Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Θέμα ωρών το χτύπημα στη Συρία - Το βέτο της Ρωσίας δεν φρενάρει τις ΗΠΑ

Θέμα ωρών το χτύπημα στη Συρία - Το βέτο της Ρωσίας δεν φρενάρει τις ΗΠΑ


Σε σημείο χωρίς επιστροφή βρίσκεται πλέον η κατάσταση με τη Συρία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει διχασμένο για τον τρόπο αντίδρασης στη χρήση χημικών όπλων, αλλά οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως δεν θα τους σταματά για πολύ ακόμη το βέτο της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα από τη Δαμασκό, η κυβέρνηση της Συρίας απειλεί πως θα «γίνει ο τάφος» των εισβολέων, ενώ οι πολίτες της χώρας προσπαθούν αγωνιωδώς να προετοιμαστούν για το «χτύπημα».
Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έληξε χωρίς συμφωνία όπως αναμενόταν. Η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν αντίθετες με το ενδεχόμενο της στρατιωτικής εισβολής και οι πρεσβευτές τους αποχώρησαν από την αίθουσα των συζητήσεων έπειτα από περίπου μία ώρα σύσκεψης, όπου παρέμειναν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, πλέον η κατάσταση «δεν έχει γυρισμό». Η Ρωσία επανέλαβε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το καθεστώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τα χημικά όπλα στη Συρία. Η Κίνα υπογράμμισε τη «σημασία της Γενεύης II», ώστε να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, αλλά οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως δεν θα περιμένουν για πολύ ακόμη. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα από τις προηγούμενες προσπάθειες, που όλες απέτυχαν», είπε η Μαρί Χαρφ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενη στα τρία βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία σε προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος για τη Συρία.
«Η απάντησή μας δεν μπορεί να καθυστερήσει εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της Ρωσίας στον ΟΗΕ και, ειλικρινά, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που απαιτεί μια απάντηση», πρόσθεσε και επεσήμανε πως το συριακό καθεστώς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη Ρωσία.
Οι Βρετανοί από την πλευρά τους θέλουν να έχουν στα χέρια τους το πόρισμα από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα, πριν ληφθεί η απόφαση για τη στρατιωτική επέμβαση.
Σε ετοιμότητα Τουρκία και Ισραήλ
Θέσεις μάχης άρχισαν να παίρνουν ήδη η Τουρκία και το Ισραήλ. Η γειτονική χώρα έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε να προστατευθεί από ενδεχόμενες απειλές από τη Συρία όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανά αντίποινα από τη Συρία. Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες, διεθνή πρακτορεία ανέφεραν πως έγινε διανομή αντιασφυξιογόνων μασκών σε πολίτες, που δείχνει φόβο για πιθανό «χτύπημα» με χημικά όπλα. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί το σύνολο του αντιπυραυλικού συστήματος προληπτικά.
«Κινδυνεύει με επιθέσεις χημικών η Ευρώπη»

Παρότι είναι πλέον αντιμέτωπη με την επίθεση, η κυβέρνηση της Συρίας δεν ρίχνει τους τόνους. Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως η χώρα του θα γίνει «ο τάφος των εισβολέων», ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση πως ενθαρρύνει τη χρήση χημικών από τους αντάρτες, κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει σύντομα η Ευρώπη όπως προειδοποίησε.
«Η Συρία θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», απείλησε ο πρωθυπουργός της Συρίας, Ουάελ αλ Χάλκι που πρόσθεσε ότι ο αποφασιστικός συριακός λαός δεν τρομοκρατείται και δεν θα ταπεινωθεί.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία πως ενθάρρυναν σε πολλές περιπτώσεις τους αντάρτες να χρησιμοποιήσουν αέριο σαρίν σε πολλές περιοχές της Συρίας.
«Πρέπει να σταματήσει αυτή η ενθάρρυνση των δυτικών χωρών γιατί, αν υπερασπίζονται τους τρομοκράτες και υιοθετούν τις θέσεις τους, οι ομάδες αυτές θα στρέψουν αργότερα τα χημικά όπλα εναντίον των λαών της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Φάισαλ Μέκνταντ.
Πέρα από τις δηλώσεις όμως, η χώρα άρχισε να ετοιμάζεται. Η κυβέρνηση απομάκρυνε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού από τα αρχηγεία των επιτελείων του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, εν αναμονή πιθανών πληγμάτων. Επιπλέον, οι στρατιωτικές δυνάμεις που είναι κοντά στην πρωτεύουσα έχουν επιτάξει πολλά βαρέα φορτηγά, προφανώς για να μεταφέρουν τον οπλισμό σε άλλα σημεία, αν και δεν έχει αναφερθεί κάποια μεγάλη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού.
Προετοιμάζονται οι κάτοικοι της Δαμασκού
Tην ώρα που η αγωνία κορυφώνεται, οι κάτοικοι της Δαμασκού προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτό που μοιάζει αναπόφευκτο. Πολλοί συγκεντρώνουν εφόδια και αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μακριά από τους πιθανούς στρατιωτικούς στόχους. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο σε μία πόλη όπου αυτοί βρίσκονται ανάμεσα σε γειτονιές.
«Ζούμε στην πρωτεύουσα. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονικά, υπάρχει ένας κυβερνητικό στόχος. Πού να προφυλαχθούμε;», είπε χαρακτηριστικά μία νοσοκόμα κλινικής της πόλης στο Reuters.
Η εμπόλεμη κατάσταση δεν είναι κάτι νέο για τους κατοίκους της πόλης. «Αφότου ξεκίνησε η σύρραξη, οι άνθρωποι απέκτησαν τη συνήθεια να κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα, όμως πλέον αγοράζουν τεράστιες ποσότητες τροφίμων και νερού», είπε μία από αυτούς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Εν μέσω αυτής της βαριάς ατμόσφαιρας, ορισμένοι που παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση του Ασαντ προσπαθούσαν να αφυπνίσουν το αίσθημα πατριωτισμού των Σύρων. Τζιπ κυκλοφορούσαν στις γειτονιές παίζοντας εθνικιστικά τραγούδια από μεγάφωνα ενώ νεαροί έβαφαν τσιμεντένιες οδικές πλάκες στα χρώματα της συριακής σημαίας.


Πηγή: Θέμα ωρών το χτύπημα στη Συρία - Το βέτο της Ρωσίας δεν φρενάρει τις ΗΠΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/119843#ixzz2dIMBdjHt