Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Ο εχθρός του Πούτιν στην Ελλάδα. Μαζί με τον Σόρος. Για τα συγχαρίκια της φυγής της Gazprom;


presstimeΟ ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΦ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΡΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ 

Είναι, αναμφίβολα, ο μεγαλύτερος σκακιστής που πάτησε τα πόδια του σε αυτό τον πλανήτη. Τρομερό μυαλό, κατάφερε να ταπεινώσει ακόμα και τον υπερυπολογιστή της ΙΒΜ, “Deep Blue”. Η τελευταία «παρτίδα» του, ωστόσο, είναι πολιτική και έχει απέναντί του έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο: Τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο τους χωρίζει ένα –μάλλον αμοιβαίο- μίσος.

Ο Κασπάροφ, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο έχρισε εαυτόν αυτοεξόριστο, πριν από λίγες ημέρες, καθώς όπως λέει φοβάται τις διώξεις του Πούτιν για την πολιτική του δράση και δεν επιστρέφει στη Ρωσία, ετοιμάζει βαλίτσες για την Ελλάδα. Είναι προσκεκλημένος, μαζί με τον –γνωστό για τις φιλοσκοπιανές του θέσεις- Τζορτζ Σόρος, σε κλειστό παγκόσμιο φόρουμ για τη φιλανθρωπία, που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 28-29 Ιουνίου, στην Αθήνα.

                                    Γιατί

Η παρουσία του Γκάρι Κασπάροφ στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προσέξτε: Διαθέτει μόνιμη στήλη στην εφημερίδα “Wall Street Journal”, όπου γράφει για διεθνή θέματα, ενώ δίνει διαλέξεις σχετικά με ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου. Έχει δημιουργήσει το φιλανθρωπικό “Ίδρυμα Κασπάροφ” και είναι πρόεδρος της επιτροπής “2008: Ελεύθερη Επιλογή”, που έχει στόχο τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη Ρωσία. Ζει στη Μόσχα, όπου, με βάση τις στρατηγικές κινήσεις του σκακιού, προσπαθεί να κατατροπώσει το καθεστώς του Πούτιν.

Φυσικά, ο σκοπός της επίσκεψης του σκακιστής από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, είναι η ενασχόλησή του με τη φιλανθρωπία και η ανάγκη να μεγαλώσει παγκοσμίως αυτή η τάση. Η δε επιλογή του τόπου, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν ανάγκη τη φιλανθρωπία δεν είναι τυχαία.

Ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν θα κάνει την υπέρβαση ο Κασπάροφ. Αν θα αναφερθεί, έστω και εκτός των πλαισίων του σκοπού για τον οποίο έρχεται στην Ελλάδα, στα ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται. Και, κυρίως, εάν θα ξαναναφερθεί στον μεγάλο του αντίπαλο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό, δεν θεωρείται απίθανο. Ιδιαίτερα δε με δεδομένο ότι μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε πως δεν θα επιστρέψει στην Ρωσία καθώς φοβάται για δικαστική δίωξη για την πολιτική του δράση.

Ο μεγάλος Ρώσος σκακιστής, παγκόσμιος πρωταθλητής, μέχρι σήμερα βρίσκεται στην Γενεύη. Εκεί, βρέθηκε προκειμένου να παραλάβει βραβείο για τη δράση του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και… έμεινε για λόγους ανωτέρας βίας.

«Εάν επιστρέψω στη Μόσχα, αμφιβάλλω πολύ εάν θα έχω τη δυνατότητα να βγω από τη χώρα. Προς το παρόν δεν επιστρέφω στη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση Πούτιν, του οποίου είναι πολιτικός αντίπαλος, έχοντας ιδρύσει τα κινήματα της αντιπολίτευσης «Η Άλλη Ρωσία» και «Αλληλεγγύη».

Στις 6 Μαΐου του 2012 πήρε μέρος σε μια μεγάλη διαδήλωση κατά του Πούτιν, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος του Κασπάροφ, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Moscow Times, ο πρώην πρωταθλητής στο σκάκι έχει κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τη διαδήλωση αυτή και αυτός είναι ο λόγος που δεν προτίθεται να επιστρέψει.

 

 Έρχεται κι ο Σόρος!

 

Στην Ελλάδα έρχεται, για το ίδιο συνέδριο και η πιο αμφιλεγόμενη, ίσως, προσωπικότητα του πλανήτη. Ο διεθνής κερδοσκόπος, μεγιστάνας, φιλάνθρωπος, Τζορτζ Σόρος, θα παραβρεθεί επίσης στο συνέδριο. Για τον Σόρος, ο οποίος παρά τις φιλικές του σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου και την παγκόσμια έκκλησή του για  «αλληλεγγύη στην Ελλάδα», η χώρα μας δεν είναι ένας προορισμός όπου αντιμετωπίζεται ως «σωτήρας», ή φιλάνθρωπος. Οι φιλοσκοπιανές του θέσεις και η υποστήριξη ενός καθεστώτος που θα ήθελε να απλωθεί μέχρι και τη Θεσσαλονίκη, τον έχουν κάνει «ανεπιθύμητο».

Όπως και να χει, προκαλεί ερωτηματικά η επίσκεψή του, μετά από τις δωρεές 700.000 ευρώ σε δήμους και ιδιώτες στην Ελλάδα για πετρέλαιο θέρμανσης από τα ιδρύματά του και την έγκριση, με αυτό τον τρόπο, της εγκατάστασης του –αμφιλεγόμενου- ιδρύματός του στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα ενεργός μέσα σε πολλές αλλαγές πολιτεύματος, κατηγορείται πως είναι προπέτασμα της ΣΙΑ.

Εκτός από το Ίδρυμα Ανοικτής κοινωνίας (OSI), το οποίο είναι παρόν μέσα σε μια πενηνταριά χώρες, ο Σόρος έχει δημιουργήσει ή χρηματοδοτεί τις διάφορες ενώσεις και ιδρύματα πρώτου μεγέθους, όπως είναι το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Όμιλος Διεθνούς Κρίσης.