Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος

Στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος
Στη φετινή συνάντηση το «παρών» από την Ελλάδα, θα δώσει – για άλλη μια φορά – και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς
Στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπιλντερμπεργκ, γύρω από την οποία έχει δημιουργηθεί ένας μύθος για τον καθορισμό της τύχης της παγκόσμιας οικονομίας, θα είναι στραμμένα τα βλέμματα από σήμερα, 6 Ιουνίου έως τις 9 του μήνα.
Παρόντες θα είναι από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μέχρι τον Χένρι Κίσινγκερ.
Θα λάβουν επίσης μέρος ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο Βρετανός ομόλογός του Ντέιβιντ Οζμπορν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, η κοινοτική επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ, αλλά και ο αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ.
Η συνάντηση θα διεξαχθεί στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Γκρόουβ (Grove Hotel) στο Watford της Βρετανίας.
Οι Έλληνες «καλεσμένοι»
Φέτος, το "παρών" από την Ελλάδα, θα δώσουν δύο πρόσωπα.
Ο ένας είναι ο Αλέξης Παπαχελάς, διευθυντής της Καθημερινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη (!) φορά που ο γνωστός δημοσιογράφος θα βρεθεί σε συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Οι προηγούμενες ήταν το 2002, το 2008 και το 2009.
papxelas
Μεγάλη εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η παρουσία του δεύτερου Έλληνα που θα λάβει μέρος φέτος στην συνάντηση.
Πρόκειται για τον... γνωστό μας Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ο οποίος θα είναι η δεύτερη φορά που θα λάβει μέρος σε συνάντηση της Λέσχης. Είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου "S&B". Ο κ. Κυριακόπουλος και η εταιρεία του, έχουν καταγγελθεί αρκετές φορές για τα σχέδια με την εξόρυξη περλίτη στη Μήλο και βωξίτη στον Παρνασσό και τη Γκιώνα.
kyriakopoulos
Πρόσφατα, όμως, το όνομα του κ. Κυριακόπουλου μας απασχόλησε και για μια φαινομενικά ασύνδετη υπόθεση: Τη λίστα Λαγκάρντ.
Η αποκάλυψη προέκυψε από την εξέταση του μάρτυρα - συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Σταύρου Παπασταύρου στην Προανακριτική Επιτροπή και τις ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ο κύριος Οδυσσέας Κυριακόπουλος, λοιπόν, είχε συνεργαστεί και με τον κύριο Παπασταύρου, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στην λίστα.
Ο κύριος Κυριακόπουλος όμως, είχε στενότατη συνεργασία και με την εξαδέλφη του κυρίου Παπακωνσταντίνου, η οποία είχε διαγραφεί από τη λίστα.
Για πολλούς, φετινό θέμα συζήτησης θα είναι η οικονομία των ΗΠΑ και η κρίση στην Ευρώπη. Τα διεθνή μέσα κάνουν λόγο για συζητήσεις που σχετίζονται με τις απειλές του εθνικισμού και του λαϊκισμού, τις προκλήσεις στην Αφρική, τον πόλεμο στη Συρία, τον κυβερνοπόλεμο και τις μορφές που παίρνει, την τρομοκρατία και τις βασικές τάσεις στην ιατρική έρευνα.
Εύλογο το ερώτημα του καθενός: Σε ποια από όλα τα παραπάνω θέματα μπορούν να έχουν άποψη οι κ.κ. Κυριακόπουλος και Παπαχελάς;
Η ιστορία της Λέσχης
Ας ξετυλίξουμε, ωστόσο, το κουβάρι της ιστορίας της από την αρχή ώστε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε όσα οι μετέχοντες κάθε χρόνο στις συσκέψεις της καλούνται να κρατήσουν μυστικά για πάντα...
Η Λέσχη ή Ομάδα Bilderberg συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1956 στο Ξενοδοχείο Bilderberg λίγο έξω από το Άρνεμ της Ολλανδίας, μια συμβολική περιοχή, αφού εκεί είχε λάβει χώρα μια από τις πιο ιστορικές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Προφανώς και το όνομά της το έλαβε από το εν λόγω ξενοδοχείο και όχι από κάποιο από τα αρχικά της μέλη, όπως πολύς κόσμος νομίζει. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια ισχυρή οικογένεια Bilderberg που βρίσκεται πίσω από τις ετήσιες συσκέψεις.
Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι μια ομάδα περίπου 130 ατόμων, πολλά εκ των οποίων είναι ισόβια μέλη της, όλοι τους αρχηγοί κρατών ή πολιτικοί σε υψηλές θέσεις, τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
Ο σκοπός της πρώτης σύσκεψης του 1956 ήταν να συζητηθεί το πρόβλημα της ανάπτυξης ενός αντι-αμερικανισμού τη δεκαετία του '50 στη Δυτική Ευρώπη και να βρεθούν λύσεις αντιμετώπισής του. Ηγέτες δυτικοευρωπαϊκών χωρών ή εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν στο Άρνεμ και τα αποτελέσματα των συζητήσεών τους θεωρήθηκαν τόσο επιτυχή, ώστε αποφάσισαν να καλούν την άτυπη Λέσχη Bilderberg (που πλέον είχε αποκτήσει και όνομα) σε μια ετήσια σύσκεψη, κάθε φορά και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ κάθε 4 χρόνια θα μετακόμιζε στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ ή τον Καναδά.
Τι αποφασίζεται κάθε χρόνο
Το τι συζητείται στην ετήσια σύσκεψη της Λέσχης Bilderberg είναι μυστικό. Ακόμη και τα πρακτικά που τηρούνται δεν περιέχουν τα ονόματα των ομιλητών πριν από κάθε πρόταση.
Ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς από την σύνθεση της ομάδας και από την παραδοχή των μελών της ότι στο τέλος πάντοτε καταλήγουν σε μια κοινή απόφαση για δράση, ότι όσα λέγονται στις αίθουσες των πολυτελών ξενοδοχείων που επιλέγονται κάθε έτος είναι προς όφελος των επιχειρήσεων που αποτελούν μόνιμα μέλη της Λέσχης –και, βεβαίως, όσων κλάδων και συνεργατών εκπροσωπούν αυτές.
Και ότι τις αποφάσεις που λαμβάνονται, καλούνται να τις εφαρμόσουν τα πολιτικά στελέχη που προσκαλούνται.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/314547/sti-leshi-mpilntermpergk-o-odysseas-kyriakopoylos#ixzz2VSB8HuI4