Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

H...ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ Κ. ΤΣΙΠΡΑ

1Του Μάνου Χατζηγιάννη 

Πυρετώδεις είναι οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα για εναγκαλισμό με την Εκκλησία.

Από τις επισκέψεις στο Άγιον Όρος μέχρι τις επαφές με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης αλλά και την περίφημη φράση του Αλέξη Τσίπρα “θα συμμαχήσουμε και με την Εκκλησία”, η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει ξεκάθαρα πλέον να δείξει πως Εκκλησία και Αριστερά μπορούν να έχουν κοινή πορεία.  
Κάτι που επιχειρήθηκε να περάσει και μετά το ομώνυμο πρόσφατο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πάντως προκάλεσε πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν παράλληλα να εκμεταλλευτούν τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει δημιουργήσει η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Ρεπούση με τις επαναλαμβανόμενες σκανδαλώδεις και αντεθνικές τοποθετήσεις. Στόχος είναι να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η....θρησκευόμενη Αριστερά κόντρα στις προκλήσεις της “άλλης Αριστεράς”, την οποία εκφράζει η κα Ρεπούση.

Είναι σαφές επίσης πως στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν να αφήσουν πίσω θέσεις που έφεραν αντιπαράθεση με την Εκκλησία και φωνάζουν “απεταξάμην” σε...ιδέες τύπου Κουράκη για επιπλέον φορολόγηση των  Ορθοδόξων Χριστιανών ούτως ώστε να πληρώνονται οι ιερωμένοι!

Ολοένα και πιο συχνά λοιπόν ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του θυμούνται την Εκκλησία.
Ακόμη και χθες από το Σύνταγμα σε μια αποστροφή της ομιλίας του αναφέρθηκε σε αυτήν με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ. “Θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο αρχιεπίσκοπος και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, ζητούν να ανοίξει η δημόσια τηλεόραση” είπε ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να φανεί πως υπάρχει ταύτιση απόψεων του κόμματος του με την ηγεσία της Εκκλησίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Συν τοις άλλοις είναι ξεκάθαρο πως για πρώτη φορά έχουν στενέψει τόσο πολύ οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με εκκλησιαστικούς παράγοντες. Υπενθυμίζεται πως αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του κόμματος Γιάννη Αμανατίδη και στελέχη του Τομέα Θρησκευμάτων επισκέφθηκε για πρώτη φορά διαδοχικά το Αγιον Ορος όπου έγινε δεκτή από την Ιερά Επιστασία, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον κ. Ανθιμο για να ακολουθήσει και επίσκεψη στη μητρόπολη Λαγκαδά όπου συναντήθηκε με τον μητροπολίτη κ. Ιωάννη.

Το συμπέρασμα είναι πως στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην προσπάθειά τους να “ψαρέψουν” σε πολλές δεξαμενές ψηφοφόρων όχι απλώς έχουν βάλει νερό στο κρασί τους, αλλά μάλλον το νερό...υπερισχύει. Το θέμα είναι ποια στάση θα διατηρήσει και η Εκκλησία, η οποία κρατάει αποστάσεις ασφαλείας, αν και συγκεκριμένοι Ιεράρχες δε χάνουν ευκαιρία να ξιφουλκήσουν κατά του κόμματος της Αριστεράς. 
http://www.agioritikovima.gr/politika/23521-thrikeuomen