακών στοιχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού, λόγω κυρίως κάποιων προκαταβολών που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο μια προσεκτικότερη ματιά αποκαλύπτει ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα εσόδων, που επηρεάζει συνολικά τη Γενική Κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτικό ότι ασφαλιστικά Ταμεία και νοσοκομεία που πέρσι εμφάνιζαν πρωτογενές πλεόνασμα 1,125 δισ. ευρώ, φέτος παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 866 εκατ. ευρώ, ενώ τα Νομικά Πρόσωπα που είχαν πέρσι πλεόνασμα 164 εκατ. ευρώ, φέτος έχουν πρωτογενές έλλειμμα 187 εκατ. ευρώ! Η ρίζα του κακού δεν είναι άλλη από τη «βουτιά» στα έσοδα όλων των πεδίων της Γενικής Κυβέρνησης και όχι μόνο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο οποίος ούτως ή άλλως κατέγραψε υστέρηση 278 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα. Ειδικότερα, τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης πέρσι ήταν 18,480 δισ. ευρώ, ενώ φέτος περιορίστηκαν στα 16,867 δισ ευρώ. Οσον αφορά, δε, στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, πέρα από τους βραδείς ρυθμούς εξόφλησής τους, τα εν λόγω στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο φόρεσε άλλα 99 εκατ. ευρώ «φέσι» στους προμηθευτές του, «φέσια» που εμφανίστηκαν 90 ημέρες αργότερα ως ληξιπρόθεσμα πλέον, στα στοιχεία του Φεβρουαρίου...

Στο διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς επικεντρώνει στα θετικά της συμφωνίας που επετεύχθη με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλώνει ότι η χώρα πιάνει τους στόχους της και ότι στο τέλος του χρόνου θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μπορέσει να ζητήσει νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Επισήμως οι διασώστες μας έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους το οποίο όλοι σχεδόν οι ειδικοί θεωρούν αναπόφευκτο. Στην απόφασή τους του Δεκεμβρίου για την Ελλάδα γίνεται λόγος μόνο για πιθανά περαιτέρω «βήματα».

Ομως οι πιστωτές μας μας κράτησαν στη ζωή με το πανούργο εθελοντικό «κούρεμα» «για να μη χρεοκοπήσουμε ατάκτως» και εμείς θα τρώμε τις σάρκες μας. Και η τρίτη μακάρια κυβέρνηση επαίρεται για το εθνοσωτήριο έργο της.
http://kostasxan.blogspot.gr/2013/04/blog-post_185.html