Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Θερμοκρασία Σιβηρίας στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας


Με ψυχρότητα αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι το αίτημα Σαμαρά για μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου. Στον αέρα η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ στην Αθήνα μετά τις εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ. Γιατί θεωρείται απίθανη η επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα. 
Ουδεμία προς το παρόν ένδειξη υπάρχει από πλευράς Κρεμλίνου σχετικά με την απάντηση του προέδρου Πούτιν στο αίτημα του πρωθυπουργού να μειωθεί και προς την Ελλάδα η τιμή του φυσικού αερίου που μας προμηθεύει η ρωσική «Γκαζπρόμ».
Μετά το προχθεσινό σχόλιο Ρώσου αξιωματούχου ότι «ο πρόεδρος Πούτιν δεν επικοινωνεί με τους ηγέτες ξένων χωρών μέσω του Τύπου και απαντά επιμελώς στις επιστολές που του απευθύνονται» –δείγμα ορισμένης ενόχλησης της ρωσικής διπλωματίας από την όλη διαδικασία–, διπλωματικές πηγές επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
Οπως για παράδειγμα ότι η επιστολή Σαμαρά απεστάλη περί τα τέλη Ιουλίου, αλλά «διέρρευσε» από το μέγαρο Μαξίμου για ευνόητους επικοινωνιακούς λόγους μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ουάσινγκτον, αλλά και ότι η πρωθυπουργική επιστολή αποτελεί αναβαθμισμένη επανάληψη αντίστοιχου αιτήματος που έχει διατυπώσει γραπτώς από τον περασμένο Φεβρουάριο (!) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, προς τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, χωρίς να λάβει ουδεμία απάντηση.
http://www.greekamericannewsagency.com/2010-01-19-17-50-12/2010-01-21-19-09-02/24557-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE