Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ομπάμα και Ολάντ

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ομπάμα και Ολάντ
-Ομπάμα: Δεν θα γίνει χερσαία επέμβαση -Πούτιν: Παντελής ηλιθιότητα οι ισχυρισμοί για χρήση χημικών από Άσαντ - Το 65% των Γάλλων λέει «όχι» σε στρατιωτική δράση στη Συρία

Με  το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται Αμερικανοί και Γάλλοι, καθώς όπως φαίνεται λίγες ώρες απομένουν από την απάντηση στον Άσαντ, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο  για την επίθεση με χημικά όπλα σε αμάχους.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει για την επίθεση ωστόσο τόνισε ότι το καθεστώς Άσαντ πρέπει  να τιμωρηθεί.
Νωρίτερα ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, παρουσίασε στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών με τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αποδεικνύεται πως ο Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση συμπληρώνοντας πως έχει κάνει πάνω από μια φορά χρήση χημικών .
Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του, πιεζόμενος από την αμερικανική κοινή γνώμη που τάσσεται κατά της επέμβασης στη Συρία ξεκαθάρισε πως  δεν πρόκειται γίνεια χερσαία επέμβαση και πως η στρατιωτική δράση δεν θα μοιάζει με καμιά άλλη που έχουν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ στο παρελθόν.
Από την πλευρά του ο Άσαντ δηλώνει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την επίθεση από χώρες της Δύσης, ενώ η συριακή κυβέρνηση προειδοποίησε δια στόματος του υπουργού Άμυνας, Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ, ότι «Θα βρεθούν προ εκπλήξεων οι πάντες».
Εν τω μεταξύ  το Συριακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως αβάσιμες τις αποδείξεις των μυστικών υπηρεσιών που παρουσίασε  την Παρασκευή ο Τζον Κέρι
«Η αξιολόγηση των πληροφοριών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που παρουσίασε ως αποδεδειγμένη τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση εις βάρους του ίδιου της του λαού, είναι αβάσιμη και βασίζεται σε ψέματα των τρομοκρατών και σε υπερβολές των μέσων ενημέρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πούτιν: Παντελής ηλιθιότητα οι ισχυρισμοί για χρήση χημικών από Άσαντ
Ως «παντελή ηλιθιότητα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι ο 'Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, «τη στιγμή, που ο στρατός της Συρίας πραγματοποιούσε επίθεση», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ, όπου βρίσκεται.
Αναφερόμενος στα αμερικανικά επιχειρήματα ο Β.Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να αποδείξουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να παρουσιάσουν αυτές τις αποδείξεις στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.
«Οι ισχυρισμοί ότι τέτοιες αποδείξεις υπάρχουν, αλλά είναι απόρρητες και δεν μπορούν να τις δείξουν σε κανέναν, δεν αντέχουν στην κριτική, είναι απλώς έλλειψη σεβασμού προς τους εταίρους τους», είπε ο κ. Πούτιν.
Το 65% των Γάλλων λέει «όχι» σε στρατιωτική δράση στη Συρία
Οι Γάλλοι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν τη συμμετοχή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας και επίσης δεν εμπιστεύονται το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τη διεξαγωγή της, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Parisien-Aujourd'hui en France, δείχνει ότι το 64% των Γάλλων αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επιχείρηση, το 58% δεν εμπιστεύεται τον Ολάντ για τη διεξαγωγή της και το 35% εκφράζει φόβους για «ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/341286/me-to-daktylo-sti-skandali-ompama-kai-olant#ixzz2dZDnOL2S