Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η Μέρκελ δεν είναι Βίλλυ Μπραντ, ούτε Χέλμουτ Σμιτ


Η επίσκεψη του Σοίμπλε στην Αθήνα ήταν άκρως απογοητευτική για τους εδώ εγκάθετους ή αφελείς. Ναι, κάποιοι πίστεψαν πώς ο Γερμανός ήρθε να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης. Όμως ο Σοίμπλε απέρριψε νέο «κούρεμα». Ούτε πιθανολογούμε εξέλιξη στις γερμανικές επανορθώσεις, επειδή είπε κάτι για το κατοχικό δάνειο και έσπευσαν ορισμένοι να το ερμηνεύσουν ως υπαινιγμό πως κάτι θα δώσει το Βερολίνο. Για εμάς, το μείζον θέμα που συζητήθηκε χθες στην Αθήνα ήταν οι αποκρατικοποιήσεις που έθεσε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών. Εδώ και τώρα ζήτησε την προώθηση των σχεδίων πώλησης (ορθά: εκποίησης) της κρατικής περιουσίας. Το Βερολίνο και η τρόικα ζητούν να εκχωρηθεί σε φορέα του εξωτερικού ο έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό να κουμαντάρουν εκείνοι όπως θέλουν την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και το ξεπούλημα των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Οι δανειστές μας θεωρούν πώς το ΤΑΙΠΕΔ κινείται με αργούς ρυθμούς και αναποτελεσματικά, και θέλουν οι ίδιοι να πάρουν τον έλεγχο προκειμένου να προχωρήσουν στο ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας. Θέλουν να ελέγξουν πλήρως την ενέργεια και το νερό (τις τηλεπικοινωνίες τις ελέγχους ήδη) και εδώ είναι και ο ρόλος του Φούχτελ, που έχει εξελιχθεί σε καθοδηγητή της ελληνικής κυβέρνησης. 

Το δεύτερο σημαντικό της επίσκεψης Σόιμπλε: Έθεσε και τους όρους λειτουργίας του νέου αναπτυξιακού ταμείου, επιβάλλοντας τη συμμετοχή της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW σε ρόλο απόλυτου κυρίαρχου. Δηλαδή, η Γερμανία αναγορεύεται σε τοποτηρητή και επόπτη των επενδύσεων που θα γίνονται στην Ελλάδα είτε αυτές προέρχονται από ιδιωτικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).

Τα λέει όλα δημοσίευμα του βρετανικού ''Guardian'': 
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η μισητή φιγούρα, τα καταφέρνει με μια απίθανη επίθεση γοητείας στην Αθήνα. Σπρώχνοντας το αναπηρικό του καροτσάκι ανάμεσα στους σκοτεινούς διαδρόμους του οργουελιανού τέρατος που είναι το ελληνικό υπουργείο οικονομικών, ο Σόιμπλε θα είχε κάνει τον πρώτο καγκελάριο της Γερμανίας Ότο φον Μπίσμαρκ υπερήφανο. Ωστόσο, ο Σόιμπλε στην Ελλάδα είναι ένας μισητός άνδρας, ο οποίος λοιδορείται για την λιτότητα την οποία ο ίδιος προσωπικά έχει προκρίνει ως λύση. Έδωσε πάντως μια εξαιρετική παράσταση στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα από την έκρηξη της κρίσης χρέους της Ευρώπης το 2009. Η αντιπολίτευση τον ανακήρυξε ''persona non grata'', όμως η αστυνομία έκανε την πόλη φρούριο, κλείνοντας τους δρόμους. Ο Σόιμπλε έφερε, για να γλυκάνει την κατάσταση, τα 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν ως δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ελάχιστοι στους δρόμους της πρωτεύουσας- φάντασμα τον πίστεψαν όμως, ενώ δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν τον Γερμανό υπουργό αγενή και επιθετικό. Και παραδέχονται πως η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ θανάτου, εξαιτίας του φαρμάκου που χορηγεί το Βερολίνο. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, μια προσπάθεια να εμφανιστεί πως η Ελλάδα είναι ένα ''success story'' και πως θα τελειώσει η κρίση στην Ευρωζώνη. Οι Έλληνες έχουν σταματήσει να πιστεύουν πως υπάρχει μια εναλλακτική λύση η οποία θα είναι χειρότερη. Πιστεύουν πως αυτή είναι η χειρότερη επιλογή, και αυτό είναι τρομακτικό».

Εμείς, θυμίζουμε απλώς πόσες φορές τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στηλιτεύσει την θεραπεία που σκοτώνει. Και που κάνει τις δυνάμεις που αντίκεινται στο ευρωπαικό οικοδόμημα (φαίνεται αυτό στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας...) να επιχαίρουν για το κατάντημα της ευρωζώνης και του ευρωπαικού οράματος. Αφού δυστυχώς η Μέρκελ, δεν είναι ούτε Βίλλυ Μπράντ ούτε Χέλμουτ Σμίτ...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ
http://kostasxan.blogspot.gr/2013/07/blog-post_111.html