Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ!


-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!

-Η Ιερά επιστασία του Αγίου Όρους στο πλευρό των αγωνιζομένων κατοίκων με επίσημη εκπροσώπηση στις συνελεύσεις!

-”Οι μοναχοί θα αντιδράσουν φανερά και σφοδρά”! – Ετοιμάζεται παρέμβαση στον Σαμαρά.

-Δεν παραχωρούμε σπιθαμή του δάσους στην εταιρεία!

-Αυτοοργάνωση των γηγενών με οδοφράγματα, βάρδιες και σημεία ελέγχου.

Όπως αποκαλύπτει ο Σάκης Αποστολάκης στην σημερινή Ελευθεροτυπία, το Αγιον Ορος «μπαίνει» στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης του χρυσού. Το μήνυμα κόμισε χθες στην Ιερισσό και στη συνέλευση των συντονιστικών επιτροπών, με κάθε επισημότητα, ο πατέρας Νικόδημος, ο οποίος εμφανίστηκε και μίλησε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους.

  Επί 24ώρου βάσεως θα φυλάγονται οι είσοδοι στο χωριό της Ιερισσού Ηταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του Αγίου Ορους εμφανίζεται σε συνέλευση για την εξόρυξη της Σκουριές και η πρώτη φορά που η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους παίρνει θέση στο θέμα.

Στον πρωθυπουργό
Ο π. Νικόδημος ανακοίνωσε στη συνέλευση ότι μεταβαίνει άμεσα στην Αθήνα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να του επιδώσει επιστολή της Ιεράς Επιστασίας, με την οποία ζητείται η άμεση απελευθέρωση των δύο προφυλακισμένων στις φυλακές Διαβατών για τον εμπρησμό στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία η απόφαση της προφυλάκισης χαρακτηρίζεται «όχι δικαστική, αλλά τρομοκρατική και πολιτική». Στην επιστολή, η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους εγγυάται για το ήθος των δύο συλληφθέντων, τους οποίους οι μοναχοί γνωρίζουν καθώς έχουν εργαστεί στον Αθω, και υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για άτομα υπεράνω υποψίας.
Επίσης, ανέφερε ότι οι μοναχοί θα αντιδράσουν φανερά και σφόδρα. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση καμία Ιερά Μονή του Αγίου Ορους να παραχωρήσει, πουλήσει, διαθέσει ή επιτρέψει απαλλοτρίωση δασικής έκτασης που της ανήκει στο δάσος των Σκουριών για να χτιστεί φράγμα από την «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας.
Επί 24ώρου βάσεως θα φυλάγονται οι είσοδοι στο χωριό της ΙερισσούΣτο μεταξύ, οι Ιερισσιώτες ανοίγουν από σήμερα τα μπλόκα στις εισόδους του χωριού, αλλά εγκαθιστούν φυλάκια επί 24ώρου βάσεως. Ανοίγεται μόνο η μία λωρίδα κυκλοφορίας των δρόμων που οδηγούν στο χωριό, αλλά οι κάτοικοι θα φυλούν σκοπιά όλη τη μέρα με βάρδιες, ώστε να μην επαναληφθεί αιφνιδιαστική εισβολή της Αστυνομίας.
Οι κάτοικοι, που αντιδρούν στην εξόρυξη στις Σκουριές, βρίσκονται σε επικοινωνία με μπλογκ στον Καναδά, το οποίο αναδημοσιεύει στα αγγλικά και διανέμει τις ανακοινώσεις τους, ενώ θα χρησιμοποιήσουν και το όπλο της πτώσης της μετοχής της «Eldorado Gold» στο χρηματιστήριο του Τορόντο.
Επίσης, ύστερα από αίτημα καναδικού χρηματιστηριακού εντύπου, θα φιλοξενήσουν στην Ιερισσό απεσταλμένο δημοσιογράφο του, ο οποίος θα ενημερώνει με τις ανταποκρίσεις του για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τις αντιδράσεις στην επένδυση της «Eldorado Gold» στις Σκουριές.

Μια ιστορία για απληστία, βία και δισεκατομμύρια

«Ενας τόπος στις φλόγες» είναι ο τίτλος εκτενούς θέματος στο περιοδικό της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» για την Ιερισσό, τα ορυχεία χρυσού της Hellas Gold και την αντίσταση των κατοίκων της περιοχής. «Στη Χαλκιδική υπάρχει τεράστιος ορυκτός πλούτος», αναφέρει το άρθρο των Αλέξανδρου Στεφανίδη και Φέρυ Μπατζόγλου. «Τώρα η διαμάχη για τα ευρήματα οδηγεί σχεδόν σε εμφύλιο πόλεμο. Μια ιστορία για απληστία, διαφθορά, βία και τα δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα».
Το θέμα ξεκινά με το βασανισμό του Θεολόγη Μπαντή από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, επί σχεδόν εννέα ώρες, τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια περιγράφει την κατάσταση στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, με τη μόνιμη πλέον παρουσία ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής. Η εξέγερση των κατοίκων, αναφέρουν οι συντάκτες, ξεκίνησε ύστερα από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η λειτουργία των ορυχείων στη δεκαετία του ’80. Τώρα οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να ξανανοίξει το ορυχείο. Οι συντάκτες μίλησαν με κατοίκους της περιοχής, με εργαζομένους στα ορυχεία και με παράγοντες, όπως ο δήμαρχος του Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, που όταν ρωτήθηκε για τις φήμες ότι η οικογένεια Μπόμπολα εξασφάλισε με δωροδοκίες την εύνοια των κυβερνώντων, απάντησε «ουδέν σχόλιο».
Θ.Κ.