Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

NYT: Οι ελίτ της Ελλάδας αρχίζουν να αισθάνονται τον πόνο

NYT: Οι ελίτ της Ελλάδας αρχίζουν να αισθάνονται τον πόνο
  Πέμπτη, 16 Ιαν 2014      15:51      0

NYT: Οι ελίτ της Ελλάδας αρχίζουν να αισθάνονται τον πόνο

"Με θέληση, οι Έλληνες δικαστές δουλεύουν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς και κυνηγούν τη διαφθορά"...
Υπό τον τίτλο «Στην Ελλάδα, οι ελίτ αρχίζουν να αισθάνονται τον πόνο» οι NewYorkTimes δημοσιεύουν εκτενές άρθρο, της Niki Kitsantonis, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας με τις συλλήψεις «μεγαλοκαρχαριών».
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι «πολλές φορές έχουν γίνει επικρίσεις για την αδικία των μέτρων λιτότητας, τα οποία αύξησαν τη φορολογία και μηδένισαν τα εισοδήματα και τα επιδόματα του μέσου Έλληνα, την ίδια στιγμή που οι ελίτ απέφευγαν παρόμοια βάρη χωρίς να έρχονται προ των ευθυνών τους για το ρόλο που είχαν στη δημιουργία όλης αυτής της άσχημης κατάστασης».
«Ωστόσο αυτή η κατάσταση -προς ικανοποίηση πολλών- έχει αρχίσει να αλλάζει» τονίζουν οι NYT και σημειώνουν ότι «με θέληση, οι Έλληνες δικαστές δουλεύουν ανεξάρτητα από τους πολιτικούς -και μερικές φορές αντιμετωπίζουν την παθητική αντίσταση τους- και κυνηγούν τη διαφθορά σε μια βαθιά δεξαμενή τωρινών και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων και μελών της επιχειρηματικής ελίτ, οι οποίοι κάποτε θεωρούνταν ανέγγιχτοι».
«Οι εισαγγελείς ταλαντεύονται περισσότερο από ποτέ καθώς οι Έλληνες νιώθουν το τσούξιμο από τα περισσότερα από τρία χρόνια λιτότητας και ζητούν τιμωρία για εκείνους που λεηλάτησαν τον κρατικό κορβανά και έσπρωξαν την Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία. Ο συνδυασμός της ισχυρής δημόσιας επιθυμίας για κάθαρση και η αδύναμη κυβέρνηση έδωσε στους εισαγγελείς πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών από ό,τι είχαν στο πρόσφατο παρελθόν», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Στη συνέχεια, οι New York Times αναφέρονται στις συλλήψεις του Δημήτρη Κοντομηνά, του Άγγελου Φιλιππίδη και αρκετών συνεργατών για την υπόθεση του ΤΤ, στη σύλληψη του Σωτήρη Εμμανουήλ για τις μίζες των υποβρυχίων και τονίζουν ότι για πρώτη φορά γίνεται έρευνα για σκάνδαλα σε εξοπλιστικά συμβόλαια, ενώ αναφέρονται και στην περίπτωση Λιάπη.
Η Ελένη Ράικου και η Πόπη Παπανδρέου
«Στην πρώτη γραμμή αυτής της επιχείρησης, βρίσκονται οι δύο κορυφαίες εισαγγελείς για την διαφθορά, η 52χρονη Ελένη Ράικου και η 36χρονη Πόπη Παπανδρέου, γνωστή και ως «εξολοθρευτής» με αφορμή τις προσεκτικές και λεπτομερείς έρευνες της. Και οι δύο συμπλήρωσαν την αναφορά που καταδίκασε τον Ακη Τσοχατσόπουλο», γράφουν οι NYT.
«Ωστόσο όλο το δικαστικό σύστημα» σύμφωνα με το δημοσίευμα, «λαμβάνει ελάχιστη έως καθόλου στήριξη για τις προσπάθειες του. Ακόμη και εάν υπάρχει έκρηξη σκανδάλων, δεν γίνονται προσλήψεις αφήνοντας μόλις τέσσερις εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, με τις υποθέσεις να είναι υπερβολικά πολλές», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία αποκαλύπτει παράλληλα πως «σε ένα γραφείο τα τηλέφωνα έχουν όριο στις διεθνείς κλήσεις, υποχρεώνοντας τους αξιωματούχους που θέλουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων, να παίρνουν τηλέφωνα από τα κινητά τους με δικό τους κόστος».